<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問
返回列表 回復 發帖

學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?

評分次數

1# mk865 + L* e7 U! Q3 Z! J( q' p2 X' K

3 R# {: o( A0 @' n' q! L/ p9 `$ W副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高./ ~5 M) _& \/ ~1 o- a
自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.
$ k1 j( X  i0 h3 O# ~; [/ k學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U.( @! r7 J# E5 T1 b& h
就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,# |6 A4 Z- z- S7 o+ N* H
尼個就分分鐘要十幾萬.....1 x) Q, U0 N3 |. W2 V8 ]
讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.% i7 }; B1 v9 T  j8 F  L0 Y: J, ~
PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 
: ]: k! l, O# ?因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.2 |( E; q% ]/ K* a7 g' `7 W
*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意' S9 q( `, N& G! n& r: J
D 大學舉辦o既副學士講座.

評分次數

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
+ a9 j  i+ y* ^& z; K! E* Jmk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學8 _% ^# S. w8 T$ Z- j
高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士! m3 |* ]6 B* |$ O3 o. d
兩者從根本的起點同目的都完全唔同
4 R5 F  J6 y: o" w3 U, V4 g點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
5# mk865 % h+ n! A7 }9 ?1 ?" ~
相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA
4 h/ a/ V+ M( d4 }0 {副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?% h4 N1 m  A* C
mk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀! O9 h  V% C+ F( C: P7 h+ {; V/ c
過來人Ma~年少不努力~
) Y5 b$ l/ ^4 C我係Asso上Yr2嫁(信不信由你
. N4 c, c& V. E  t: {' |/ D9 ?" I0 u5 H) n+ z+ m- e% @7 ~
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
! L1 B4 {2 b; C  s5 n1 W不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主  F( P" _1 b# I3 J% S( M2 ]" S
如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)0 w6 A4 h- V1 i9 R4 k. n
除非你係成個progamme入面既精英啦
係呀2 p8 j& B9 G2 ?
過來人Ma~年少不努力~& K( |# P" C! `) H; n, x
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你. X. J; B/ w6 r

2 ~0 C5 L/ M2 j5 I& |Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
2 P" V2 l9 ^1 O4 d# Y. u6 Z7 x+ p不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...
, i# k' y* I+ a6 E自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
9 Y3 `9 O3 b; l: _" F
, }, c3 X1 P) L  e% Q8 l  A7 s
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
/ z4 @/ ~" M1 N4 k- {你係 u 讀咩科
' D. f3 O5 _" ]( K4 V4 P* D( L3 n: Y/ j! j) m" F4 q
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 1 h6 t3 d0 L% R9 l# S
你係 u 讀咩科
9 a$ f# K" q+ D1 R$ s% I" xATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎
$ z* F0 T) g5 {; V  m  @- v我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
好似係喎
  `4 i4 G8 N  S  m$ Q我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
; x7 @: V' y; }2 L6 `自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
+ w: Q; m" c$ Z* `+ Y4 H" K, l: `, I/ k
咁怕死把抬咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。