<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖

[討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

今次講d補習班果d
. w! K( S# e  t  E' l% \主流老師意見係果d補習班係投機的,長遠係害左d學生
- I' h* n8 H$ Y* I2 r補習老師就認為睇分收生係而家大勢,學生狼個分數,先叫實制.
6 p7 \: `% Z" x* C# i# i7 d" b( _1 P. o7 Q, D
大家嘅睇法係點?
, q+ l6 S( k8 |: }( _4 c3 ]  o2 q2 N
我就比較認同後者,大家諗下,一個拎5個A,一個拎5個E,你係大學會收邊個?會唔會睇人地係靠佢地口中的投機拎到5A,或靠根基拎5E的?我諗唔會囉,分數!就係分數!會考6隻E,或5科8分先叫合格,呢個就係要求的東西!即使你幾有學識,零分就係零分,冇人會睇你幫幾多學會做野,咩咩比賽攞到冠軍,就睇你的分數,呢個係現實!係訪問中果d老師講到幾清高,試諗下如果面前有2個學生要IN中6學位,一個20分,一個6分,佢會要邊個?我諗唔講大家都會諗到囉!
3 b1 j4 I* M) E/ y7 G  }0 f冇錯,現今D補習社D方法,大多係幫到一時幫唔到一世,但連會考果關都未過到,點諗A-LEVEL?過唔到A-LEVEL點諗入U?打根基係仲要,但由中5到入U得4年,打唔打得切?想要入U,光顧補習社係一個方法,一關未過,點過另一關?到時一個唔好彩,升唔到中6,攬住DPHY CHEM BIO,中史世史,可以做到D咩?科學家......全部未夠資格做,即得一堆廢物回來,可以做D咩呀?
  V6 v6 B/ `# g8 I: C; v# ?% s& ]- e程介明講得啱,而家考試成分佔得太重,呢D野,係社會迫出來的
# Y3 i: F5 |9 U( `: |5 R' O+ C  g另外有個教授,佢講得好現實,收生,一定會睇分,雖然覺得咁會扼殺左好多有潛資學生,但係佢真係講出現今D心態
8 ?+ g: p+ y+ N! r9 x% r* I
+ p/ k: g& w: Q9 `% l% G總結一句:係社會嘅錯!
# z+ O) q: A% f( u% U; A- s1 N# O  n/ i, Q9 q
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2006-4-27 at 11:29 AM ]
如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!
1 ~5 O8 ~) g( x* Y" j% N+ v, f. I根本就唔關補習社事!
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:11 PM:
1 r. s& T( u/ @* }! U4 \" }如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!( B- a0 y0 |" u/ v* O
根本就唔關補習社事!
% F0 }, w1 b) ~4 N( z6 IAGREE!" o6 y, I" r& P4 W( [* y1 H2 b
係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:16:
" b% U5 ]5 R; e, W1 B/ z1 D2 l
; m+ v6 x9 c& `7 p/ n$ x$ @AGREE!' X" C0 N5 u& M, a  M& z1 p
係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
& {" O  G  {0 u# M* \1 a7 F, @7 M+ G7 @$ @8 S
俾我選,一定會去補習!因為分是最重要的.
6 i3 S9 |3 }, M2 C8 ?如果無分就無學位,就算識飛都無用.
9 x* v  B+ {" g# j如果想好既,就改改考試制度.3 k4 u- @, `. x5 R! \- Q2 u' r
不過要改,都唔係朝令夕改,宜家攪334,睇下點先啦. V& k3 p+ [& T: c& _9 w

3 p: b  G3 o8 Y2 B- C  g7 N(我都係受影響既一批)
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:19 PM:! ~. Q* U# H7 H+ I& I
- H$ L% d) a; i1 U  U# O- W

2 U/ }+ C( g( s4 R/ l  H5 {俾我選,一定會去補習!因為分是最...
% f* U; e( s1 @+ g$ P7 ?9 L
冇學校會信"求學不是求分數"的!
8 L( t: O2 A: J, j# B( d2 K' z分數,就係現實囉!
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:29:
: J5 e% I! U2 n$ y3 v
  N  r/ F4 q8 H9 |. t冇學校會信"求學不是求分數"的!! n, K1 o  M! ]: G$ u9 u: _( |
分數,就係現實囉!
  e& C/ T# \4 _8 z( }; t
* y$ ^  p1 w* H+ ~, J如果分數低,對學校唔係一件好事,所以在教育方面.......
.
個校長都99地,自己學校係區內成績好就話補習唔好,睇下譚李麗芬幾時沉淪
+ f. B" X" X2 e( lbu個教授講既野就有道理,lee個根本係教育制度問題,補習社只係睇準lee個制度先會出現
/ m; l3 u3 E3 J$ e3 {5 E5 f如果香港大學比例好似美國咁高,大部份學生都升到大學,d學生根本就唔會走去補習
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:08 PM:4 d! `7 B3 N/ F) K
今次講d補習班果d
1 R" S4 S8 i; {0 K/ M4 j主流老師意見係果d...
4 ^% F& V3 V5 `! k% [( R: V
4 P% F5 V+ x. N0 Q
$ J7 ~  C" F4 W2 p2 S$ d* E" f, o
講得好妙,
補習係for短期% B& K) P  W2 y
學到ge野for長期
+ \2 k' c; P1 A( ?. M: ?8 y) ^2 [
" G; t$ `* u% n) j  ?% @' c必須o係分數同知識中間取得平衡
5 J# x* X/ ~# }# r$ F  J3 U成績太差,晉升路途會崎嶇好多,但係識好多野,處事恰當,都可以升到上去d高post
0 c6 c, \6 R; @2 Y5 N成績好,可能一搵就搵到好工,但因為知識唔多,冇乜留意其他野,做做下比人發覺冇料到,咪又係炒~~7 }+ G% W' ~7 \' L% W! ^
所以取得平衡就好重要,當然,高分兼且又唔係讀死書ge就最好0 g3 ]  o# \# _

3 X: }; {! Y  d  p' [[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-4-25 at 09:48 PM ]
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:
) a1 K+ s# M% f7 R- y5 e! G' N個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
6 I& P) i0 F: C4 ?7 u譚李麗芬不嬲都唔掂ga la
  _& k( Q% b* E$ j9 t# C9 u係其他學業外ge野好
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。