<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by guswan at 2006-10-21 09:55 PM:
3 s. j6 Z! f3 Z3 {1 B. u0 T0 t. t; r; n5 ]& O2 s- g

6 w0 o) P0 Z+ v* A& K* k6 ~2 W咁有蛋先定有龜先?( @3 e7 A' G$ I8 w7 ~
太空館先起十...
/ S% P' h$ h2 W1 x

( o* l# ?# V: S2 J( E1 t* {3 r4 e本身風水既野,都係作參考架唧....
1 O: p- H% h9 W( V. G; N/ K2 J+ _( U. k4 j5 J) x2 D( C
我會覺得:; I1 _( o' v! a6 I0 U) w
先有石龜, 再有龜蛋, 最後咪游到對面海代身為會展
: c, S9 B4 i# X, {(本身都唔係龜黎既, 起完出黎變左龜....真係整定!!)
8 {: O9 S7 C1 ]8 V(加左本人少少想像力入去~~哈哈)2 }2 ^9 B8 o; B4 k5 Z
4 I2 h( y  h' @  o) y
蘇民峰講過, 佢係行運超人裡面講既野係真架喎!!
1 o+ {$ r0 `) p5 n" A(以風水學黎講)
Originally posted by baatkung at 2006-10-21 22:41:
+ ~2 Z5 R+ d3 A; H0 B唔係喎,我記得果陣歡樂今宵係講隻石龜係向上爬,仲影到外型又真係幾似龜的大石頭,又話政府特登起條路落埋鐵欄杆係阻止隻石龜上山!!
2 A3 z: p0 k% k" g; Q* m" e2 u& _  o2 C$ r, ~5 e
我睇果陣係七幾年bor,
3 z% N: }, D% o$ v& m你睇果陣係幾時?
八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局

359 x 239 PIXEL下載

Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:33:
% W  `. }! Y; c" {4 i八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
! Z; W6 O3 L9 L& n
+ {/ @  O3 w; A* {! N
我睇嘅版本三十年前,
: `$ @# [8 |# u! F" t7 j+ S$ J應該係葉尚華主持.' e; m9 n( u" x% j/ e- x4 b3 |
5 {* D, f/ I+ D8 d3 A6 k1 R: g
到底邊個至係真?+ o9 D7 }& [, z" B6 e6 s
# o5 y2 ?6 r; j+ |' K7 M" H
請問有冇其他人睇過呢兩個版本?
/ Q$ C) `: }/ S) t- s; Y定係有再舊D嘅講法??
Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:41:
7 k. M+ h9 ^  u" A( j2 G- _- D$ }yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局
% ?  d) k! A2 n6 v6 s9 |
# J7 `0 G; W8 ]0 g/ I% mYahoo呢個我睇過,
$ i4 n/ R# G( m% A我就係覺得呢個"向上爬"嘅講法同我細個聽嘅有出入,# I) [  M! T% |
以我所知,明明係卑d鬼書漫畫歪曲左.
  e7 }+ {  a! z' a5 p- p9 A/ E2 _; M8 h' \7 B
我當然係先入為主,3 k8 Q: L$ l) x1 f" q2 @
第一次聽係向海爬,時間係七幾(76-79)年.
& F1 H3 ~! ?0 W
2 d( _! d) F' ]! V5 q所以想睇下有冇人知更早嘅典故.
7 i+ p$ E8 [7 u& R  c2 t* n* Y3 Q+ G4 M! i/ B4 u
相中明明龜頭向海....- r  N- t# F4 l6 o+ ^
我認為yahoo寫果位仁兄都係被誤導.
* q; y  Y! |( ?2 i+ w$ T6 p1 c3 V! l. m/ x* G# W& Z
[ Last edited by guswan on 2006-10-22 at 03:02 AM ]
都聽過下,應該向海爬至係真...
( p: h6 x- ~# T不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,
1 I7 c1 e; a8 g2 [3 T維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
Originally posted by benson00 at 2006-10-22 14:13:
6 v( M- u7 W( m. A都聽過下,應該向海爬至係真...
% T2 O) f% d- Q" _3 G: x  B不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,% y$ d) Q( x5 q8 q# K
維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
4 y  K. e6 s6 y" O2 P( F; @

* {' h' Y9 {9 a6 I4 h7 A2 Y2 }* |- s填他爸的海!!
5 U' n1 S3 U3 G+ N; ~. H2 D) F從來冇驚,只不過應驗咗,
) o' V+ c2 w/ e; u石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.
. W5 v$ ^& ^! G2 W5 G5 y6 d" N+ r2 \; q
百年前此高人應該唔係風水大師,
. }/ C2 G5 C( x6 o& i3 P2 T而係有預"見"能力!!
Originally posted by guswan at 2006-10-22 02:33 PM:; R2 X' {9 g1 y- ]

$ ?4 ]# E! M% F) p. R: R# w6 K3 }; D; D. m' f
填他爸的海!!
8 ^, z$ _' E- |  w9 Q7 H! f. o從來冇驚,只不過應驗咗,
* X: D2 z; V" d+ H% b石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.  e0 e* Y$ {- h  ^

6 a, G4 J: `/ b百年前此高人應該唔係風水大師,2 \4 I* {8 y: E$ j
而係有預"見"能力!!
# _( G0 ~2 {% w9 C# ~
6 U) {7 V( y( V* x* |我信呢個世界有未來人
Originally posted by BeachBoy at 2006-10-23 10:48 PM:# R; w0 r7 O, o$ o2 T; V5 U: s
7 [$ g6 Q; e  V3 K1 F. \( `6 [

# i9 R: k( f) _1 p! D1 I我信呢個世界有未來人
2 B" P1 }9 o7 c+ n. [

% c$ Q( z7 h3 o% ^# G% q衛斯理
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。