<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:' f# @- [+ e0 U$ R
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校( x+ y9 u% f; E5 R  k' k
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
" v  F$ L* G- `, n8 N1 H您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"0 ^3 x& H7 Q/ f1 \# _
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!( x' ]4 H& P3 ?  R1 U* L$ n
冇資源就學一種!就係正體!
3 A8 _0 n7 B" Q. m5 H0 l6 p因為正體易學~' {- O2 _" h& W/ G
政府係有資源,不過同您放火箭~
" [9 A% v1 j2 x5 F# W: ?! {; m有錢叫雞,冇錢開飯~!
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
6 M, H) @. k, m1 C; h  L% R3 e) e咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
( ]: u) H# C" ^6 W
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!  z% J/ f+ V) A  O" w
大原則係不破壞字義!
( z5 |, v( ]9 f6 P) [1 m5 Y: \在此原則下,有所修改冇大問題~!' g: y' K& \) @7 n) d* [
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~/ S1 V/ m7 ]( K2 V  e
都冇破壞字義!
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:
. t; s4 W/ U) c' M8 \% Y5 ~: d
' @% ?6 B6 `  D' c( a+ [簡體唔等於速成!
# g! M# N- V' D, c) f. A正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,3 D) h0 M: t7 a- m
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講): ^+ ?5 C  _$ M3 }& G  g
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~7 e, k' n; b2 i
! c- S9 o0 a* a
反對使用簡體唔等於為左美觀5 v8 X% L$ B0 [% p2 ~( y: h
如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~
7 R: b- _6 L- n好心您讀多d學者ge文章la~2 `3 e$ L. o. D/ K

4 Z0 X; b- n6 D! a3 n% N% F) b您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"* }4 m1 ~2 E/ E" ]6 ^/ Y
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
" t5 Z' }3 r% f$ k冇資源就學一種!就係正體!
3 @; X+ t6 c* }" m2 e因為正體易學~2 ~0 G# \/ |% o7 Z) N4 Z& R' v
政府係有資源,不過同您放火箭~
! p& _, d, l" x1 d5 [有錢叫雞,冇錢開飯~!' Q2 E. l# F1 j4 w% s! C
# Q6 `+ i$ s3 t
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
# q& k7 ?) l1 d$ M" Q, c! \大原則係不破壞字義!# O. N3 {, g2 W  X
在此原則下,有所修改冇大問題~!6 B6 J$ Y; M# I# o
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~- ?1 {9 o$ ]1 ^& b9 {% ]
都冇破壞字義!
1 C3 T/ k9 ^1 {: d
[/quote]- u- e) ^1 u% C! E' n
9 z) f; E1 \( \! v5 Y
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?
: E' Y6 _9 A# ]6 q' g, I' z! |* ]' M. G( J) w- Y
再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?- a+ A1 q, E# ~$ S* M7 m+ t# Z$ ?* J- @
; _* [# h# m+ M( H
第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。
: M  c) T7 i8 n* |; g' q! x( z; x4 x. f4 S
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:
* `' l2 W7 @$ {' ~+ n$ x覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
$ F* x6 x( u: B- f3 {0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~7 W" p; L  b) W& |* H3 u' ~
您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~
1 t1 B$ C6 @* N! I( e& [1 P# _
2 w9 N* u+ V( T, }0 A[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
2 K; c) _! ~" U; U1 V, `2 [" v1 ]2 K7 ]1 u6 k- v7 y
0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~: n; Z) c  N3 h! O' S9 O
一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
9 o! X, d3 q, ^+ K
$ \2 b+ t  c6 X9 E+ v咁有咩問題呢?的確係主觀睇法8 W/ j, j4 E$ u. O7 W6 M! m# Y
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣
' {, o& i0 d, P. C2 I5 X0 ~- }$ f! s8 d7 b
ps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~" ?7 D5 U' n6 s  b2 M

. \/ `  y# [7 j- ~! k* g[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:
+ e7 r/ R. ^# U9 M咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
) P% T+ k4 n$ t7 U6 \; n9 V! L就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣6 }0 a. Q6 ]- p* O) u( M3 {
6 t" A: q4 x  c6 n
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
. }9 W0 l3 b5 h2 [$ ~9 N0 u& g事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
& d+ h" B& K8 l' {但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:
( w1 O0 Q1 n, t! s
8 q: e$ x; C* }5 t. e我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
5 k$ O6 n; R: @4 h; S事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~; w  r3 p" l7 h& y
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
5 C7 [4 N. X- ^7 W

1 Q1 U' _5 \7 H$ [5 Z7 F* ~我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:( \: D: E1 r  b9 p
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
1 ^0 |  A# ]3 y( j
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
4 J6 |6 O1 `5 o& W( ^而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~
% G  O; _# v# Z, m而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
  B% \: t5 B4 Z, q0 r7 _令唔正確ge文字侵蝕正體字~1 `; H/ J: W" [" t* x
長遠而言,正體有消失ge危機~; I: Q/ G8 C- |& r. a
so爭論~. F9 b( j/ `# ^/ ^
6 Z9 ~+ l2 R$ {. u& H
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~/ |! z$ p" \8 j5 x
但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
  e% k9 V' U6 n$ f5 Q; q: a; }1 w3 u& d" N
/ c0 r' s: a* l- [[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:3 h! W  _: V2 g' q

2 E0 C9 Q9 y2 Q9 a! @2 n其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~! [! ?: ?# T, f$ L% f1 u
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~
, R1 Y$ d, l- M( R+ k7 }  J而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡- A+ `' E7 ~' g5 s) O5 A
令唔正確ge文字侵蝕正體字~
  |& s$ I' \5 ~$ \" Y; f' X) z長遠而言,正體有消失ge危機~2 _. {* S  M8 W6 w
so爭論~
# O8 b0 z/ q: @' H1 }& e) g& c
* Y& @& b0 n- u9 X) L$ `我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
& D: m6 p5 z$ y& Q但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
( ?  D' l7 O, ^- k. C! W+ W; ]% \" C; x+ E7 g; w9 |1 O5 Q
咁你努力為我地既繁體字抗爭~
: i- j8 e/ L7 Y; v+ y# }. W搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議3 h8 E: @0 Q/ o' \$ w! }
告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳
2 I9 X/ j! X- M( p9 F7 k等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。. c+ E3 s/ g0 b4 v* @) T  L  k; ^
到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。
* f) g6 Q9 f2 r用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。2 g8 o$ G7 n+ w! _8 y
4 `: ^+ q5 W8 j
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:
2 H; {: y  @+ O& n% G: q' t2 N+ q6 h/ c1 N3 `, n

/ E& }/ ^  o; T5 X咁你努力為我地既繁體字抗爭~* ], q3 r  @- V6 M3 M. ^/ ]
搞...
* {) D' q' i- j1 `2 X$ m2 j- Z
我唔係要光復中華文化- D6 M% \( V, ?, n+ z* r. g
只係因為正體是正確,
" B& s4 j2 m7 {/ Y1 ]% y認為用正體先係高上文化,係品味~
" T) R, H  b9 z, Y3 P- l您始終唔明白文化ge價值同重要~
# t& f$ o8 D7 n% G# a" D3 y" H! t) L

( P  |, a) |% Y) }  Fi don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~3 Z& c, T% B' R( E* \0 X9 ?
9 ~, i; `8 S  X- k
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。