<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif; y6 _) W) n3 K0 \2 ^. x
確診病例-----一單
; ~' _- ?" F9 m5 v" [- n病人-----------旅客
( I( w: F  ~' W' n) [2 {% U2 K2 b: ^) l

( H, h5 S+ _3 L8 I9 `! K與香港學生及家長有甚麼關係 1 C$ f, `7 N; {) x' }. J0 ]
5 `4 U) X& x# O/ [: I

0 x6 ]* o; v& L& W. Z: g7 o) X; o4 }7 u: s. s: f2 w9 r( @
唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
  h) {1 N9 U; w2 s, `! T* `
% q8 y5 @, ?% Y
7 a8 L4 O/ v1 F" G" h: e
其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...3 V8 c# r( t# S8 T
又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重' B* n$ t; M3 J' M
政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路
/ @& X4 z2 D- [( T' R) n, o7 U何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區
, d& V( J0 N  g若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government, U- h# `+ P" T
% B, r' L0 V7 Z5 d! ?) \7 G( A+ f8 X" Z
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 A0 M- }' x3 E( g( l/ y% ?9 T4 ]
我唔想放假..一放又煩...$ S. R" e" k0 q' }2 a
又唔係冇藥醫....
! z) Y! V3 r5 [$ F0 }8 L, K
1 W+ r9 k* k$ S4 D開始冇得醫......' `6 U( D) j0 {* j5 E7 H+ v
有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??4 L6 q* d; |. y$ P
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' w3 f/ s& |9 P6 T1 {& n
  P" {7 Z+ Y. }! L) B, Y7 s) S# ?1 ^, s0 u
開始冇得醫......
7 p: a6 [$ q6 w4 G/ N8 v有病人對特敏幅出現抗藥性
) K. e/ p3 f+ M8 B5 v

! H- i- C( ^) ^1 i: n正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. X# B$ j1 S! Q/ H

9 W5 p7 h, C' l, q% D# o+ T8 d" B7 l; O! N3 y3 E! S) V$ x8 g
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
* a' _: i1 I6 j; x
咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講./ U6 s& c8 l! c6 Y- l( S$ Z, y
要停課就要暑假補課.
9 b1 z% R) |9 \9 k! k! \最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) W; b8 @, r4 k, e" o- R+ ~1 E
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??- ?1 r- m/ L+ z# u
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
$ @" `) H5 k! u2 W/ _3 T% z% |# }7 `* {2 q5 L- l$ [
幾個角度睇
# \% \/ X; T& q% P8 N- D) P# b, C6 Q; w( h/ v+ D5 L" R2 M
1)學生
7 n: _1 a" y1 n- V7 [放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染
2 u* j$ N* c2 _: y2 C2)老師
$ L1 Q" X6 B7 o2 G學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生1 `8 L% S+ r, ~! Z3 w4 f: N
3)家長
4 N, j! A) m; N' K# v怕細老返學野晒d病回家1 x5 v- `2 o& B4 Q
4)高官9 _( Q. _" J- d' C& B( j2 O5 q
唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟
5 V( |0 C4 P0 T$ Y1 U9 N% a3 i3 \0 H; g4 C* }; C5 e, f
其實停課唔代表唔會傳染
3 C' J2 h; t: k5 x/ b" @; Y5 d只係減少一個傳播途徑4 `  Z+ Q, c! W
如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企
0 i' R8 V$ e6 Y2 q. M8 P橫掂要宣佈停課幾時都得" i# i% L3 I) [5 ^0 @( D# l
睇定d先
* U+ {3 q& g  \6 P( [& O如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
6 I: a$ u  R% Z( y
" |) m: H2 k1 |& i3 O當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?
5 k) `9 e; c# L( p# w8 O4 O你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
( C- Z  F# [! x! Q3 G: l" l覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。