<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:
+ k( }9 l9 F7 {; @
6 g3 |8 z( {, `. T
1 m0 s" g. r% m. o4 p: ^6 u, U; X唔係ma @@"  
& _5 f$ W8 F8 ?  l6 O咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
8 ^, G, X: e6 A  e: R+ |7 X7 r唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅

Originally posted by d228216 at 2005-7-28 01:01 AM:, [/ ~1 M1 l3 F, l* E! A" d$ ?+ S( v

8 n8 l/ ~) k' A  o" E( H唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅
1 Y4 V8 M4 S  E* Y0 @

2 `7 M% a, G7 T$ q/ u+ `直頭自己行去熄電視啦,懶人
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:- E7 S2 Y/ o/ F4 i' i

# v; i8 q+ p2 F% w* L- s
& i/ g; |$ d* A( y4 n唔係ma @@"  2 i8 N( U  ?% w
咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
% I1 P* }% c- T: S5 P: ]$ v. s
我諗你部電視一係水貨一係12年定15年前買落
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係閂電視嗰個撃, 一係用搖控閂........用完搖控閂再閂大撃係最傷電視的!5 G- [1 K- K- M: z0 O/ p$ n
佢又話, 基本上用搖控閂係唔會有特別問題的, 因紅燈著既意思係power save(只係用咗好少好少既電......讀中五physic既人一定明!!!)........反而成日去閂大撃係傷機啲......因個大擊係有條彈弓响入面......成日去閂佢, 個大擊好易壞!!!
% j/ T3 @& M3 `. e$ L; Q5 \3 m! w所以貴兄弟老豆實一知半解,........
我從來唔息main switch, only use 搖控! d: ]! ~! W  c" P# T% E$ C

6 _% W6 Z! t; e1 s/ L! dbtw, i have a plasma, if that makes any difference
以前唔會, 但自從發生過幾宗電視機爆炸之後, 就連大制也一併關掉!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
我相信設計部電視的人有認真考慮過搖控開關的問題(e.g.會唔會過熱, 爆炸等)
5 F% j" X8 ?: v& q* H' @5 S  u) C( O說明書上應該有講部電視需要幾多散熱空間, 左右上後要留幾多cm的空間.
用 remote關電視係方便人,
! @) y' {, B5 P2 D但其實係未完全關掉的
4 [  p% Y. ]* s6 X3 N" n有機會 過熱而爆炸
Originally posted by HansChan at 2005-7-28 07:45 PM:& `0 a: A9 J0 ~$ e8 U* G
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係...
0 S) ^  ]+ F8 V.............個師父係唔係真係師父黎 做得電器都知 唔好俾電器長期係有電情況之下咁樣好易出事 重有你遙控都會蝕啦 拔插頭d金屬都蝕...咁不如唔好做?重有好多電視都唔用彈弓 因為金屬驚有電 轉左粒膠 一按佢"的"一聲咁就off左
yes,* P" n5 S, y* q" u( p" J3 k) E/ x0 Y
9 ^2 \1 w1 \- t( r% ]
remote control turn off 只係 standy-by,係未完全關掉的
" F- m3 k; A/ j冇事就冇事,但唔代表做法正確
+ w, N6 |" C8 n. f% e) d. l* u如長時間唔睇,一定turn off個TV switch先安全
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。