<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:
8 U. f- w, D/ y3 U0 B3 \- }" I' |6 Z6 H$ Q* U
& v5 W  G" l2 x1 z; r' X7 m8 G) s8 s
唔係ma @@"  , W: T; W6 U9 s2 L. {6 a% m
咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
9 m/ q6 E# c1 g  Q/ I) X唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅

Originally posted by d228216 at 2005-7-28 01:01 AM:
, W' ^$ t5 ]3 v4 Q1 H0 w# l# D, X/ E" {7 E. {( `3 }
唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅
3 {& r: h/ V, v% e
6 ]9 D2 N. S0 n2 ^
直頭自己行去熄電視啦,懶人
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:' Z1 n# w1 |0 l/ w, z

: X% p. F$ |2 f8 h0 R0 G1 i
" L. C% s2 m3 v, T+ n唔係ma @@"  
6 d, F2 I1 c7 O% S咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
, f9 H( k2 h+ m8 J( ]" i6 U
我諗你部電視一係水貨一係12年定15年前買落
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係閂電視嗰個撃, 一係用搖控閂........用完搖控閂再閂大撃係最傷電視的!
5 ?9 l( H0 `& P7 J0 ~# f" w佢又話, 基本上用搖控閂係唔會有特別問題的, 因紅燈著既意思係power save(只係用咗好少好少既電......讀中五physic既人一定明!!!)........反而成日去閂大撃係傷機啲......因個大擊係有條彈弓响入面......成日去閂佢, 個大擊好易壞!!!
' B. a- P5 `- S3 H: G所以貴兄弟老豆實一知半解,........
我從來唔息main switch, only use 搖控) u& f  D! R5 Y3 }8 i4 ?

, j0 F4 W0 _7 t; _btw, i have a plasma, if that makes any difference
以前唔會, 但自從發生過幾宗電視機爆炸之後, 就連大制也一併關掉!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
我相信設計部電視的人有認真考慮過搖控開關的問題(e.g.會唔會過熱, 爆炸等)
# G* A" F) D1 H& v+ ^# c3 V, Y說明書上應該有講部電視需要幾多散熱空間, 左右上後要留幾多cm的空間.
用 remote關電視係方便人,
8 e4 l7 j1 t- d! F- M但其實係未完全關掉的
, g0 i8 c% O5 u& U$ T. f有機會 過熱而爆炸
Originally posted by HansChan at 2005-7-28 07:45 PM:; N7 E. n1 C5 t& G
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係...
9 X+ U" R8 ~% u.............個師父係唔係真係師父黎 做得電器都知 唔好俾電器長期係有電情況之下咁樣好易出事 重有你遙控都會蝕啦 拔插頭d金屬都蝕...咁不如唔好做?重有好多電視都唔用彈弓 因為金屬驚有電 轉左粒膠 一按佢"的"一聲咁就off左
yes,
; ~4 O1 i* Z2 d1 G( m5 \
. z9 O  V, `0 G  M# d3 dremote control turn off 只係 standy-by,係未完全關掉的- q# C: g/ @0 N0 H# P$ C
冇事就冇事,但唔代表做法正確
2 d0 S, {1 N2 H* _* n0 H如長時間唔睇,一定turn off個TV switch先安全
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。