<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by audurey at 2006-11-1 09:16 PM:/ x$ d( ?$ Y5 h/ ~; f2 G' h, t2 E

/ z0 k+ e& J+ ^. t8 K! d; f1 Z' Q0 A7 L+ A: l9 o; q" a
講到似層層,可惜你事前冇做資料...
9 A( Y) x6 ]) h  ?# u7 i/ B" P: t2 d/ _. r- j6 k. B  H# o. O

+ U8 e& ~( l/ Q. n: }# h唔理薑ge原產係印度定係東南亞,又或者果時有無貿易呢個名詞。) F* S, u; F4 Q

, w$ M5 a5 x3 o( J. O( _但係唔表示古埃及塊地無薑生出黎架嘛,熱帶地區就種到薑架啦!
5 z3 A! ~2 q5 o/ ?' j& P# ]8 K6 L& x2 |; A" ]/ v8 ~  F
點解明知係假你都會覺得似層層呢....
- r+ r( @$ A) j; r+ [/ l% X0 U& G6 w
+ E5 x, Q# V( E0 Z嘿嘿~~~因為真係有古藉記載古埃及人識得用薑黎做食療架嘛
Originally posted by wind69 at 2006-11-1 11:18 PM:/ X- f$ [7 ~8 X7 f$ }! V
0 a$ X( X/ b/ f6 ~5 H9 ?
. F, i) q$ d$ f

; \7 \2 Q9 z! j: j唔理薑ge原產係印度定係東南亞...
: P4 F0 S2 I  Q3 k: y

5 D6 r7 a2 d5 Y9 M  P等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀你聽,你又估下我講真定講假:
; h( p4 |  ^* d* x3 W5 Y8 r! l! P
" j2 [! l* e. v% C9 R) G香港六十年代以前由於未有氧氣魚池,所以當時大家去酒家食嘅多數係雪藏魚,為咗增加雪藏魚嘅鮮味,蒸魚嘅時候會加上肉絲、冬菇絲和火腿等配料,蒸熟之後仲要淋個用味精煮嘅玻璃芡。
  [! m% \5 r  I: r3 ^# P9 M; ^" a$ O. o
後來有咗氧氣魚池,大家可以食到新鮮魚,由於新鮮魚本身已經有鮮味,簡簡單單清蒸已經OK。於是以前嗰種蒸魚方法就叫做古法。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 00:36:0 k' o4 m+ }! b! q( k: {9 U
+ ?8 H) ~0 Z3 T, e7 R- `6 Q% u7 Y
5 Y. O2 }& W% ^8 a- R
等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀...
$ u3 N$ w5 [5 m8 F% t2 f! Q

+ N( [. c8 x5 _4 W. Q$ ~# L2 r鏞記太子講嘅?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 12:46 AM:
/ c, k( Z! q' j& Q! w' i% I
& p1 I6 z  w) I4 ?
. ^' z6 A% U, u& S鏞記太子講嘅?
3 a& B! `; _/ @
# I' n/ G8 I. `8 u- D
甘老闆有冇講過我唔知。0 h" s1 q; i5 x! U0 r: a

0 \  o" x$ g4 H- ^* n上面嘅資料係嚟自已故嘅著名食家陳非先生(陳非《天下美味談》);而且江太史後人江獻珠女士曾經比較過六十年代前後嘅食譜,亦都有相同發現(江獻珠《珠璣小館》)。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 02:21:! j, H% X4 G. L7 ~
' n5 t/ m0 r  _5 @  ?1 a7 f
$ k# n" j# y, T( C1 S2 N
甘老闆有冇講過我唔知。6 z1 m  ~! e0 X6 _) z. U: t

: [1 D6 O+ o( E' x上面...
1 y) ?  h- p$ U% G9 t  l我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:+ M# I+ _. Y, D3 M7 O% E& M- d

) J+ \/ u$ s7 ^& ^$ U我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
0 |0 N9 c! n0 T( C2 h' P
7 R1 P/ j$ |7 W& q$ h: g5 o大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
9 M% f; @" g" F2 m2 t古人係指已經香咗o架。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 09:06:
' C7 y7 ^3 H9 Z; D* ], d5 e; q& z( e$ x- g! N  ^

: @9 U) e3 n: _2 _3 l大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
7 ~  u+ I0 i7 L$ U: o: o古人係指已經香咗o架。
; q3 G2 d9 U! ~0 e! O6 @你已經找到答案,即是死人的㷛湯的方法。
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:
8 [9 _) r( g4 _
- {) N! g1 C: z' T我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
; T$ S' \3 `. `- q& z* E  c6 K
0 t# ]) P% G/ U) C5 f5 T( R
唔好d咁的笑黎講
Originally posted by BeachBoy at 2006-11-2 19:25:$ l! ^5 l: ~& K7 Q) i

+ R4 d. M" u  _4 O0 a* g7 V4 S! R# F+ g' F  w' c, t5 t( v8 i  X
唔好d咁的笑黎講
- `0 l" q5 H) y/ O* m) g6 p# p" d; H) y6 e3 O( u4 |! e
過時過節,好多朋友都會避我。
4 }$ \6 V$ Q2 s. Y6 q作為决定論者,我吾信會講下就會成真。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。