<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神
返回列表 回復 發帖

究竟有冇神

頭先睇左篇 "精彩辯論-----信耶穌不合科學" 好想討論下有冇神
/ r: S5 W8 c# t現在可以分到兩派, 信神同不信神而且各走極端
: w  {1 ^4 O) E" B7 \
) E  R2 b% G" K! d5 c首先我係不信神, 但我唔可以排除聖經上寫o既野係真的.$ Z# D/ r3 a; s3 k+ |( q
假設聖經上寫o既係真的話, 地球就係出現過同我地唔同o既生物, 佢有我地冇o既能力.: n8 x6 L% j6 w# q3 f
. x/ }$ i" t; W. n' c- I
但咁等唔等於一齊都係由佢創造呢? 如果係的話佢係由邊個創造呢?
% }* W; g8 E2 Y7 L  Q* j5 h* V+ h9 p8 i% }0 Q* w
所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物, 佢o既能力至今仍未能被科學解釋, 但我地亦唔可以斷言佢就係萬物o既創造者, 因為如果咁講就冇法解解佢係點黎.
+ _. ~& y( a5 }3 w  ?
2 A7 k' F/ G) |2 z我相信只要信神o既人唔好太堅持佢係萬能& G1 r, c$ R  c! B* E3 w# J4 x
唔信神o既人亦唔好太堅持佢唔存在. ?- l. U8 E2 {5 B/ t/ C: X
咁會易溝通 d
真神亞拉!
神這概念係由人創造出來的.
3 a* L* r# O6 S& @; m" z" e( F$ I% G
"史提分,克建斯"(可能譯錯) 話所有都是發生於偶然的.
+ L* Z  u' p! r( c; c4 x. A/ ^! z1 h1 {5 O
這個題目不適合有信仰的人看,有些信仰從無話過佢地“那位”會能乜能物,2 ~( q  B( K: a1 L
有些信仰又沒有“那位”的存在,有些信仰更有多位,* A! J- z2 n( j+ q/ b8 s2 U

# {" m4 I: V* g8 q: c現在還強行把人分兩派,不太好
" Y2 O$ k1 j/ P) r
: G! ^# P/ }2 _  ], Q[ Last edited by DXneo on 2005-4-8 at 05:40 PM ]
神,在心中
/ a4 z2 K: g& L3 ?* d- e8 O' K5 p
4 \" m' ?* U, f, D, r" S' g5 r你信就有,唔信咪無囉!
Originally posted by RyuII at 2005-4-8 05:22 PM:
8 [, h9 r2 ?: M, D6 X9 Y1 |( d6 P2 V頭先睇左篇 "精彩辯論--- ...
5 E- j3 W5 F  V. f6 }0 Y; v4 i$ Z' M
"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.." - - ->"佢係由邊個創造呢?"7 s% N  b, y( C! Q0 l
& @6 t. `3 T0 j0 p( Z
你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎:cool:
Originally posted by DXneo at 2005-4-8 05:37 PM:$ o  k- m% q0 U; ], k+ }. K
神這概念係由人創造出來的.4 F6 y/ n4 a, l

2 m% F1 r! j& E) l1 z% j&quo ...
, k# T) Q0 d- Y1 U

$ j5 Q) c' j# K: ?2 K9 E0 H9 ^; g雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 05:40 PM:
) X( E, S# a6 e3 ]* w" v, f) Y+ i4 t* _
, M. m- g1 S* h" I7 a
"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.."  ) c4 Q: c$ A, ^: _% [+ g
你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎
5 S* J$ y* }% Y& t
0 d2 b; U0 ^; L" Y. B( d/ f

# `) p5 q* p' Y) v/ ~9 I* i8 C  G下, 聖經唔係話耶蘇係佢阿爸阿媽生架咩? 同我個結論有乜野關係呀?
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 17:44:, p' }- ]4 ^2 k; [" q2 {
2 F0 s* E# p+ F* H: `) l
( T  T9 a) K- l. c  H
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
& P/ E* y% A: c/ A0 z3 w謝謝,只是愚見...
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 17:39:* A, ^& J6 S) X& h. Y0 P/ X0 C) D2 B
神,在心中9 n- D6 J% B) B% g5 m
: l1 c3 n3 z9 F: s- C: w2 [8 j1 J
你信就有,唔信咪無囉!
" U8 S/ x7 |+ S$ E) i1 S
我都覺............
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 05:39 PM:1 x, j  d) q5 ]; Y9 Y" P  W: A
神,在心中
5 P) {, Q1 e9 V0 o( V0 m
& i/ j* M* f! H+ Y$ o2 q, P你信就有,唔信咪無囉!
7 l9 k* O4 K! M7 w( Y8 V9 y$ d. d
講得好~~3 w- f6 H& d' u
我都係咁認為~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。