<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗
. C4 z. T* V- \2 K" a, e' y我住十幾樓既& A. s: t& c% b. @1 C6 V
附近都無咩樹
! W  [' w; a# D* |  B( a5 }不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾
+ ?# S1 x& v* C" R6 ]依附左o係我個廚櫃度 3 y3 W! p1 }6 _4 M1 x! N, i

- _$ f* K6 A( u佢好靚........好大5 d0 G! M8 i- O$ h5 D; S4 L4 p
我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野: ^0 N+ j* G2 ]+ q
真係好難留佢全屍
2 F8 n0 k3 D6 K; Q7 Y7 L; ^; \點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
6 V) ?. n+ |0 C6 I要搞死咁大隻既野
$ v# B! m* f$ y真係好難留佢全屍$ x  \4 `- ~. L  f
點都會甩d野出黎
" Y1 [: A4 C, _# x2 X4 ^
做咩搞死佢?
4 z' E' z4 @, y' N1 T' B細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% P- v& H1 g. d; o8 W- }1 p0 i

+ L' ]' q" O4 W' j, e做咩搞死佢? 5 }+ u3 T  b9 _1 h- i
細細力托住佢對翼放佢走啦
) `3 G$ z2 ?; T# V5 F4 C1 j
咁大隻好驚嫁
* o7 N$ W: {$ \緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   7 x( H* i; j! H& l9 y$ p' n" |
, y$ M/ S; J- a. D' T2 H& R. z0 c
有興趣可看看翁美玲既天師執位. M: g& c, x7 q( U

: X- g# ?3 I8 L( w[ 本帖最後由 littlepig 於 2008-7-17 01:29 AM 編輯 ]
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表 : l( t8 k' K& C5 a5 s8 E1 p/ C
9 W) c. N6 H6 W0 M0 F
樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓! R6 P8 G2 \/ I) z$ s3 W: j  M
至少 六吋 大的 / W+ _0 P( W; O
其實大家有無諗過 9 d& G# n  m) G! F* M; a( _5 h
點解 細飛娥會入屋
  y  ?8 K' l: \, O  P4 k" z但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
" O" j4 E2 v3 f2 G9 K( F+ s4 N) a: n4 F! r
" T, c( q8 L# m3 o8 N2 Q
) B( d/ L0 t+ k# M
9 M1 X5 \8 h$ M9 B! ~( \$ t/ a4 P
+ |/ u+ x2 q& ~. c9 m2 K咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!) u4 d9 h( B7 e+ @
飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦
$ b; i2 l0 U8 L! a呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif+ o1 A( g: w* K& R( S
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
: o- [$ @* N4 F6 J" p
: l; W0 w' ~3 c2 l7 W! U9 q9 Q有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
( n3 P) L. U: Q/ Y; ?. r. x! K; P0 g7 e, u, G
咦......你唔好話wor...4 [) S5 S6 Y* u6 B
# `9 v' A" Z/ u( P4 N
我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖1 Q) H$ ]$ [0 Y! e* M! s( m+ A: _
$ o' e3 w  z. Q3 {" y% z
平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d
9 @" @: Z) W# a1 G  V2 N
7 s3 m0 w6 p3 t% Z* H但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,. ]1 B+ N4 v. G- c# C5 T. r

( _  K5 r( z2 L% K! o, Z" k+ V就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor2 D- H3 S" \5 G1 h: h. s) C
* C1 m2 q2 x& |7 I, {+ l
你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。