<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [資訊] 大家請小心香港寬頻!!![樂+]
返回列表 回復 發帖
我用緊i-cable,不過我公司之前都係用香港寬頻,攪到又要出律師信,仲話登壹周,所以香港寬頻係好有問題,總知大家小心D喇
我都衰左一次o係佢到~~
我都用緊netvigator...
  k/ G& ~# M4 K+ X# D6 b貴係貴d...但係物有所值 @@
我電話上年轉左香港cable~真係仆街到爆~6個月免費~無嫁~照寄信黎~
0 b- G: ~9 _- P5 T" h$ R2 @and好多台都係客戶熱線搵笨柒~報紙都賣過~成日比人complain
" L, o) l% j' C% f/ t9 `分分鐘會考writing出呢題~
我用緊香港寬頻上網, 佢係okay, 但啲customer service勁衰!同好多嘢都唔對現!
" f" i1 m3 v3 |4 ]- Y3 V約好咗我4-6pm上黎裝, 個師父下午一點打黎冇人聽.....之後唔上黎!我4:15pm打佢, 佢最先話係因為我今次登記同六年前我登記個地址有出入,所以hold起咗個order, 我大屌佢"你有冇搞乜錯, 我同以前個登記地址有唔同關你乜事?? 我唔搬得既??"之後佢先話係因為師父一點打過俾我冇人聽!佢話我屋企冇人,所以cancel, 我問"我約你公司啲人四至六, 你有乜理由要求個客一點等你電話?",根住我話7:30pm上唔到黎就唔駛上黎!(因個plan係2年約, 頭六個月免費, 安裝時交第七個月錢$128). k2 F5 }! T1 ^9 ]" d# d9 {
佢打好那多次電話黎話一定要之後嗰日上午先上黎, 我話唔得, 佢話安排唔到!我話"你甘大間公司得一個師父??"(因個plan係2年約, 頭六個月免費, 安裝時交第七個月錢$128)
) J: D# G3 ?! {/ y9 g佢仲要話我好唔聽佢哋電話,所以令我安排出錯, 又話我同之前地址唔同.' ?) B" m4 _4 [; c  J
我火都黎那埋, 叫佢manager黎講, 佢話佢開緊會, 叫咗個supervisor黎講!佢夠膽話因登記既人同佢哋唔同部門, 所以資料有出入!我小到佢仆街!"你幾多部門關我乜事??你哋而家出錯,仲要我就你聽日?"9 n. L$ V3 f" B+ X
小咗佢粒幾鐘, 佢叫第二個supervisor同我講, 我小得佢仲甘!!!之後佢話一定要第二日早上先上得黎, 但就將個月費減做$96一個月!我心諗佢冇可能做到甘平!佢一定玩嘢, 我再勁小佢!!我話"我而家係同你傾緊arrangement個問題, 未同你傾賠償!"佢話"我哋唔係賠償, 只係....." 我再小"冇賠償???我等你成個下午,你耍我甘耐冇賠償??我錢都未俾,你哋服務就甘, 我點用你哋服務??"(實質我真係趕住收mail, 如果唔係我真係費事用佢同小佢甘耐要佢一定要即日搞掂!)佢哋知我趕用,條粉腸講"你有冇dail-up用住先呀?" 我話"我有冇dial-up關你乜事呀??你同我搞掂個arrangement啦!!"佢話"我只係一個建議,我都明白令你好唔方便...."我話"你明有乜用呀??你同我解釋甘多做乜呀??做嘢啦!明!明有鬼用咩你!!"
" l1 y. G# t9 F* f一路小到七點半, 佢就安排到8:30pm上黎! 我就同佢講"而家就同你傾賠償!!甘而家個月費點先?"佢話"$128一個月, free多一個月俾你啦!" 我又小"你正話先話聽日裝,就$96!我鬧咗你甘耐你仲玩嘢?!"佢話"對唔住!甘八個月free啦!"我話"九個月, 唔得你唔好上黎裝喇!"佢就話okay!之後到師父上黎之前同裝完之後, 佢哋一路都叫條女每半個鐘打一次電話黎, 扮晒同我follow-up甘!(佢諗住叫女同我講冇甘勞氣!甘我都冇必要同佢勞氣, 但如果佢哋再唔對現, 我又叫個supervisor黎屌!!)
0 g3 S  t5 g& X我登記嗰時佢話明有64ram既memory strick送, 話安裝完之後第一個月就個連同月結單寄封換領信黎.
$ E3 F. j" o8 ?- J我用到第三個月,都冇!!呃咗禮品啦!第一個月既月結單係$0, 但佢話我個plan係六個月free!1 m- a" c' {- y' i/ J+ k" V2 d( c
頂佢個肺!唔出聲當冇事!!登記嗰時佢叫我用信用咭,我死到唔用,就係因為用信用咭有乜咬,我都冇得追究!!(之前用pccw就係甘俾佢屈咗$300,之後我勁小佢哋, 個supervisor仲寸我,話係我唔岩,我去信消委會,佢回第一封信話幫我更進, 第二封話個問題己經解決咗,唔再更進....仆街!根本消委會都係呃狗人!!我之後叫幾個friend一齊打電話jam佢線, 叫晒佢哋啲senior黎講我個case, 搞咗成晚佢先退返二百俾我,但最初話寄返cheque俾我,等咗成個月都冇,最後佢只係credit返入我credit card account.我本來想打去小多鑊, 但嗰張credit card我都成日用,所以算數!)& N$ e8 |8 F. j! i( u* ~0 I$ ]
我諗住我唔會俾錢佢哋, 佢哋小我我就話佢哋冇對現佢哋既promise, 所以我都冇必要實行份contract...佢哋係拉線入黎, 所以唔駛驚佢哋會好似pccw甘hold住條線而用唔到其他租佢哋線既公司!所以我係$128用六個多月!!
) J: M$ D* L+ a6 q我奉勸各位兄弟,所有有關電訊服務都唔好用credit card交數(手提電話, 上網之類!),起碼一有爭咬,個權響返自己到先!
  o; |3 a# }( O3 I! C
& @$ t& ?, {) M4 r& O3 z9 d$ c[ Last edited by HansChan on 2005-4-24 at 10:52 PM ]
Originally posted by HansChan at 2005-4-24 10:48 PM:  e$ m) W: b3 e% N% x9 t; p0 L
我用緊香港寬頻上網, 佢係okay,  ...
  j$ Q1 C& A& b+ r) b
話解釋極之詳盡.....多謝分享經歷....
7 c. Z+ t5 x$ Q& o# k+ n9 B我都要考慮用邊間先
但我4年前已經見過呢張野
Originally posted by shiryu2003 at 2005-4-24 11:36 PM:
8 b( F" ^! t! L& B但我4年前已經見過呢張野
( P2 ~% k- K4 _0 p' a即係佢四年黎都冇做番好囉!6 D" }  Z: H% b# r8 k- s% u5 A+ q
我係三個月前既經驗黎啫!
佢公司有次上來推銷佢地的寬頻電視仲話有英超睇,吹水都唔識
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [資訊] 大家請小心香港寬頻!!![樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。