<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by yuen0000 at 2006-11-17 05:49 AM:% |" R, z6 A; |9 ^- S- s* ~
唉=.=之前15 讀到中3之後冇讀
4 K  L0 ?% T& z, c0 h2 X$ R6 i之前做...
0 `* w( Z0 g8 l9 e$ t# ^$ n
你咁細個呢,就好好增值自己先啦!(如果你家人無法負擔既話,咁我都無咩方法,你唯有做住先or半工讀!)
- o# v- O3 b9 X6 @9 Z/ Z3 \你學好一門手藝,咁樣你既人生先會有發展(如果唔係既話好可能只做到散工)。
( J1 J! `" e* a學剪髮,都係一個唔錯既手藝!
Originally posted by 一丁 at 2006-11-17 03:57 PM:
6 N  p6 E9 e* N+ ^4 v識唔識游水~?7 i% T" u- J7 r* V. Z
去考救生員啦~1 x, @7 ^0 \! }6 {
一定有40$個鍾~~2 [+ I& u' H& w$ e
我都做左2年lu~
6 ]9 v3 s; A- o7 T" e* H
如果對游水or水上活動有興趣,
) [6 `! I- B* \) w$ ^除了做救生員,
  j  N/ R" f7 S* U, d可以上下堂,考下章,$ ^2 U# q+ E# `) d
可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣) \2 i0 g/ z3 ]* U! s6 e' n& `8 ~( Y. b
我ar哥都係0甘~
Originally posted by seafireson2 at 2006-11-17 04:58 PM:
5 g8 v- U3 }. o7 j0 k; Q1 P( C& U' V
如果對游水or水上活動有興趣,: l# D3 J' j- w
除了做救生員,
, S+ o. ~9 K3 v4 r. A4 S7 c可以上下堂,考下章,2 D0 q7 U3 U: H% n& L$ b/ l0 i
可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣/ K: h& T# N3 I( L4 Z
我ar哥都係0甘~
  b% \) h; [- n- X/ ?1 ?5 a; T
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!7 V- Q# @( P4 o+ Q) h
你冬天乞食咩
# q' I( E5 r8 Y. `, U你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
好心一係讀番個中五,再唔係咪vtc讀cvs,半工讀好咩都好,5 A8 S0 j/ T* y6 H
而家中五都好難搵野做,唔通真係一生人都要搬搬抬抬咩....你自己都唔甘心啦...
! x' X5 h* ]: o' T6 i0 S  l我有個朋友成日都話我讀書唔做野,係ar,咁又點?細細個有書唔讀就出o來做野好叻咩?又唔係屋企養唔起佢...
  k( q! d& V$ b! h" H6 C而家做野冇d墨水跟本就唔得......我同佢講:你咪自己撞下板先law.....$ H# A5 a% Q% Z+ g8 R3 t; a+ K

/ `$ N' z5 ]; N/ j[ Last edited by Yui.i on 2006-11-17 at 05:18 PM ]
Originally posted by 自由神 at 2006-11-17 05:01 PM:0 i  V% F7 P* I" }, w# Z* b
5 {. C; t( J2 p* b$ B
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!0 N. j$ y" a8 g1 |9 f3 f1 P
你冬天乞食咩
2 c& J$ h( o$ h* I1 `7 K你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
0 k) n4 j9 ^5 t( a- K% _, K  d大部分ge水上活動訓練係冬天舉行,+ q. |. \! ?' c: o
所以要做教練~
+ a. z) t5 F* M+ ^3 k" |. T) a9 c如果唔係就食西北風..................
到18歲,果時考個的士牌黎渣,但e+16既你,我諗得--便利店,快餐店等人用住先~
點解唔讀上去?中三真係好唔得,宜家咁多人大學畢業,連大學生都無好大既競爭力,更何況你呢?
.
你用老闆既心太去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
Originally posted by cgdmzlam at 2006-11-17 19:55:
; j! F- l- c5 I8 T+ U4 q9 [# D% ~) w. E$ p  Z+ {% B2 E
- q# i  Q7 p9 ^' T1 @& ~$ ~
你用老闆請人既心態     去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
6 s( z: M9 K* L" h
堅嫁~~~
樓主,我勸你都係讀返書啦
8 o# T$ y! r, c! W3 V: r依家個社會變左知識型社會1 e/ P1 M" _) `
有越多知識,就有越大gei競爭力
The Best
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。