<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌
返回列表 回復 發帖

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌是光良的童話。  5 g( N( P7 |, T: \0 y& K5 W
『你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子
% j9 V' A: U: u+ H0 Q% H& W也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了/ f8 e- |& E( r% l8 [: b0 J
/ s! Z7 `- d5 p4 S
我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
, e8 C' R. f- I# _+ E你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局』
2 T8 b8 o# [9 W0 Z8 H; V) K
$ N* |2 j( I$ k% ~3 |這種情不單可指男女之情,若是指父母對子女之保護也可。 當然這明明是想寫到男女之情,但可以想像,詞中的對女子可以做到無私、像父母對子女的萬般愛護之情,確實是真真正正的真愛。非常感人。
' `2 }& W  U4 B0 h: B# L2 ^3 S  K6 l8 b; R
http://202.97.181.123/music/zui120993875/295.rm- ]4 P% x* i+ q7 |4 i2 t
! ^. N0 z9 t' ]2 k
+ j' h+ O  ?3 z* _/ V4 i
童話
% |5 `* F  H  I3 [. }0 c! `+ ]曲:光良  詞:光良  編曲:Taichi Nakamura(bluesofa)4 w1 F1 h0 z  y: Y  ^- c
製作人:光良、陳建良
4 a$ z: J1 s8 W4 ~9 o
$ i9 P# s6 {$ d$ }忘了有多久  再沒聽到你  對我說你最愛的故事, d/ ]1 y# I9 y$ ]
我想了很久  我開始慌了  是不是我又做錯了甚麼  P" c! K/ [$ W, @
3 A6 ]2 d! T3 w$ K: T8 W+ |; e
# 你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子
' @- D. Z1 A1 s2 i; Q! F4 O; r+ Z也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了2 n( N* Y7 h0 @5 {" M
- `, U( D2 H  b1 q; d) _2 i/ G
我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你/ ^7 I% |: @9 k9 P' G$ P' R' }
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局
1 \9 k. M: G3 y! U. QRepear  #
" J: \4 \$ r! E6 V8 ~, E我要變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
) Q2 }1 ]3 @+ ?0 o/ C3 b; q$ v你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局; |" t0 H  q% B/ E$ u5 _& r
2 T4 }0 M9 f) [0 a" o7 s
我會變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你! J  L$ N1 T+ b, m
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局  一起寫我們的結局
網上身份誰不『機密』?
童話out到唔out啦~~" d9 M7 _0 D) L4 N
唱到爛、聽到爛喇.....9 x7 A4 W6 |9 g, x
前排真係好hit...個個都識唱..7 ~' K3 Z. ?- u+ g0 {7 B: q
而家你先黎解構呢首歌...
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 13:00:% s" ]( Q9 @0 n0 C: {
童話out到唔out啦~~4 [% @. l  N8 t3 F, C
唱到爛、聽到爛喇.....
3 {) A$ Q) f' u% W' {前排真係好hit...個個都識唱..
- k# h' \! U" n% G/ f) M/ U2 _而家你先黎解構呢首歌...
: U8 D1 `' q, Z2 m9 a; [0 j
因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out定唔out架咩? 你結婚個對象二三十年後又話out啦喎?鍾意咪講下感受囉,唔得架?" L( g. C* y" n* b

7 @. G" o+ F) v; o) k[ Last edited by 機密 on 2006-1-30 at 01:34 AM ]
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 01:00 PM:9 j) j& ^, b- I) f. v
童話out到唔out啦~~/ M$ u' I9 I  ?# L; J. R6 |
唱到爛、聽到爛喇.....
, g# J, ~9 i4 B* W前排真係好hit...個個都識唱..( w; W- J& q/ c, R- A* `9 o
而家你先黎解構呢首歌...
) f/ I1 @; U$ m1 j6 c鐘意聽舊歌有罪?
Originally posted by 機密 at 2006-1-30 01:32 AM:8 w( i. z9 m% n: U8 T
# k- e/ r! S, X' Q, S
因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out...
2 n4 H! Y$ e. ?4 b4 c1 Z
2 ?% u2 T) F+ C' B4 O人地想表現一下自己有幾潮:cool:
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-30 02:06:
- i; u* j7 B& t4 X! ~, h7 j6 w/ [! ?4 k+ i2 ^7 ?* R9 _
鐘意聽舊歌有罪?
7 h- \0 q* _, i- x+ H- M3 {- S& E' K* g! f/ Z
無罪!
.
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大家唔好咁啦﹐雖然我只係一個小會員﹐不過都希望可以上一個和諧o既forum.....' A5 U3 {' E8 p+ @2 R/ h# D
- l' n! j+ K, h" N% H7 ]- Y
呢隻歌雖然係舊咗啲﹐不過我都真係好鍾意﹐而家都仲有聽﹐部電話仍然有呢隻歌喺度﹐真係好正
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:23:# O1 Z3 K! L: B7 U' v# e  U
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大...
3 v. x6 d* u9 W
3 h8 S7 T) {" O- s: a
我都成日聽old song% Z' b$ _- m, c. z. q7 O% V7 q
都唔錯
.
Originally posted by 155220 at 2006-1-30 10:27 AM:
3 V' ?+ }5 E  Q# d: S' o% {$ O$ Z" H$ A- C$ E8 i8 V/ Q

$ U- i* W2 N1 I( v2 m  f) I我都成日聽old song& L7 B, f* M( A; D/ I$ R
都唔錯
8 S& ?# M) Q. u1 \5 {: U
9 v+ i: w& L, S4 {1 H  R

6 U# ]3 n6 P( T; r. F; y5 z9 V$ }  r! W+ C4 m/ x8 J
咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:42:
9 E; o# F8 h( C* o! R7 Q7 m- ?  m4 c, V3 V' |6 ~: A9 M. p$ G

$ |1 Y% h; Q# p) N8 b1 k
# u5 z6 E; p3 k# r( h! E" H) r8 S! q) `  l- o" p
咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
4 H! n7 F( r8 D7 C7 ]1 Od人On姐
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。