<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 窮人...不接受你的捐款
返回列表 回復 發帖
Originally posted by terryng2 at 2008-5-15 10:01 PM:
- U  b% i$ g$ k% \/ a我係窮人但都捐了80元,$多少唔緊要ma,只是想有一份對災民的一份心意,幫得幾多得幾多la
& _' p( q1 G  q! y2 |4 D

6 r& v# p9 o$ f3 B
8 p1 [! J! X. b$ b4 c) H一個就80,10個就800,100個就8000...每人捐$80,真係幾何級數架
Originally posted by terryng2 at 2008-5-15 10:01 PM:
: r7 ^; a- }" N* B& Y我係窮人但都捐了80元,$多少唔緊要ma,只是想有一份對災民的一份心意,幫得幾多得幾多la
" T5 C1 C( r9 f5 D: W6 ]7 R
好多謝你!幫得幾多得幾多!講得好!!!!!!!!
懇請大家踴躍捐輸四川地震同胞!福有悠歸,多謝你們!
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-5-15 11:06 AM:" ^$ s# @6 a6 R
現實睇既話,捐得愈多就係愈有誠意,+ b. s) j$ j9 `/ |7 v  M& Z; ~
...
; e3 ]  G3 Y# g/ G, m睇完你篇野, 我又明白劉華捐10萬兩邊人o既睇法喇
4 G) n0 f1 W8 D4 c依個角度睇又幾有道理同現實
! N; U# e3 X; _  ~# A
Originally posted by 費事高 at 2008-5-15 07:53 PM:
7 D. P' m' p( A  y今日經過馬會,見到馬會門口有個捐款箱,我今日卒之都捐咗喇^0^
  B' F! Z5 m- I2 I; g) ]3 w4 c希望你唔係捐俾馬會啦
Originally posted by 艾力克 at 2008-5-16 12:45 AM:; a! z: H% t9 A' m2 a
* L' O( r( `. S0 }5 V* ^3 N3 L9 d- M
睇完你篇野, 我又明白劉華捐10萬兩邊人o既睇法喇
  v0 `' c2 ^+ [5 k+ i依個角度睇又幾有道理同現實4 K: }: {5 {% V% n" ]% }' Z1 A
4 [' L; Y8 z2 O6 K9 H5 N! ?
希望你唔係捐俾馬會啦
8 k" c+ K/ [( N# C
+ N/ w; N- r  x: @* ~4 P

% g# k) I8 @$ q/ m我係入落個捐款箱架
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-5-15 11:06 AM:
: \" Q$ W0 X0 V( V: ?8 U現實睇既話,捐得愈多就係愈有誠意,9 C0 l1 T$ F- d) J
...
3 D* B4 D8 C& i" t( B9 \
你甘廣
; m/ F  j3 M1 p我決定去買5蚊6合采6 r1 [1 q9 n# w9 G% f* e
中左我捐晒去( a0 G- e7 E4 Q  i; L+ t. w
5中俾馬會湊夠3000萬先捐
% l4 c6 V+ h' r
[color=][size=]
請PM我
http://3.blog.xuite.net/3/b/7/2/11862274/blog_88218/txt/7230576/71.gif
http://item.slide.com/r/1/7/i/MGDFPEZdsj8ASwodgRlW5OA9bXv-BzkR/

錦上添花易
落井下石更易
在醬油的餃子
混亂油煎的混雜的菜
Har Gow Dumplings un Soy Sauce
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-5-15 11:06 AM:1 J0 k$ v# o9 f' R3 o
現實睇既話,捐得愈多就係愈有誠意,
& C* H) x. U& ?5 H. H. R...
. k, F! O1 k  x# R4 P7 V4 K9 y& B) ?& T7 D3 N/ T6 t& s
你講得係無錯既...
9 _( H$ ^+ U3 y" q# @3 {不過我都係想宣洩下對7-11對捐款做善事都居然有下限姐
; E2 r& _9 N- j當然現實對d災民黎講係錢越多越好
4 r. b5 ]9 {6 b4 U& K但有時都要講下心意既...我覺得
1 n: [) A$ v  z9 a7 |6 `; ]( y" G+ l2 |- j# o% u
嘛~尋日明明捐左一舊8 x. J& o: x* S; B/ x/ I
估唔到今日買朱古力~見到個細路真係拎張十雞出黎同呀媽講我又捐...(好dramatic...)
( O- ^! W8 J" }+ m7 `0 `) h搞到我覺得有d漸愧...卒之都係行返轉頭捐多5舊
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-5-15 11:06 AM:, J+ T( p, O& K% T8 ?
現實睇既話,捐得愈多就係愈有誠意,
. a' D7 w% G* y. }% c6 v大家嘴巴上都是說多多益善,小小無摳,2 i$ J6 ?: r; k2 x9 S# E, V
但緊係愈多愈好,; ]5 j5 @  u. T  Y: F
如果你有難,有個有錢佬捐10萬救你,- o4 m/ J  i4 n2 F7 s
有個乞兒用全部身家20蚊捐比你,% E' T: E: o) D: J, \, r
乞兒誠意就好足,但又幫得幾多呢?
; d- @& e8 g5 s: j4 X. B你向有錢佬道謝既誠意份量一定比向乞兒道謝的多,
: s2 z& x. g+ M) j+ s4 X人地有幾多身家又關你咩事,捐百分之幾又如何?
: n( g( b7 {. n$ q7 q( o佢捐10萬係事實,而且$都是他自己賺來的~- L$ A8 Y' l' v$ b' t
有一個普通人捐20萬,因此別人就說捐10萬的有錢佬誠意不夠,真可笑
7 u  a7 T* y# A, }: L! u現實就是這樣 ; {  w" G3 A( U" R! X# \
, B9 {: a# `1 H: k: y. c/ d6 z  T- Y: u* _9 H  b% K0 |+ b$ V& v! J
但求心安理德  t, e3 a9 w4 d0 @% O! R; G
每個人心中對一件事物都有唔同價值
* Z/ y6 Y( ?" D$ e8 [3 n8 @4 ]- x. n9 p0 d$ w1 f" ~
好似"蒙羅麗紗的微笑"咁
6 g; U* X9 L6 @" e% j在我可能會覺得佢只係一幅普通油畫
8 D+ K9 S* V8 P3 b( ]% E. {我絕唔會用幾千萬去買佢
/ L+ n4 w8 ]) Y# E& U) A
$ ^* t2 |" K3 J2 f! F5 y有d人有幾億身家8 A* p3 w( s2 Q+ I' s5 r6 m
佢捐十萬出黎就係買個心安
: `2 u' v2 G6 Q3 ?( Z) x' u7 m有d人出錢都唔止
. A$ w# t% k: S$ ?仲要上去做義工
( k( ~  S  i9 c2 ?! @亦係買個心安* H( R, c! x0 U) ~1 \% b& Q
所以唔存在身家多就一定要捐多d" d7 v+ s% Q6 Y" G9 O
只要佢有為四川做任何事  ^( q( N5 z" I9 P0 j0 t
各界都應該表揚佢
# h7 x% w, |3 e0 _9 z6 R而唔應該話佢:某君都捐幾多幾多啦,你捐咁少# f8 w" r0 r2 x
) t9 q1 F# F! C! f
我地應該話果d為富不仁果類: n5 ^3 M9 @; \; y
自己有錢用唔晒洗唔晒都唔捐去幫下人
Originally posted by 費事高 at 2008-5-15 08:47 PM:$ [! s" ^# i; h% t

8 n" n+ k6 r, G! z$ j
, C6 b: n: c( [- U' O. I1 H% ]4 G8 V. k9 ]
少少心意,我都只係幫到幾樽水及少少紗布而已
8 a: |* P& w& z) _3 i( s: k
支持, 我都捐左, 幫得幾多得幾多
最少100蚊牙?% Y: f* x+ N6 d  V4 x9 I' _
我都想捐50點算好--
Originally posted by hkbm at 2008-5-16 11:19 AM:4 u' C4 \% y5 N
最少100蚊牙?
; `8 c+ I7 J/ {+ J8 L) ?我都想捐50點算好--
' u) H6 j0 U. J( F% X/ @
" B  ^8 ~5 \8 k6 B
去馬會捐啦,馬會門口有個捐款箱,可以隨心
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 窮人...不接受你的捐款

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。