<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by yuen0000 at 2006-11-17 05:49 AM:
) ]0 h: {/ @7 `/ B* M) x) W# S3 r唉=.=之前15 讀到中3之後冇讀) {  |1 M3 C% Q1 ?
之前做...
7 M9 _2 @+ a1 M! m& Z' |8 P你咁細個呢,就好好增值自己先啦!(如果你家人無法負擔既話,咁我都無咩方法,你唯有做住先or半工讀!)* f* p" j! _) B  P
你學好一門手藝,咁樣你既人生先會有發展(如果唔係既話好可能只做到散工)。
' N5 ]8 z! |1 O+ t- }7 {# d9 e' B學剪髮,都係一個唔錯既手藝!
Originally posted by 一丁 at 2006-11-17 03:57 PM:, r7 t1 n. r# o9 t3 Q0 ~
識唔識游水~?( q* d8 V/ G1 J; _% `9 ]! P- I9 s
去考救生員啦~: n( e+ I0 b5 v5 `4 C4 g
一定有40$個鍾~~; d7 s5 S( O6 w) d# Y
我都做左2年lu~
6 c4 W, ]' ]8 h5 f如果對游水or水上活動有興趣,
( A  H3 y9 H- V# o, \  D% c除了做救生員,+ r* w0 N4 K  i
可以上下堂,考下章,5 ]5 q( x. c/ n
可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣1 p6 P" S- p! U  J
我ar哥都係0甘~
Originally posted by seafireson2 at 2006-11-17 04:58 PM:5 O: V6 }; p+ o5 w) `4 g
, d! z! v. X- T4 r% D  q
如果對游水or水上活動有興趣,5 x# Y( R  f2 J( n5 Y, i- L
除了做救生員,5 C  f9 R  v/ l9 E% d
可以上下堂,考下章,
6 m$ J4 o  K# l可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣3 Y4 O+ w, \1 _: d! k
我ar哥都係0甘~
! L6 S0 w  ~+ J9 _3 `% b* z+ c
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!: L7 E. M( N# C/ q3 c
你冬天乞食咩
/ q, Z' Z  C6 D' X" O) O你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
好心一係讀番個中五,再唔係咪vtc讀cvs,半工讀好咩都好,
2 h/ k" Z0 I, R9 K9 G2 L而家中五都好難搵野做,唔通真係一生人都要搬搬抬抬咩....你自己都唔甘心啦...
! u3 O' ?4 g1 \3 B0 O我有個朋友成日都話我讀書唔做野,係ar,咁又點?細細個有書唔讀就出o來做野好叻咩?又唔係屋企養唔起佢...
( t% Y0 a" L( O& ^8 ]+ F2 s0 J+ L而家做野冇d墨水跟本就唔得......我同佢講:你咪自己撞下板先law.....
" c; \* t  u& ]8 F/ D4 s% u/ X8 f4 m% q( w
[ Last edited by Yui.i on 2006-11-17 at 05:18 PM ]
Originally posted by 自由神 at 2006-11-17 05:01 PM:
! b/ E7 A3 R! T
( h0 r; k( Y" W其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!
2 P# k, M; u0 r- T你冬天乞食咩
( Q; D$ V* [' e% ?9 G你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
6 P# j" b: j- r$ p& u6 f大部分ge水上活動訓練係冬天舉行,) _+ B" X2 d  s) S/ u) U$ r8 I; B
所以要做教練~/ A( k: n  M, a8 K; B: s& @
如果唔係就食西北風..................
到18歲,果時考個的士牌黎渣,但e+16既你,我諗得--便利店,快餐店等人用住先~
點解唔讀上去?中三真係好唔得,宜家咁多人大學畢業,連大學生都無好大既競爭力,更何況你呢?
.
你用老闆既心太去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
Originally posted by cgdmzlam at 2006-11-17 19:55:4 j# I' j% \- P0 ^
1 p$ o; O# k- B" t3 F& ]+ x1 K/ t

N0 A( A4 J6 y4 b" ^$ q) P你用老闆請人既心態     去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
' @3 Z9 f) y5 r堅嫁~~~
樓主,我勸你都係讀返書啦6 W: J- K' w" i0 b
依家個社會變左知識型社會9 F8 s) w) {3 w, R* @* S# Y; [
有越多知識,就有越大gei競爭力
The Best
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。