<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@
返回列表 回復 發帖
Originally posted by hins0109 at 2008-5-19 11:37 PM:
以前佢點勁係以前既事   我地呢d後生 唔識係正常
流生曲咩

成班iq題
你後生你唔識係正常, 不過人地唔係話你唔識....冇人怪你唔識, 連自己衰乜都唔知就睇下人地講咩先出聲
其實我真係好懷疑o係依個topic入面發表過既兄弟們有幾多真係認識音樂?
當然我唔係要認同佢作曲既造詣又或者要去否定佢,
我只係想講多人鍾意或者容易引起公鳴既唔代表就等於係好既音樂,
因為編曲旋律各方面既配合係有佢一套既標準,
而依套標準好多時未必適合社會既口味,
因為社會不斷改變演進,
所要求既野都會唔同~

唱歌方面,
如果講佢聲線特別都還可以講得過去,
但係如果"純"講唱功,
我會覺得真係好麻麻,
因為好多唱歌基本野都未做得好,
可能會有好多網友覺得已經比依家時下既邊個邊個好好多啦,
個重點係,
比人好唔等於佢係好囉~

無疑佢係對香港樂壇作出左好多供獻,
有好多經典歌曲都係小弟好欣賞既,
不過又覺得唔需要過份將佢神化,
基於佢過往既功績,
就自動將佢所有音樂上既範疇都歸類為好,
佢唱歌真係稱唔上係好架~
Originally posted by wai1012 at 2008-5-18 11:17 PM:
就係因為有你呢D唔識野既細路仔, 香港樂壇先至搞到死水咁樣!!
所以宜家做歌手只要你唔係啞及最少有以下一樣就得啦!
A.屋企有錢
B.樣靘
C.身材正
D.人事關係
盧冠廷

從美國返港發展的音樂人,以獨特的唱腔讓人留下深刻印象,在其一曲<天鳥>一鳴驚人之後,再以<陪著你走>、<但願人長久>、<快樂老實人>、<世事何曾是絕對>等作品奠定創作歌手的位置。盧冠廷以作曲和編曲為主,詞作方面則有多首由他太太唐書琛負責,堪稱夫妻創作組合。

1983 百代 EMGS 6099   天鳥
●天鳥>盧冠廷曲>盧冠廷、唐書琛詞
●是否>盧冠廷曲>黃霑詞
●醉月>盧冠廷曲>鄭國江詞
●孤獨路>盧冠廷曲>林振強詞>無線電視劇<香港香港>插曲
●愛情迷住我>盧冠廷曲>黃霑詞
●就在那方>盧冠廷曲>唐書琛詞
●深山行>盧冠廷曲>林振強詞
●流浪歌手>盧冠廷曲>林振強詞
●香港香港>盧冠廷曲>黃霑詞>無線電視劇<香港香港>主題曲
●又再想起你>盧冠廷曲>鄭國江詞
●子夜歌>盧冠廷曲>黃霑詞
●我要全世界都知道>盧冠廷曲>鄭國江詞
1983 百代 EMGS 6116       小鎮
●小鎮>盧冠廷曲>盧國沾詞
●有你喜歡我>盧冠廷曲>黃霑詞
●愛看雪的女郎>盧冠廷曲>林振強詞
●一雙破鞋>盧冠廷曲>鄭國江詞
●此一生>盧冠廷曲>古倩敏詞
●夢找誰訴>盧冠廷曲>黃霑詞
●微微夜雨中>盧冠廷曲>唐書琛詞
●哈唎哈唎>盧冠廷曲>盧國沾詞
●每一天>盧冠廷曲>唐書琛詞
●青色小怪人>盧冠廷曲>林振強詞
●漫河銀步>盧冠廷曲>盧國沾詞
●一句舊歌>盧冠廷曲>鄭國江詞
1984 百代 EMGS 6126       過路人
●拾荒者>盧冠廷曲>向雪懷詞
●失戀的海盜>盧冠廷曲>林敏驄詞
●然後>盧冠廷曲>盧國沾詞
●十四噸空虛>盧冠廷曲>林振強詞
●老樹的歌>盧冠廷曲>林振強詞
●哈囉再見>盧冠廷曲>黃霑詞
●過路人>盧冠廷曲>黃霑詞
●天意竟作弄>盧冠廷曲>唐書琛詞
●根>盧冠廷曲>盧國沾詞
●錯覺>盧冠廷曲>向雪懷詞
●長途>盧冠廷曲>黃霑詞
●夜風裡>盧冠廷曲>唐書琛詞
1985 百代 EMGS 6131   群星一號
●快樂老實人>盧冠廷曲>唐書琛詞>電影<1/2段情>主題曲
●雲海玉弓緣/羅嘉良
●最癡一仗/羅嘉良
●足跡/羅嘉良
●夢蕾/王雅文
●情盡於此/葉麗儀
●愛的懲罰/羅嘉良
●世事何曾是絕對>盧冠廷曲>唐書琛詞>電影<1/2段情>插曲
●在雨中/王雅文、葉振棠
●勇往直前/林子祥
●男人女人/葉麗儀
●愛的懲罰/音樂
1985 百代 EMGS 6133   第一階段
●小丑>盧冠廷曲>林振強詞
●天籟>盧冠廷曲>卡龍詞
●逝去的心>盧冠廷曲>向雪懷詞
●天鳥>盧冠廷曲>盧冠廷、唐書琛詞
●快樂老實人>盧冠廷曲>唐書琛詞>電影<1/2段情>主題曲
●流浪歌手>盧冠廷曲>林振強詞
●坭路上>合唱:盧業瑂>盧冠廷曲>鄭國江詞
●永你不要走>盧冠廷曲>鄭國江詞
●愛是這樣甜>盧冠廷曲>盧國沾詞
●過路人>盧冠廷曲>黃霑詞
●哈唎哈唎>盧冠廷曲>盧國沾詞
●又再想起你>盧冠廷曲>鄭國江詞
  1986 百代 EMGS 6146   陪著你走
●陪著你走>合唱:劉天蘭>盧冠廷曲>唐書琛詞
●俘擄我的心>盧冠廷曲>鄭國江詞>電影<福至心靈>主題曲
●悲哀不屬於我>唐書琛詞
●等在黎明>盧冠廷曲>盧永強詞
●再遇>盧冠廷曲>唐書琛詞
●老年時>盧冠廷、楊雲驃曲>葉建華詞
●我癡我蠢>合唱:葉德嫻>盧冠廷曲>唐書琛詞
●寂寞三十>盧永強詞
●都市藍調>盧冠廷曲>林振強詞
●世事何曾是絕對>盧冠廷曲>唐書琛詞>電影<1/2段情>插曲
●跳進我心窩>潘偉源詞
1986 黑白 B&W 11021   千個太陽
●等不到是你/葉德嫻
●變/葉德嫻
●情人Lift/葉德嫻
●千個太陽/葉德嫻、陳潔靈、散芬芳合唱團>林振強詞
●昨夜星塵/葉德嫻
●觸摸我的咀唇/葉德嫻
●不再分離>潘源良詞
●困>林敏怡曲>潘源良詞>電影<生死線>主題曲
●走過的道路/葉德嫻
●我癡我蠢>合唱:葉德嫻>盧冠廷曲>唐書琛詞
●困/葉德嫻  
1988 百代 FH 10050     但願人長久
●但願人長久>盧冠廷曲>唐書琛詞
●時間變變變>盧冠廷曲>唐書琛詞
●多o的多o的boogie woogie>盧冠廷曲>盧永強詞
●六日戰士>盧冠廷曲>小美詞
●流芳頌>盧冠廷曲>潘源良詞
●漣漪心事>盧冠廷曲>唐書琛詞
●驚心嬌娃>潘偉源詞
●人之初>盧冠廷曲>樓恩奇詞
●愛心手臂>陳嘉國詞
●暫留居>盧冠廷曲>唐書琛詞>電影<大行動>主題曲

想起盧冠廷,會想起一句:「呀呀……我要飛往天上」,全因盧冠廷是八十年代的著名唱作人。九十年代初,他淡出娛樂圈,幾近絕跡娛樂版。今天,他又再度現身各大傳媒,但賣的不再是唱,而是綠色生活。
Originally posted by fff7782 at 2008-5-20 03:27 AM:
其實我真係好懷疑o係依個topic入面發...
各人有各人既喜好
唔係罪來既
隨著時代既變遷
而家joey, eason既歌
可能將來都會有人問
點解佢地會做到歌手...
而家D小朋友的確係無乜禮貌!!!
Originally posted by hins0109 at 2008-5-19 11:37 PM:
以前佢點勁係以前既事   我地呢d後生 唔識係正常
流生曲咩

成班iq題
音樂無話舊唔舊 新唔新 潮唔潮  好聽咪得lor  

我自己個人鐘意聽以前的歌 舊歌都可以一路都咁流行啫 最佳例子""財神到""過年過節必播的歌

時下好多歌星很難令人留下深刻印象 且有不少歌曲翻抄 改歌詞重唱 成為另一首流行曲

音樂是用來聽 巳不是用來看
而家聽歌既一代,聽慣晒d走音既,只重露底既歌手,有乜辦法?

我記得以前d歌手,有幾可走音?而家每次勁歌金曲,唱到好似殘酷一叮咁,有乜辦法?

盧冠廷賣環保,可能唔係人人接受到佢既方法,但佢係一個稱職既音樂創作人,表演者。

[ Last edited by oelleo on 2008-5-20 at 02:24 PM ]
Originally posted by oelleo at 2008-5-20 02:02 PM:
而家聽歌既一代,聽慣晒d走音既,只重...
以前走音歌手,我印像最深刻就係"黎明"唱 - 對不起,我愛你
Originally posted by 費事高 at 2008-5-20 02:16 PM:

以前走音歌手,我印像最深刻就係"黎明"唱 - 對不起,我愛你
我又怕心難「死~~~~」

即刻死左
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。