<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 發動街边碗仔翅正名運動
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kubrick at 2007-2-3 06:23 PM:
, k' L9 S) H3 I3 u* q% G) ]我覺得呢個名都幾有特式丫..話哂係香港文化, l* ^0 }3 e4 F6 W1 i4 O1 B: L9 _
無改既必要
....奇怪..何文滙..點解唔出來正下呢个名???
何文滙教你讀音之嘛!!
5 {: v; E$ R' {$ v/ f. S% C9 ~  
樓主吾好玩野啦。6 x) Y4 y5 s: g
〔街边碗仔翅〕就已經係佢正名啦。2 j8 H: e9 z% @6 C9 ?/ F
人家用幾十年〔聚非成是〕方法叫成。9 }% j1 _& p- H4 I+ a
人家一講這個名稱,就準傕知道自己食乜。3 F0 B3 w& i$ T; B. v2 M& b
! a0 V; b: |+ V- O- z9 E3 k
你咁搞法同何博士有何分別。
Originally posted by lizard at 2007-2-4 06:24 PM:
- l% I( b' ~$ x/ J& j樓主吾好玩野啦。1 Z$ s; f1 W' C( W
〔街边碗仔翅〕就...
+ o5 W' b; f0 F1 J1 B; q6 w! w
# Q( t! i- b( \. d事實上樓主也只是開個題目來讓大家說說笑而已,我想你也不必如此認真吧。
但樓主這個概念- m: n" [2 T1 F% T
跟佢撐何博士個概念相反嘛!
Originally posted by lizard at 2007-2-4 06:24 PM:
& h! n. \% l  K1 ]' b. w/ }樓主吾好玩野啦。0 V, S& M! N' l3 y6 t
〔街边碗仔翅〕就...
& x, |! `+ m  ~9 x9 l3 b3 W都話原本真係有翅,所以先叫"街邊碗仔翅"
' D# i+ X. G: v0 H但現在已經由平價的粉絲代替,即係內容變咗,咁改個新名都好正常吖
Originally posted by hold_find at 2007-2-4 06:31 PM:( t& n8 b  k$ S- |8 I& g

" Z& U0 I  W5 P% }都話原本真係有翅,所以先叫"街邊碗仔翅"
  h: c4 j: e( I2 n3 \# `% D但現在已經由平價的粉絲代替,即係內容變咗,咁改個新名都好正常吖
9 F- l; G" t% l$ l2 S1 p
...以前D好好味...
Originally posted by magic at 2007-2-5 11:22 AM:
& V2 l% x3 G# G% Q4 ~- R* A0 Z) p: J% {. R  [: q
...以前D好好味...
( O  i3 V" f& `) {/ ]/ w
" x& Q* v1 H5 x; V3 G
我覺得哩d係代表左香港人o既回憶,唔好改,我唔覺得咁係假名
; e& \, F! s. u' j: t% O( y) M1 g- ^" i( s, c5 V; m% w
最緊要係你要用心聽同認真對代佢,不過你有咁諗都係好事~
/ W6 U% \& P$ l& M3 W/ l& t6 B! l* t9 v, q
唔好因為d商人做法過份,而傷害左我地自己o既美好回憶$ ?" {9 X3 k$ H7 t3 N/ q5 E

; d% c$ P+ J. o* s4 ]http://mud.mm-a8.yimg.com/image/3995879941
唔通叫"碗仔似"
Originally posted by 阿感 at 2007-2-25 01:59 PM:
" @6 y, Q% l& w# d- ]. T6 E唔通叫"碗仔似"
..Lee个名90分...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 發動街边碗仔翅正名運動

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。