<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神
返回列表 回復 發帖

究竟有冇神

頭先睇左篇 "精彩辯論-----信耶穌不合科學" 好想討論下有冇神
$ H/ f& K" `$ n" [/ W現在可以分到兩派, 信神同不信神而且各走極端0 T9 _- B& b3 [

& P$ n6 r% i2 K/ o6 V* K; W4 N首先我係不信神, 但我唔可以排除聖經上寫o既野係真的.; D! ^3 l+ C  d$ B
假設聖經上寫o既係真的話, 地球就係出現過同我地唔同o既生物, 佢有我地冇o既能力.# G2 C# ^+ J5 t- d+ \3 H, X
+ C( a8 F4 ^+ J% l  Q
但咁等唔等於一齊都係由佢創造呢? 如果係的話佢係由邊個創造呢?, k: c. F. T5 B0 t

0 x8 M" y0 ]8 U所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物, 佢o既能力至今仍未能被科學解釋, 但我地亦唔可以斷言佢就係萬物o既創造者, 因為如果咁講就冇法解解佢係點黎.
  z. g$ C/ j: Y1 I3 @
+ g$ C7 U9 G2 D" u! v我相信只要信神o既人唔好太堅持佢係萬能; B) D% ~3 O9 F: I+ L+ d
唔信神o既人亦唔好太堅持佢唔存在
3 U+ v3 N$ y6 a8 z  r6 [+ b咁會易溝通 d
真神亞拉!
神這概念係由人創造出來的.
. [2 ~5 I+ v. w# S9 d# F) @% E2 q% `# T# ]
"史提分,克建斯"(可能譯錯) 話所有都是發生於偶然的.
$ w# l8 c2 Z4 t7 W  V0 {+ U/ a% i( ?- Y" U( ]
這個題目不適合有信仰的人看,有些信仰從無話過佢地“那位”會能乜能物,: V" e5 N3 X7 p1 ^3 l7 e+ K
有些信仰又沒有“那位”的存在,有些信仰更有多位,* U) M& x, O$ H: x5 p' J
+ X; J+ t8 u, a
現在還強行把人分兩派,不太好; U! f. }; p  m1 f( n- t& e* O" [
- K0 L. A, M5 `7 ]8 ]! ]$ B
[ Last edited by DXneo on 2005-4-8 at 05:40 PM ]
神,在心中/ o# N# z- a6 ~# D" v5 d

; h9 Z- F1 R$ e/ [3 J' E你信就有,唔信咪無囉!
Originally posted by RyuII at 2005-4-8 05:22 PM:0 h% y- [" p$ E- S1 F/ h: f% r+ I
頭先睇左篇 "精彩辯論--- ...
& d/ q3 f0 ^2 ]9 Y* _& |
9 s8 ~% h; w$ b& B- S
"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.." - - ->"佢係由邊個創造呢?"! T6 }1 z% r- J- x5 o$ o' ?, A

) \3 m! G# e& E- C! S+ Q( T你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎:cool:
Originally posted by DXneo at 2005-4-8 05:37 PM:# t# H/ ~% h2 I- ^# B
神這概念係由人創造出來的.
4 k1 s- T4 K; H$ ]/ D) h  ]1 ~( f8 ?1 G
&quo ...
* ]; j2 z3 A1 ?" D3 X
2 M+ C5 F/ d- Q8 b, J雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 05:40 PM:
& s5 x; T% D& q! ~+ j: @7 n
8 ~3 F% V: D( t$ G& ]1 J) C# t0 N
! {: Q! z2 ?, \* b"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.."  9 Q/ r* d3 b3 d9 L7 _- [2 B/ F
你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎
7 y) |5 O1 R" B
* Z: A7 p9 V  t# d% j/ n; c" x

+ D4 O1 ^; I7 C. V4 N  h# }& w下, 聖經唔係話耶蘇係佢阿爸阿媽生架咩? 同我個結論有乜野關係呀?
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 17:44:7 W' @5 k& ]8 x# D

. I% C$ M% k6 x7 V# B- Z4 S8 g- r2 M
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
7 y- m# Y' a- ]& t1 n0 o# u
謝謝,只是愚見...
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 17:39:
% J1 g$ Y* s, h' \" T神,在心中( o2 c; _5 X8 M. }7 M3 T

5 {7 I, x: y/ o! E- L1 t你信就有,唔信咪無囉!
6 S1 p+ ?) C' i我都覺............
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 05:39 PM:4 C7 m2 x; a& N5 g
神,在心中
! [2 K: m/ N/ N' n5 I; j5 \1 a7 s
% j8 S: G$ G% K# J9 @$ |% }你信就有,唔信咪無囉!
/ O0 ?+ P- F/ R$ e8 D, k' b" ~
講得好~~
. j1 ^4 o. G& b# D. O% Q# g7 S8 S我都係咁認為~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。