<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕
返回列表 回復 發帖
Originally posted by at 2006-12-13 11:57 PM:
' v2 ?* m9 t8 m/ @% U; ?' f8 _* v5 ]坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
# ]9 c$ P* X1 ]0 I2 s& a...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-13 09:48 PM:+ \5 o/ p( ]- o8 C4 h  Y! R  j
, g4 U% [) O6 s% j+ U' h

& f' L, K& |7 A! x, [6 b+ ?! [0 h如果,你真係覺得唔關你事既話,...
- S( A$ x' c- E! F. q$ w. ]' g) q........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫無科學根的說法(以前幾多科學家畀西人教逼死!!!!).....西人教的洗腦功要小心,我以前去過...wawa..D人畀人洗左腦..係到發晒瘋跳舞..唱歌.嚇x死人...(己經好多有識之士中招,個個月奉獻...死未.)..
Originally posted by magic at 2006-12-14 01:19:' T1 s! V. N& L) x

# ]' H. S2 x0 K& _" N........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫...
9 t( i+ {3 d0 ~. \, R5 q+ r
9 q" |5 \" p# h' G+ q/ \0 {# j  ~
  w) ~) {$ y- e0 T7 j) d/ Y$ a
你最初既講法係"唔關我地事"嘛,既然你覺得唔關你"個人"事既,又何需去理會佢所想表逹既是何種思想呢?
4 w* k9 Z/ b, O% b1 q' ]3 |"喜樂"只係一個簡單既詞語,就算沒有宗教信仰既人一樣可以有其喜樂既時候,如果只單憑"喜樂"兩個字就能"傳西式迷信或洗腦",咁這個宗教就真係厲害得緊要喇‧‧‧‧‧: _( B; A4 E' M! B$ Z
你覺得唔關你事,亦無謂深入去探討這個宗教既所想所思,但事實上,你又真係享受緊呢個宗教節日所帶給你既"快樂"啵,咁又代表啲咩呢,你唔喜歡這個節日,但又享受呢個節日所帶給你快樂,仲要將佢改埋名黎就你一個人,似乎好難講得通‧‧‧‧‧
: s  N4 K1 A  t  J, Q3 Y每樣事情都可以有好與唔好既一面,就如一把生果刀,你可以用黎切生果,亦有人用黎打劫,咁你可唔可以就話生果刀係一樣唔好既工具呢‧‧‧‧‧
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 01:38 PM:
3 C2 N, z  E+ A( n, |1 c9 ^  P0 ]4 X3 F' |- y

: A  c3 l( D: X. s8 A; [8 H  U) P& P4 W) i+ f# O% b( y
你最初既講法係"唔關我地...
& {0 h: U. i9 \4 n1 |# l6 {3 J' Q+ W
...其實衣家好多西方人..信耶x先生的比例都減退了[比以前幾乎全民信耶x.天x]....
( [+ {  ^) @0 V1 }) q並開始不信他們的西人教.....
; O3 b( L" D+ @& T所以..大家己不大想提起耶x先生..$ I. Y2 O# V, b. u9 G- R
[西人教會除外..因冇人信..就冇奉獻....即係冇$$.!!!...冇$$???..好大件事!!!!]..7 ]+ ?  m, G  L+ j. j, t
...大家想提的..只是強調送禮的xx老人..* _: G! o; d  I
不是...耶x先生....
$ n. _8 I! p. P# E6 o2 a  b.........不是嗎??7 u0 n$ u7 M2 d) E3 b
如今..此節日的快樂..是建築在..送禮之上..[或派對??] 己不是...他們的耶x先生..
& s4 n: y5 `# ~但,西人教會自然唔想咁...因而不斷負隅頑抗..成日想借此[商品節]來傳西方迷信..
) \$ n; y, I! x5 W; t# U.....
7 M, R$ U0 e+ J& L8 N+ H作為東方人..我們最多可以接受..[商品節]....[派對節] ....  c( K  ]& P: {7 F
xx節???
8 E# x6 o% J  q/ d唔關我地事!!!
( H4 s/ `8 m" T6 B4 t( e+ D; F* T8 u& a' Y, U3 ]
想借此來傳西方迷信..???    {想下..佢地以前害死幾多指出 x經 是錯的科學家??}4 D3 x5 S% \7 g# M# a* C) F
% D# l8 N! M. X: z
no !!!!
% x6 {0 r' v$ I2 k/ c2 Q, x( B: K. e/ L$ L9 H# L

( s0 k; z# i% F& N4 y
4 l* i) K# D& [  v[ Last edited by magic on 2006-12-14 at 02:49 PM ]
點解要用xx?理性討論無需要喎,無人會秋後算帳,放心‧‧‧‧‧
3 L/ P/ h6 C, q/ x0 e5 J2 P: _少咗外藉人仕信基督教或天主教,無關係啵,同樣多咗華人信呢兩個宗教,少咗華人信佛教‧‧‧‧‧
6 j4 k( e5 E8 n5 w- z9 e3 a"聖誕老人",固名思義,無聖誕節,就無呢個送禮物既老人,你強行將呢樣嘢分開黎講,咁無得講‧‧‧‧‧
4 P2 X0 j* H; W0 o6 u, t* g"奉獻",佛教同樣有添"香油",無咗香油錢,典可以起咁多"金碧輝煌"既佛寺呢?有何分別?‧‧‧‧‧
3 O3 F; i) i. ]$ @! M  h現世有幾多人仲記得聖誕節係記念乜水?相信你在聖誕假期玩得興高彩烈既時候,應該都無諗過,仲會記得呢個宗教害死幾多科學家?你開既topic似乎並唔係想講呢樣嘢啵‧‧‧‧‧而你咁唔喜歡這個宗教,應該連帶這個宗教既節日都應該唔參與係咪?咁,你係咪應該係聖誕節番工呢?‧‧‧‧‧
, m6 q, {2 S2 S' ^' t. c( g講到迷信,你有何証據証明佛教並非導人迷信呢,難道你親眼見過佛祖?5 K- B9 D+ `( i
甚麽宗教都會有害群之馬,令用宗教名義做不義之事,就正如我之前所提既生果刀例子一樣,每樣事情既結果是好是壞都好取決是放在甚麽人手上‧‧‧‧‧4 e0 T5 X! m  \
利益申報,本人並非基督徒或天主教徒,亦非討厭佛教,只是覺得凡事都應該從多方面去細心觀察方才下定論‧‧‧‧‧佛誕假我放,聖誕假我一樣會放‧‧‧‧‧
8 g+ H2 j9 Y: r; y
. c6 ?! H5 n: ^7 `[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-14 at 04:05 PM ]
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 04:03 PM:2 i- M2 }8 i+ R8 O3 Q+ ^3 F, |) }
點解要用xx?理性討論無需要喎,無人...
( n/ t* p4 l2 G  p# c( N, W2 h& v......我幾時講過佛教??..
0 O! X6 b) o, o其他教怎樣,不關此題事..不能說其他教如何..你又如何..隔離跳樓,唔通你又跟..??
5 ^0 j" B, A2 h' X" F5 N9 v. D
3 p  y- ^# M4 k! Q) j0 z" c$ X不過,東方宗教似乎冇乜逼死科學家的記錄...對嗎??
5 j3 C0 D# d0 Y, R亦冇乜侵略行動..對嗎??0 b( ?3 q$ h- L
; e- j/ A7 S* `: Y6 v
我只針對  "西方迷信"  不想他們再毒害世人....# j4 R3 Z0 R' [; w
# T! a1 M3 `. f) D
還有..宗教...不能為有假放而信...
% V3 {; h  Q' ^0 P% z% X所以  我會利用這假期..努力去叫人反"西方迷信" 4 u+ H% d6 T" ?# w" ~2 K' V' W

V6 T& U$ D6 z" a[ Last edited by magic on 2006-12-14 at 06:16 PM ]
Originally posted by magic at 2006-12-14 01:09 AM:" V- Z, ]# d  t0 j% R; l  ~

% S; z6 r. w9 Y& ^...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
9 A, y+ [9 G- M  T. v1 j
你咁樣有少少抹黑成份wo
Originally posted by SCM at 2006-12-14 09:38 PM:6 }' o0 L5 g* q: U- @9 ~* S% v

' c9 v9 K+ ]$ u9 u你咁樣有少少抹黑成份wo
/ s  B1 E, a1 Y3 c2 k5 d/ k....不是抹黑...
3 {0 O+ b, i  J8 [8 K7 C首先..' w6 g3 y/ d- I/ F0 O
可去慍下料..睇下如想洗人腦..煽動群眾  ..有何方法???
: p8 A3 B  j. ~% F# u之後..' ]  H6 ~* m# w0 u% D
再看 看佢地D手法...你就會明...
; r& m% @! j0 F& o- z% `[..東方宗教甚少咁做..冇咁XX..]
宗教就是控制思想,4 F. }5 Z7 v9 B, u# D" E' e
要統治一個組織(社會),就要有一套思想,
' s- Q3 Y. n0 _1 X( h" Z我們就是被思想所控制,
- [; n1 h3 B4 z. _9 i控制思想就只有最頭果班人(有能力的人),
+ S3 v" z" X2 x9 R( R你咁樣話要改人地既節日名,咁樣就係傳播自己既思想,
* |$ k4 Q6 B* n' v5 x( A! x  t咁樣又同傳教既人又有咩分別,
% |* l; Y' H% N* V/ q而且錯既又唔係本人(耶穌),係借佢個名攪事既人,
, B- U- l7 s! {4 _而且佢地都只係殺對佢地有害既人,對佢地來講係有益,
3 b& S% c6 H/ z真係殺人己自救,咁你殺定唔殺?
* o: ], \& g# P+ I5 y9 ^(為左自己,殺?殺人有無錯先?你話係錯,不過都係要殺我無野好講...)
4 O" N& A5 \4 s, o* s3 c呢d野真係無話o岩定錯~而且殺人係錯呢個想法都只係社會控制我們既思想~7 p* I: r" q" i
錯同對既定意大體上都係社會給我們的,2 [9 N# q: j, b5 S# z. ~; I# ~
衣家又無咩野,聖誕未聖誕lor,節慶來遮,中秋,重陽,清明都係迷信啦,唔通又要反佢咩~
, K/ T* T3 R9 I1 Y8 f- q5 ]( y% r一反對思想,肯定會大亂~

接受意見..改標題..

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2006-12-15 03:22 AM:1 b* {, ?0 Y" b6 n, X
宗教就是控制思想,
2 l8 |7 N- A, t" w( V; O要統治一個組織(...
- N! {# q% m0 D6 J. q
有D道埋...) b0 t, R9 J$ @
咁我要改題...: n( @% _) ~, ^6 W& p
改成....支持用 台灣 叫法...[[耶誕節]]...9 B  S& ^$ a( K3 h; g9 t% {
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。