<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西
返回列表 回復 發帖

周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西! ; s5 \+ B+ _* U+ ]7 h- m
2 P3 O* E  R0 m$ o0 c9 j% Z  I5 Q2 \
從來不干涉女兒搞學運% x# `- m1 x& A
音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。
8 c1 p: a; N2 \7 s' `- k岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
2# e_e ; }4 ?* f  J4 ~* F7 s) C) X, o
佢老母係唔係岸西我都無興趣知, |6 G) U6 T% c- ]7 S
8 z4 e4 M3 o/ u& [% N# D! @. t$ s
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
2# e_e
& i" Q* y0 Q% B. G/ y( h/ }- h" m佢老母係唔係岸西我都無興趣知
$ b1 {! t0 b" s$ B) [
$ v' D+ t" }, `! @, F另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見2 |3 A4 K0 S; ?. @) T, G$ S
Winters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
' r% o* G3 F+ L2 p4 y5 R" ~6 D
如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
2 Y  m, U" Y5 d6 y. ^8 Q如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???! v& R! s$ U; }1 V  O
e_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
# \9 }4 A( Z6 s0 F# H
佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
3 t9 }8 ]* T# r8 c佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦7 \- j5 s8 P- _
Winters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
7 N8 D/ S9 T& @4 M; H
點解咁講???
5 [  {" ]9 Y/ O6 B' V點解咁講???
1 L0 m9 ?( c, {e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
5 l& g, i) z1 Q' `' N5 j
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
4 B' j# h& Y5 r我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
; |( `& P, v6 V& `/ g, yWinters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
: q* ]0 ]. o4 c3 S( s0 z7 A, |
係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,
! n; E4 l. r6 ^+ o" X. Z3 p可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~, b' c% Y4 V6 o( O
2012至少保障左先 !!!
+ b: p1 W, e0 ^係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,0 ]2 X" B) U5 ?+ Q* ]1 [
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
7 h4 D6 v3 i+ D) E' q2012至少保障左先 !!!8 P/ p6 J- E" k  A: X2 M; c
e_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
# H# d/ G3 R4 d0 D; V6 w5 L
唔係太明你講乜
6 N: J- T5 {% ^
唔係太明你講乜
6 f5 D/ Z' H1 G% TWinters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
& q' e7 ^; ?1 @$ o5 K$ p. i: w
sorry,對緊LADY GAGA打JJ& }! g9 c  i6 ^* x0 g6 Q$ D- i6 |
我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,
! V' o, N. J0 X, h2 ^, K公投咪啟動唔到羅~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。