<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by audurey at 2006-11-1 09:16 PM:
% m) @' m  ~  Y
$ H: x2 _" h; |$ K3 H
! [6 a: @) T3 M  ], t) R+ h( `講到似層層,可惜你事前冇做資料...
& G" u; ~7 M  z, r) C3 j5 H. v1 K% N1 |) _8 V( y$ Q

5 [% W+ G9 ^- N) q5 x唔理薑ge原產係印度定係東南亞,又或者果時有無貿易呢個名詞。
( n, U  L1 |# w6 J- E, v0 I9 Z
7 ?, M' B' e6 N- V# k) Q% w7 V但係唔表示古埃及塊地無薑生出黎架嘛,熱帶地區就種到薑架啦!
" b* B" m7 x& \7 d! e4 L4 z& t+ {  d5 S# r3 ?
點解明知係假你都會覺得似層層呢....5 J% `; a3 m( I( \# ~$ f: Q

4 ?( p. g8 k" ~* c嘿嘿~~~因為真係有古藉記載古埃及人識得用薑黎做食療架嘛
Originally posted by wind69 at 2006-11-1 11:18 PM:# ^2 _/ D) j' R9 O

: W+ W3 Y3 {+ t6 m4 r3 W# c: e1 a3 d6 Q$ S& }1 B! u6 {" L
* w  ~& U) k: u9 @. Q) c/ B
唔理薑ge原產係印度定係東南亞...
& F7 u. D& H1 G; L8 d0 C7 q( a7 _. T. N5 B
; U& ~! D9 a4 Z% W* x- r5 c$ t  Q7 j
等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀你聽,你又估下我講真定講假:
4 o" R) S, K! X! j( r; r9 f# [% v' Y' C4 [) p# _" U6 d
香港六十年代以前由於未有氧氣魚池,所以當時大家去酒家食嘅多數係雪藏魚,為咗增加雪藏魚嘅鮮味,蒸魚嘅時候會加上肉絲、冬菇絲和火腿等配料,蒸熟之後仲要淋個用味精煮嘅玻璃芡。/ k# ~7 ]9 i) j% G8 i- w3 \9 {

4 K7 I# \; p, F! {; p後來有咗氧氣魚池,大家可以食到新鮮魚,由於新鮮魚本身已經有鮮味,簡簡單單清蒸已經OK。於是以前嗰種蒸魚方法就叫做古法。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 00:36:
! p1 I* \* H: z4 i9 P, }% ]( c$ S& u9 G8 x, X! X
1 D1 K' Z" t/ k4 h/ e/ s( t; V
等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀...
; W/ y5 G- y0 ^; C3 B; Q4 M! h' b, ~
$ I( o% C1 @7 f1 m5 B鏞記太子講嘅?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 12:46 AM:
' i; e9 r  a0 l5 `
. ]& m. u! S- z& Z, V1 G/ r/ @9 _- y7 W4 x: }, f0 }
鏞記太子講嘅?
) A' q7 M: \  f
: P3 Y6 I) C' R+ s  Z' r( L# e甘老闆有冇講過我唔知。
. y) e; R5 n$ ]5 O  h# |0 v
2 {3 K' \' O4 E6 h+ X上面嘅資料係嚟自已故嘅著名食家陳非先生(陳非《天下美味談》);而且江太史後人江獻珠女士曾經比較過六十年代前後嘅食譜,亦都有相同發現(江獻珠《珠璣小館》)。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 02:21:# S: ~, Z* u8 B* w

5 _- Q# `7 M( m1 X2 x+ V
6 C' A3 A0 G+ P5 r) B甘老闆有冇講過我唔知。
. d% p0 x8 M$ Z  `2 v( |% K) ^* H/ G- c) l$ b# r/ A6 A( b
上面...
* [- H! t# s/ |) m: S6 ?# A3 P
我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:1 f5 _) i% I5 s! x

7 k8 o2 V; |3 l; W6 r  M' X我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
1 t, N6 p& l1 O! X7 A: b) s
% o! G1 P6 o# ?9 R( K大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
! j1 _* l" V, ?+ K古人係指已經香咗o架。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 09:06:3 s3 d' Q, {, `9 \+ X
; {/ [5 C$ c; R% ^

4 g( u2 E5 i' t% q/ j& k2 P$ s大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
% |! R' E2 X! n6 u+ \% m. R古人係指已經香咗o架。
, L4 {8 V0 a' N1 ^4 \! p
你已經找到答案,即是死人的㷛湯的方法。
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:
$ b* q9 s+ P4 u- e2 X/ [1 d$ ~  M& h& I5 n
我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
  X! t# }5 |4 f' k0 W

4 j  h% ?3 ~; j唔好d咁的笑黎講
Originally posted by BeachBoy at 2006-11-2 19:25:
- |2 L1 P! m$ L8 W
: |$ Z, J- h6 W; p
1 q) `3 O2 p7 K9 r" r唔好d咁的笑黎講
1 M9 l6 T* @7 P' B, v
7 D9 F. u4 E) ^) O8 |' H3 }
過時過節,好多朋友都會避我。
4 l$ K8 k7 W. u. b  i作為决定論者,我吾信會講下就會成真。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。