<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕
返回列表 回復 發帖

支持 聖誕 正名為 耶誕

反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
9 w( M0 F8 f* D- v' c7 X" w; T# n/ K; g% [
東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
你冇野呀
Originally posted by magic at 2006-12-13 06:16 PM:  G$ V; T, n# {% h5 m
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
( n* C* J( I% z  r1 r; g- U" x0 m, Q  U- q
東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
- P! Z' |) |9 ~1 Y& m% Q
世界性既節日 唔好咁講 $ l! g# h& D+ I& D( a
香港好多基督徒 所以唔會唔關我地事  l) G! k( x# K9 h
如果好似你咁講既話 * y8 Z/ c. \2 z3 v) I3 N% y
耶穌唔係洋人既聖人( a( X4 \1 W! Q2 g. m: S  A$ |7 b
而只係以色列人(猶太人)既聖人( I, D; z6 c8 ~, n# s* Z
, [7 r) M/ q6 |9 G. N- B; U
[ Last edited by SCM on 2006-12-13 at 09:43 PM ]
Originally posted by SCM at 2006-12-13 08:04 PM:# D. G* h; G8 \3 F- p# ?8 M
) t7 a8 M6 N- t5 y8 z. S1 @
世界性既節日 唔好咁講 % |$ G* U1 ]3 ?2 k) q
香港好多基督徒 所以唔會唔關得地事% p: W/ y; t- S& P0 A9 L7 p5 `
如果好似你咁講既話
5 O) h  p& A8 n% p) t; e6 g耶穌唔係洋人既聖人
& ?. f% p3 ]$ G, i7 H' x; ~而只係以色列人(猶太人)既聖人
! @# Z1 m3 o/ R3 I
' S+ ?! V3 @- T. U/ M
2 D, ^- U, }7 R' Q. n有見地!!!4 W3 F+ j7 s) J0 u, w4 q6 v
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:( d! g) |3 c  [( Q' P
8 N& q4 `  B( R
+ Y1 w! K; Q  ~; b1 {6 m5 C9 m

! U! W; j5 ?. A8 _# |6 Y+ v有見地!!!& _0 C) o6 _' n5 C6 `( B- G
  P: f' i) n8 a$ _
順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:& j4 ?% Y' M3 G
/ Z: d' x. x5 }+ Q, \3 j1 j
" b1 Q9 T+ }$ v2 T
講起好似係 我成日睇d台灣人譯既書都係叫耶誕
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:
/ c  |% ^/ g9 x) J
+ d) j1 H" `, b0 M5 X2 _! J( F! ~, \" l, a+ ?8 d; u

g. {) J. {% z# {$ k有見地!!!
( X$ Y# R! g7 R1 n4 l' s- f/ B
. U+ Q0 a" {, b7 |3 S1 l( G9 f3 @多謝朗尼姐
Originally posted by magic at 2006-12-13 18:16:, q0 c& K! E  @
+ I2 f7 Y: m! M/ l! y  h
- E5 s( ?7 q3 j, |% c( g東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
1 H) X6 @, C6 F- y. [1 u
; `- K$ N( ]# o$ Z9 u如果,你真係覺得唔關你事既話,咁無論係叫聖誕節定耶誕節都好,似乎都與你扯唔上任何關係,係咪?如果,你真係覺得唔關你事既話,咁,聖誕節你就不要大事慶祝又或借呢個節日去搞任何節目喇‧‧‧‧‧在外地,一樣很多外藉人仕信奉佛教,咁又是否代表外國人無骨氣呢?  _1 O0 M  m+ e& J
這一個節日的真正意義,並不會因為名字不同了而有所改變,你個人喜歡將這個節日改作甚麽名字並不重要,但試想想,你因為這個節日而享受了幾多的假期?享受了幾多跟親朋相聚的快樂時光,在你享受的同時,是否也該對這個帶給你喜樂的節日尊重一點呢?, U: U4 s$ ^) `! a1 a
: Z& @. `+ m  u
[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-13 at 09:59 PM ]
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:3 \4 p) d8 ?) t# I# n
2 F5 ]' e9 x# r: ]2 b
$ r: K# ?; h5 ]5 e是嗎??....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。