<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ 4 F, O9 I3 o( Q1 m% R, k8 ~
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
; Y' c8 z( x7 h% f  n; R1 Y
8 @0 `9 G. T) j9 {6 ~! Z純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, % [" Z0 Q; S8 u( U+ O0 M
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
3 k/ w$ ]# u$ d9 {/ c9 X( |! W因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
$ T6 f1 R- s$ V* T9 S' ]
2 g9 g! S$ G6 g' z' I3 B
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
% g" M; M! a; y7 X3 L' L內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?5 k* j6 H  ?3 }0 c" U% V4 H) C
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...
- t: n+ I* Z) {$ J& Nandyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
! a1 c6 m1 i% j0 j/ ?9 y3 f

3 x/ t9 x0 n2 g我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
! X& w8 Z. W+ N3 g# ~
& D- }; `4 s' ~9 `: t( L/ `0 w4 k: _
- F+ G$ A. t" @9 _6 F至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   * ]5 M9 S4 e& B# g1 N

) ]0 ^1 P" G* Z: ?7 ]7 `中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
% ~9 p" W8 Y1 ^) V3 v0 v' `8 p0 d  z. d* W/ b. d
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, & a% q9 o/ P, ?' W( ]6 J
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
/ P3 C' q' O# b因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ..." E4 s1 B7 [3 _) \8 B/ B
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
  @1 U+ P+ O0 p% Y8 w/ R2 w- F
: j$ B, c# R& p! n5 }" Y2 r
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
0 p  t# A* I" ~; r# \8 |, I- i$ r! N( o
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   1 Z6 B2 V' |- Z: y2 P0 x# |% j
c( O8 n
( s. J9 n& F0 Y. Y2 H8 G中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
# m1 G4 f2 d" z4 ?% d- V
7 {+ \6 _' B: N4 _! z4 Z
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?6 ?3 }- a9 p! Z
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
* z) s) D+ ?) u7 a  U( P( i* O$ b$ s. U" u
% @: z8 E# x/ _$ r- {" x4 O
' c' e3 C1 g3 g8 H0 V4 _我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   , X) A: [& h, ?  X) U* p% [/ C
KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
# J2 c- y' b' {( G% g2 v. W6 M
1 X8 N9 U! _% o9 j2 U& X$ B
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出, Y  A, j9 Q" n" }8 `
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?+ a* E" r5 e1 P) t) j# a
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
1 n* r( v6 }! z/ e
1 ?1 y  i7 g- b1 M! ~) W) A. J* K
/ u* ]5 P2 c$ {+ ^6 F1 ]

9 V  d" c/ H" L: x/ h2 e3 P' J% w礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?! [) T9 N3 H* r/ ^' R
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
4 S0 E0 N; V# r; o- d/ R3 Q  kandyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
2 Q# Z' O; G" U5 J3 y( }
8 T4 A* M. Z% b) I3 w中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
( f& j' Y4 c0 ~
# Y! F) f6 O* r7 f2 j
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
; g% J8 D- B& m5 j9 {! v: S但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
& C% K6 ], F1 d所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...
5 S* f3 b& f5 U: s  B- j' M. Kandyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
+ ^  F/ q# H8 n7 I" w
8 \' [6 @4 w* F
我好少睇中央台喎   
9 `0 b; G. p0 V+ t1 W. _* i  }

r, W$ ?. i  M1 V9 F中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...) F+ Q' ]) r7 n+ u4 Y
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
% [' b+ G" {" m& ]! p5 l/ \& R7 Z
8 b$ f+ I- l7 u係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
( f# `  `/ M, ]/ X4 u- W我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
/ Y! G& u3 O* h& d  A

4 Q/ c; H1 y2 r- u純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, 0 d( k! [: i8 Y) w1 P" J0 g8 b
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 3 M6 g3 V/ x$ O
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
/ X/ f% K0 A3 P4 d+ Nandyho 發表於 2010-10-15 11:02
0 }- m6 x9 R: u3 x3 e6 K3 E, a$ h  y6 D. h6 x2 K  r* @5 B5 g
有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~4 C; @# a- h9 A7 _9 p
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
6 l% ]1 Z* x$ E. y2 ?做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
0 l$ p' F1 v: u5 ^- c
1 d3 r6 N3 d! g  `' v% V係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
3 G6 ~$ Y$ m6 }6 H我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
0 G, O+ r, T. f% U# Y' bandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
# ~# O( ~0 o2 [- |

- w; p0 o: I; T: V7 U發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 " y& n1 b2 u; S6 j7 c
* Q8 `" w5 G) s/ C0 `
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。