<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]
返回列表 回復 發帖

[討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

單選投票, 共有 0 人參與投票
29.41% (5)
70.59% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
: v2 I$ ^" |9 X- L; n% E; q$ |/ N/ R# T/ W) U3 s3 l7 z
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-11 at 10:39 PM ]
難為正邪分定界
Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 02:22 AM:! K; s1 ^. K: i1 j
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
0 I& l& q% C, k0 _0 _6 J

. C3 s9 \) K' b3 e0 g' t第一個黎答   <------俾月月搶左頭啖湯 第二個囉...& s, n' e5 i1 o; X. C- x/ x: H' a. ?
logic上: 實係) A) _9 N. ]8 G  m
情理上: 唔應該係
( r) e% D6 }: n( [
) [+ O; u" |+ W9 S0 }" [0 D( L我覺得要睇幾樣野...8 e; o& i' ^. F( z7 p: V' X7 q# B
1. 朋友有分類: 知己, 好朋友, 朋友, 酒肉, 識得...
8 m9 L6 u3 c2 I6 y. I2. 用黎做咩: 無害(只係幫忙), 搵著數, 擋箭牌
$ ^4 [+ a7 N" R' e: M3. 雙方既環境: 一樣好, 平等, 一方好, 一樣衰9 P  ]; y% @- Z

8 [% n3 l9 l& p( W邊d, 幾時, 咩環境下黎搵對方既人係/唔係互相利用, 我諗大家識分3 P: \3 u8 T) y

9 ]) E/ t+ N9 W# N5 _" M[ Last edited by crap on 2005-4-10 at 02:45 AM ]
Originally posted by crap at 04:40 PM 04:40 PM:
/ ?/ V. G4 l# e  z; V- H& Z8 v" H$ J) M

7 w* o# B) o/ ?第一個黎 ...
6 I+ k! ]. T0 D5 `" R2 o# v
都几有道理丫。。。thanks,crap兄和月月鳥兄!!!!
真實係...
& s3 V( F4 b7 d; m人係群居動物! O, p: {( e5 M& b9 M  k
好聽既叫亙相幫助,唔好聽既叫亙相利用5 M& v: ?  o4 H" f
如果可以做到利用人地既同時唔構成傷害or減至最低就最好
可以話係又可以話唔係, `* k1 M% n) O6 H' w' s. v
咁就要睇下你點諗喇
0 H8 S8 q  y; j7 K% B% f% w搵一個例子丫
0 L* Y( D" e! N' x如果你有一日好唔開心
3 @/ x$ y( W% C2 c0 k你想搵一個人去開解自己
* h# e& l# j- W% W' {6 I, Q咁你可能諗只係想搵個朋友吹下水
9 \- t. w: m! k: e( e' w但係你又可以諗叫佢出黎
2 e! A* K+ f2 c. Y8 k只係想利用佢黎開解自己* W1 D' Q9 s' D7 Z
利唔利用就好難講喇, `2 I+ N0 t3 S5 @7 g
好聽d既,咪叫人幫下手囉- o4 n; S" i3 R! C4 l
又好似我咁
0 o* T3 P3 w/ W! k% ]+ w我出去同人頂酒一樣
% M3 n! V' r8 ~: Y3 C# S! l好聽d既,咪我幫佢頂酒囉
9 k1 f7 L# w3 p0 k0 P* |  W唔好聽既,咪佢利用我去頂酒囉8 i, q7 C9 s4 J9 n0 V
專比人搵笨-.-"
5 N/ K7 J2 y: m4 E( }# C: `& k: D# M
- }) |. S, o1 w7 Y9 F5 w不過都有d人冇條件咁付出,唔問收穫同回報, @  P$ o9 b9 z- H
e d人就同得過喇一定唔會利用人
* S9 f% D- k6 `7 o" t4 b5 O# ^e種人有一種特別既氣味-----骨氣0 o$ u/ x5 v6 m+ N5 T: p6 ?: H
不過有骨氣既人巳經好少喇
# v4 @) [* ?) p+ h5 l3 z9 ~不過0係一班朋友裡面,都會有一兩個既
+ h, J9 ^) P8 n" P) }" d如果想同佢地熟,咁就要睇下你有冇利用過佢地喇0 u; F* ?7 X( A

. F9 n# r) @& ^$ R# d1 Z  U( P2 o5 A4 [[ Last edited by 左輪仔 on 2005-4-10 at 07:07 AM ]
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 08:59 AM:: u1 x; J0 U/ a3 w6 @$ Z5 f
可以話係又可以話唔係9 P3 B- C* ]$ t1 u
咁就要睇下你點諗 ...
* n& }: I$ u( S& I& k

8 P, H. r; ^& _7 d( q- ^wahahhahaaa1 d9 G# L( \" @. |/ {. t% w
當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
Originally posted by crap at 2005-4-10 07:11:; o/ u& E4 J$ _; v  a# L" m

* @0 V4 @0 b* O
* ^7 z! A' I& P3 U  m9 E* kwahahhahaaa
# O3 M! }" V) _! E當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
) P4 V, s0 e) _
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
Originally posted by 左輪仔 at 11:29 PM 11:29 PM:
0 T) o3 H7 U5 M% E& o* {2 g" L$ p' e1 X  ?' r
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
& n5 ~- b8 ^3 L/ k# H. l, I又是酒啊。。。。。左輪仔幫他頂;啦!!
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 09:29 AM:
) ]: i" I. I* H* ?8 e
! W# i. v) I! o. ?/ f你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
# Z# ~9 L  w5 M" f

+ d7 N4 n0 j0 ~' }; B; }wahahhahahaaa
4 b% r  m1 h6 x+ V; E# p咁我覺得你有義氣得黎好慘Y ma......
$ d1 s( r: H# c: F+ x8 L/ s
: Z1 a6 Q9 j! F2 _: C9 @, c. n我係你老友黎嫁, 我戒左酒嫁喇
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。