<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-15 01:27 PM:" M# x% n" G  a2 x" b* J  Y4 I& \
因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
2 p7 N; a4 q9 |3 s- C對!) S0 e+ B) t% M7 l# y7 ^$ e
2 N+ ^  X8 w5 {! e$ M
咁就引申個問題出黎1 w) @& \4 z4 c$ N+ p
) [( t/ C* J) q) t2 l- t
唔知係因為有咁既報紙先有咁既讀者
7 R) \" z6 Y" F* f9 k定係有咁既讀者先有咁既報紙..??
# f( Q5 U0 s8 Z. H5 r1 X8 d8 W/ X( l! t. D% B3 x& v, P3 _
$ u# b+ E3 g+ r7 p/ k' M2 r

; d6 O* q5 i; l) w, z  W# A我覺得....4 v. R3 j" Q- e( }( T6 k+ I

c" D! u9 A8 @讀者本身有既呢潛質..
/ ?; j! u2 P/ v; _$ i& S  K$ e而據我所知係..自從某人入左傳播媒介之後...將呢個歪風帶入...
% p# P1 I! C' b0 n8 D  ^+ ~5 ~使到d讀者追捧..4 M( ?. c3 V6 n/ U
民主定民粹?
引我轉睇明報前老師的一句:
- d3 q1 S7 t) _0 j5 Q% ~- j
7 q. c, r2 M6 w9 d2 j你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-15 04:47 PM:: @8 Q: u# n4 f, H
引我轉睇明報前老師的一句:9 _/ F5 b5 Y9 z& b1 y5 A
6 ^  K) a! Z. d: D. u2 m0 R6 F
你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
; [* w) A! o6 w2 |  Q: j; @我覺得某程度上岩/ q; A* o3 _& T. D5 v2 D
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...+ n$ h8 _2 G6 x, P# C% c9 b

$ w/ Z, f. q; l+ {句前既「你地」0 o7 q8 q) w! R* w  T# ~0 _" v8 n
唔一定=句後既「你地」
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-16 18:49:8 ]2 c) o+ t+ m( S' P2 q/ W
& @2 K# _% \; G: n' f- n; C4 t( ~
我覺得某程度上岩! V, `* H- v% Q& ^. U3 c
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...
9 W- l8 {6 B4 \$ f, k. u7 L' w
; ?. J( A) Z0 R6 x句前既「你地」7 Z7 b; C! `) @9 e0 J
唔一定=句後既「你地」
9 O4 c) E: N- m% w7 J. G
都可以咁講,但他所說的句前既「你地」,當然是要指那些=句後既「你地」喇。唔係邊有得講呢?
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-15 04:40 PM:, s: A: x+ ~7 W$ i

' C. p9 p1 D/ U' Y( P$ X: G5 ?對!
4 I9 h, a8 j6 B$ o
: }! b5 K6 |; ?5 D6 p' }咁就引申個問題出黎; ^# `! Z4 l7 }. r. O7 f4 }
7 Y: g$ H# p& ^* l9 v
唔...
: W4 i8 F( X% ^0 M% P0 }# u" N
如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
膠少陣當幫忙
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:3 H# P+ {8 o" h. m& m& R
明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
3 u" L" n  z; g  ~) H% o
2 y% U7 `, `1 p( b

X, a8 d0 p8 M1 H7 h個人意見,& L) a" O* i) Z8 A" g, \
明報 同 星島 都唔得咯,* B0 ^2 R3 \9 r9 q8 w
唔記得左傳媒要做監察角色,/ Z2 B1 X$ E) D  N4 M
明報叫做唔敢做得咁過份,叫做小罵大幫忙咁。
& f) W! V, f7 ~8 K% W  J; C, d星島 就真係 見証住 成份報紙 由人變鬼,不知就裡還以為' d( \: \2 [6 x/ v
星島投左標做外判政府新聞處添。! x  H4 g: }# V
只要搵番舊報紙,5 e; x7 X2 h3 h; g. h
看看 星島點寫之前 大陸官方默認的大陸反日示威搗亂,再睇睇星島點「做」wTO「暴民」,就知道咩叫有立場,識時務了。1 t7 N  y  j/ }. o' l, _2 m6 _. r0 d

; p% `4 H7 l, p總之家下除左「生果」靠鬧政府搵錢,其他中文報都收編了,大問題好多時連寫都唔敢寫。
. z( i/ I: w+ Z% v- r9 d9 |
+ R6 `5 a) B! S) k/ n' C' ]2 P我已經索性唔買,要睇就拎「AM730」。
Originally posted by Juninho at 2006-1-17 17:40:' N9 j% M6 _1 T# j

9 v0 L' z  G1 j; P+ @+ V5 ~! p/ Z0 ^$ ~5 C8 u! V9 _+ p6 O
- j4 q  Q0 c" ~
個人意見,; Q; t! h+ k3 K8 w& ]! ^
明報 同 星島 都唔...
: d8 J$ A! o$ `: K# @% A; L明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你試問全世界有邊個傳媒無立場? 連CNN、BBC都有架啦。 因為都係人寫架嘛。 如果人無立場咪即是無主見? 你睇原之後用番自己睇野方法去分析咪得囉,再唔係就好似我以前讀U時咁,每日睇幾份,自然就多角度啦。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-17 05:49 PM:
- e' N; @8 P+ E* S) O4 j3 q7 S
6 e( X1 l4 o  d9 W' W& g0 C& A明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你...
& M7 ^  l. D4 J- X0 q3 o5 z
' a2 Z: u3 u! Y
好可惜,我係老鬼,  ~: H6 G. g# R2 k
有睇過以前的,無辦法唔同以前 的 明報、星島比較嘛。* ^8 N8 a( m# [. V; o1 G
明報周刊 Book B 就真係好同意 做得好,支持我仲不時男人老狗買明周。
/ f3 ?9 [4 L2 E; ^7 a9 T0 ?! }反而,am730有 施永青的C觀點專欄睇,
( W1 A/ D9 o% z1 n' N7 x. }, O覺得呢位有錢佬 講野比較有Point。
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-16 11:58 PM:* p" c# n$ m1 o% n; W  K3 U
5 f" S0 q1 j. R- _; ?9 o
如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
2 m0 i) H% n) @: S9 J9 Q
你唔比有左呢d報紙先
7 }9 r) D0 \4 Y% I! l/ t( L之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-17 06:37 PM:! O* ]4 X: [4 z1 Y( u+ U

2 T( J, ?# C+ B+ o) A! ?, F1 B你唔比有左呢d報紙先$ B7 K3 b' e0 b/ ?1 y1 o1 r
之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
( `2 |6 Y2 E2 a: p+ o5 d  Z! r
牛唔飲水禁唔低牛頭
4 V4 f0 N/ \4 m% u唔係攤水禁低個牛頭
因某些原因
一隻智障狗=甘國武
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。