<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?
返回列表 回復 發帖
一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...# d: B4 o! q# x6 e  F5 C
幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
+ v7 h* X4 b$ B% U; ^e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
9 `! T# @& }7 G5 }: r7 v
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
8 K) `' a" Z  X5 a) f( n( qe_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
5 `+ ?/ J: O0 M. n  I強裝自大卻是自卑的私生子......2 U4 r+ [- O+ P0 l2 u. C
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
2 x/ D2 g6 _7 J0 E" f! C4 i
強裝自大卻是自卑的私生子......
) e1 f! M- N7 f( D例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...0 J6 L- q. f; i
vbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同$ E' D# H5 E: P, p
我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值2 h9 i+ [! H# i6 d9 W+ H
存在價值人人都有唔同既定義
  q! I- M# A9 h, {: L/ I有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
* I- b. W  ?3 v% M9 e# d有d人會認為幫到貧苦就有價值
& |% k" N" ^6 h3 O, o" Q& W仲有好多好多! v1 T# ^8 X  x
我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間
5 N, U: Y1 _" p) r; Q& a不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉3 o2 u* Y& `: C. Y8 M  }9 Q, ?; E
定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人
7 ]' z+ |# Q% s1 q7 l. w2 U& o2 D7 C7 o: J  s
不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標
5 Z/ h* a6 y$ D% f( x) ^呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一- q8 r4 A5 F; b5 x* q, j
索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
* I8 N% @; N# U存在價值人人都有唔同既定義
% F9 Z* ?5 `' s/ X/ O1 s) F$ J小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...) V: v& M* O& I2 E/ g% j
e_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。

.
.
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!; P* }( v, X2 o! R
wmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。
0 _/ J: e) r' u! Rvbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
3 o9 \" m; A# t. B2 q' h
SORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
; Z6 @3 a. ?% J, m我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值1 N( q& i2 ]3 a: N
存在價值人人都有唔同既定義
% O* U0 f8 G1 ?/ m有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
8 ^7 I% h4 M8 p( B3 m/ e有d人會認為幫到貧苦就有價值, b7 e4 z4 Y& y+ Y; N! J6 g1 _
仲有 ...8 Y4 m$ V5 g9 M! B8 n- k
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
2 ^# [3 q4 @! z5 _. H( ^3 F$ H
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...- U5 J+ E6 o# b3 p
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。