<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....
返回列表 回復 發帖
原帖由 hwkeung 於 2008-12-30 06:55 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif1 v9 ]4 h- r; |4 w  i
追求每一個當下的你認為的快樂,
: L+ a0 \) n" g/ v9 W: W' c有道德o既就做d唔傷天害理唔犯法的,7 N& S; y! E. o/ w% V: y
無道德o既就睇你敢唔敢犯法,
5 z) Q, b' m" S4 H  y1 k, ^  h. A' g1 ?* v2 P
呢個壇應該多成年人啦, 唔怕大膽d講,5 n8 F* f5 ]" }- y) D
理論上追求無道德亦無不可, 況且你唔做都大把人做啦,
' n& h# ?. |& Z( s; {講咁多咩解唔解脫做乜啊, ...
, |/ s5 w4 T, a. Z" K0 Q- D
- C: {8 B1 }+ o) b" E都岩,
3 p; {9 O: u  Z% X" ^人生短短數十年,. f$ R( U9 v" v0 l- P: p  c
開開心心咁過咪好囉可  !!9 T+ D; F) r7 [4 ^

. e/ v5 B  X  U6 L0 C今日唔知聽日事,- _) r4 V% k- y3 [9 C
今朝有酒今朝醉
原帖由 自由神 於 2008-12-30 11:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 W  p4 E) i/ [# L& t3 D. F$ P% f5 x出家吧
0 I2 d# F, D' e4 \) H/ k* T除去七情六慾...方能解脫呀!小熊
" j; R+ ]+ k) z3 `; M
- s! q2 ?3 k6 Q& w1 `
原帖由 Triangel 於 2008-12-30 11:45 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" P6 s9 T* p: s7 |! b: n! O
; h* _2 M4 r. D$ \$ U# o
8 S! {( V. c) V  n( o' C; \4 k1 k
你問既,係: 6 `" u* ]6 E5 k4 X# j
我們追尋是什麼???, 定係* W# K" L0 j; _- W* H
我們應該追尋的什麼???
4 k( z+ [% X% J& d4 k" h% z) n5 E' b5 ^* ^7 G& k: Z
兩者的結局,可能會好極端!
- p5 Y- R6 y  S, f2 \4 B; i

" Z/ |- Y4 q; A! o* h7 O任君選擇 !!
原帖由 ktwu2007 於 2008-12-30 11:51 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ }- ^0 N! y4 ~- |: Z真係唔知.........
: l$ G/ `' o  X3 z1 Z3 E不過, 人生在世, 一定會有經歷, 勇於面對, . r2 F7 v3 r) P6 _8 C; p( p3 D
不論成功與失敗都欣然接受!
( O- o* }  ^' v2 m09年目標: 唔再做宅男, 搵份好工, 溝番條正菜
" X2 H7 W/ f9 g0 k
" x3 r) O  ?  U/ F哈哈哈 5 Q4 k  T+ B5 b- G5 }8 q

4 t$ w3 o' H: D# z你嘅意思係隨遇而安 ??
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-12-30 02:03 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
# ~  B' |. Q; X我覺得係兩個字"無悔"
9 i. T/ q" Z7 R0 F' o人做左咩都唔緊要7 F7 L; l, D) ]  h9 h( z6 K
最重要係無悔) B# y" }5 ?" W" y& x
當然你話做壞事都可以無悔姐1 A5 R; p# ^& G
咁如果個個人真係咁諗既
. h  T2 [# q: V  Z( @5 g/ _我覺得應該捉去青山check下
( b3 A. E8 D* K& ^* `4 {1 ~) I無悔同快樂,唔係人們每天都追求的東西嗎?8 b  |* p9 @" f7 Q
日日賺錢都係為左快樂姐9 j/ }# G. {7 Z
日 ...
" Z& G3 ]' j0 J2 k- _% e  a" [
  D# [: F7 _# h  T3 m) O! ?  }& Z日日賺錢可以係為生活,, Z7 ~( E- s2 E* n) O0 k6 N
未必係為快樂喎 !!!
人生在世就是要解決問題。$ P2 S+ L, t$ J. @
懶人有問題,瘋人有問題,笨人有問題,
1 w  d1 `: x; ?7 n8 |1 h只有死人沒有問題。
0 U8 O5 A0 `3 M6 w+ S/ v& _所以出自娘胎開始,人就要不停的進修學習,
( N  j* x7 T0 K$ ~直至無晒問題為止。
人生只不過是一場夢1 s7 A  A! O8 u
其實我有時會在想我們會唔會只是在一場夢景內活動
佛經曰:戒貪嗔痴!8 F  u% z! e. X4 |7 ~1 J

4 i: G" Q3 A, t5 I. p但有多少人能夠做到?
5 y3 p: w! G# \. r: j! r% _3 ^8 B2 x( P7 r( z- D# R
我本本覺得,人生在世,不外乎爭名逐利,為錢,為女人...有能力者,會不惜一切貪貪貪...無能者...只能望門輕嘆(本人正正是無能者,只能羡慕他/她人成就)
努力追求自己做得開心的事吧=]

般若心經

原帖由 jen01二世 於 2008-12-30 03:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: H6 D7 I/ z* o$ |9 C, w- R; e
短短數十年,
- k4 @& E, E! R8 q我們應該追尋什麼呢 ??
6 h" l6 H" V$ K+ \
. t, X7 J3 W1 T2 y% b) U我們應該追尋 般若:
) s6 G5 }4 x/ n3 I「般若之體猶如金剛之堅固,非萬物所能破;般若之用宛如金剛之銳利,能破萬物」。
9 X; c% D* J) J2 t(真諦法師)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。