<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神
返回列表 回復 發帖

究竟有冇神

頭先睇左篇 "精彩辯論-----信耶穌不合科學" 好想討論下有冇神' ?8 y" S8 `; e: a
現在可以分到兩派, 信神同不信神而且各走極端
# ?9 t7 R0 R4 ^
+ n$ ~0 f! F# Y% g5 W$ H( z. K1 ~首先我係不信神, 但我唔可以排除聖經上寫o既野係真的.1 }7 k; U: z/ }' y: |4 Z$ F
假設聖經上寫o既係真的話, 地球就係出現過同我地唔同o既生物, 佢有我地冇o既能力.5 ?" J8 H4 a9 T5 m

: ^9 ~2 c! [6 w5 @- T但咁等唔等於一齊都係由佢創造呢? 如果係的話佢係由邊個創造呢?, a1 i& b- O3 Y1 X0 v8 b

, E5 b$ J+ O+ m5 W; V6 f所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物, 佢o既能力至今仍未能被科學解釋, 但我地亦唔可以斷言佢就係萬物o既創造者, 因為如果咁講就冇法解解佢係點黎.  `# u. \( K  ^9 g

2 B+ s. ?3 {& ~/ f$ Q我相信只要信神o既人唔好太堅持佢係萬能3 E& f4 j" g; r! N8 c  z
唔信神o既人亦唔好太堅持佢唔存在. D3 N8 k2 ^& Y$ y/ i
咁會易溝通 d
真神亞拉!
神這概念係由人創造出來的.
9 w" c7 W8 C) v- w& F
7 L0 e7 K+ I+ u" `1 Y( ]8 i"史提分,克建斯"(可能譯錯) 話所有都是發生於偶然的.
4 A  E" Q( m1 g5 x5 [& L0 x
  |0 s/ }, k3 O) v, Q這個題目不適合有信仰的人看,有些信仰從無話過佢地“那位”會能乜能物," H# I8 @2 g' Q& [0 p
有些信仰又沒有“那位”的存在,有些信仰更有多位,9 N8 |0 M4 ]- s0 s: x9 M

& w$ s% D) P; L/ u- ^現在還強行把人分兩派,不太好( ?. O+ f2 H2 I7 M( F- j
* d7 M6 G* }! ?+ |- a8 ^8 d
[ Last edited by DXneo on 2005-4-8 at 05:40 PM ]
神,在心中
) j% F* N2 r+ h3 n  x; V
' j6 o$ q1 x8 N' i; M你信就有,唔信咪無囉!
Originally posted by RyuII at 2005-4-8 05:22 PM:, H3 r' @9 |$ L( p& J3 z
頭先睇左篇 "精彩辯論--- ...
/ Z* ]& P/ @- A. P4 y* |
9 i( P4 x6 b6 s% i* p"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.." - - ->"佢係由邊個創造呢?"
4 ^' w% t* q9 K9 }) `& ~
. W6 @5 D. F' p& o+ |6 d* M你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎:cool:
Originally posted by DXneo at 2005-4-8 05:37 PM:0 ^! o- c$ s- X% Z8 f
神這概念係由人創造出來的., _" E9 U1 e7 T1 ?: m, Q
/ D0 z; q2 {( K+ \' F7 h! q
&quo ...
, x; K: a* `; }
" ^' u0 v+ k- H- q
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 05:40 PM:
5 t- Q- b" U. ^/ }2 r' d+ M3 M: K/ c$ q- n& R
* j& B7 q( e$ B: ^) ?
"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.."  
5 T0 U3 ]7 V' V+ {5 h你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎. Q# `. B  w3 D+ D  p$ I
. K& N# H$ X7 z8 L( c* B
2 C, R1 l8 U6 w  w2 [
下, 聖經唔係話耶蘇係佢阿爸阿媽生架咩? 同我個結論有乜野關係呀?
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 17:44:- g5 v, m* a8 V3 z
8 {( n* O" d& ]  B+ A7 p9 U
5 m/ ?0 o" }* [7 z6 v8 s% P
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
! b' W; j* u$ j- g3 _: @謝謝,只是愚見...
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 17:39:
) u( `# V0 W" x1 C神,在心中  G1 e" n# o' x: V; ?* t

8 K; N' N: a3 v你信就有,唔信咪無囉!
9 v' P# s1 S" g我都覺............
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 05:39 PM:
9 x9 |% L# y9 J4 e, D' V神,在心中
5 u1 F2 X( k+ a! k, r' I
  h# c1 C0 c" z: J& W' f' r你信就有,唔信咪無囉!
& R( y2 R4 [3 I  P/ W) [$ \
講得好~~7 J. s0 j5 l# N+ n( y
我都係咁認為~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。