<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-15 01:27 PM:
/ G% S, b2 }9 \- m, T. ?& [因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
' \, G+ i( u; j. a% p& M3 N0 L
對!( R+ [( W5 a3 i+ v2 I7 z/ e

; G$ y2 }- ~$ n% k6 T9 {( g/ S咁就引申個問題出黎
2 f# L9 l; ]' X# p) F4 T- h
! i1 H; e: K, I3 \3 t3 V) W, z6 V唔知係因為有咁既報紙先有咁既讀者
/ C) b& H( T% Y% H( T定係有咁既讀者先有咁既報紙..??
& h1 K0 y2 X3 ?4 |/ e0 P& L+ g, M- Z9 X7 k$ k

; {7 @. r; {" P, l% v4 i7 a
, w; \' @/ B. B8 r8 u4 ^& N我覺得....2 Z4 W$ q* k' ~# q6 V% w) O- n
  e) w0 T* O' _4 x2 q; N9 W
讀者本身有既呢潛質..2 c1 e! p7 a. h0 \: D" ^
而據我所知係..自從某人入左傳播媒介之後...將呢個歪風帶入...
2 b( x- i7 l  p$ C使到d讀者追捧.." G8 G8 U" C7 H' f
民主定民粹?
引我轉睇明報前老師的一句:
9 R) b* C. m0 u7 R: e' u3 a/ b( F* W
你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-15 04:47 PM:
2 c: x7 e. ?9 T" M4 H+ s! v2 Q3 x2 F9 h引我轉睇明報前老師的一句:+ j2 w  \0 M- P& @- u8 N7 c

4 m  o; X  F* [/ Z7 N你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
4 o9 w, \& C7 p3 Q5 ^
我覺得某程度上岩3 e/ w& u* G5 i1 ]
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor.... Y" J" t1 P4 C: {$ c# S' C

* {! q+ M6 [$ r+ M句前既「你地」
6 o6 H8 F6 j1 B: M" J+ R唔一定=句後既「你地」
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-16 18:49:
' x: D, G2 i& U$ [
/ ~$ p! M  v- @( A我覺得某程度上岩
: f# _) o( O6 a' ^但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...4 V  A, G3 w0 ]& u7 w

* g6 U# {) z' V5 ]5 b" J  C  c句前既「你地」% b8 F! r9 B+ |
唔一定=句後既「你地」
* a6 [" _  N! q+ z' G
都可以咁講,但他所說的句前既「你地」,當然是要指那些=句後既「你地」喇。唔係邊有得講呢?
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-15 04:40 PM:' ~$ n* R6 A0 |% p1 ]# ~

8 b0 A/ F# c5 I; ]% C7 H8 N3 }對!1 p& ?+ G+ M7 H$ i& W
2 h! t) |$ N7 F
咁就引申個問題出黎: v! y. p6 J% I* ?! F
" A0 ?4 a; [, ^/ L* g7 L" `8 H  o9 l
唔...
$ y5 m4 p; d6 A( Y如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
膠少陣當幫忙
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:
, v+ j9 T# P! b1 \8 F明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
) ?# k& y# B4 Z5 {# K) M5 H' z9 v3 s0 E% T9 z; Q/ M; f2 j
: G- p$ U2 v0 \0 H0 u; P
個人意見,
6 Q4 m0 v" M6 x6 k明報 同 星島 都唔得咯,
7 r% t+ ~* N: [2 E" I' ?! }唔記得左傳媒要做監察角色,
, V* _( ^$ t# P6 Q" J6 o) A明報叫做唔敢做得咁過份,叫做小罵大幫忙咁。% u) V5 {# H+ Q1 c, m! x3 L
星島 就真係 見証住 成份報紙 由人變鬼,不知就裡還以為
4 U8 b! B% Q& T# u( X/ m0 B! V星島投左標做外判政府新聞處添。; a( y6 |5 I# e& H$ J5 _1 I
只要搵番舊報紙,
: u* y  J, f; T: m1 @: R看看 星島點寫之前 大陸官方默認的大陸反日示威搗亂,再睇睇星島點「做」wTO「暴民」,就知道咩叫有立場,識時務了。
+ q. }  @+ H8 b5 `7 U7 N! G/ O2 Y; _! X2 m5 ^( K
總之家下除左「生果」靠鬧政府搵錢,其他中文報都收編了,大問題好多時連寫都唔敢寫。
; D& k7 B+ [" b/ t: c; ?: d$ R7 {7 |
- @0 e& }, Y3 X* _1 ~我已經索性唔買,要睇就拎「AM730」。
Originally posted by Juninho at 2006-1-17 17:40:
  U) ~% h  K( I/ k7 O; W/ f9 F4 U, I% z" R6 J
& ?3 o) Q% n5 r; k# S/ Z- e

n' [6 O; Y: F1 W( g2 R個人意見,
6 P$ t, c4 B- d, G% E0 A明報 同 星島 都唔...
0 o4 Z! L7 P1 c+ y! {4 q
明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你試問全世界有邊個傳媒無立場? 連CNN、BBC都有架啦。 因為都係人寫架嘛。 如果人無立場咪即是無主見? 你睇原之後用番自己睇野方法去分析咪得囉,再唔係就好似我以前讀U時咁,每日睇幾份,自然就多角度啦。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-17 05:49 PM:
9 \+ K) b9 X  _0 m! n1 i$ L4 ]1 g4 e8 T0 V
明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你...
8 s, L) y: o% s2 _+ K* z. X$ c- u5 I) g9 ~  D
好可惜,我係老鬼,
% N( d% O3 H+ s3 j& }# x有睇過以前的,無辦法唔同以前 的 明報、星島比較嘛。, ?% N: \' @1 {. j8 E
明報周刊 Book B 就真係好同意 做得好,支持我仲不時男人老狗買明周。
8 j7 R2 A7 T3 |1 S0 D2 H9 P反而,am730有 施永青的C觀點專欄睇,
" v* O9 g/ N& {- I7 k0 C5 R* v覺得呢位有錢佬 講野比較有Point。
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-16 11:58 PM:4 m* i- h6 j9 e9 C0 G* E

! Y4 P5 D+ R/ n* {4 o! g% w5 ]如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
$ x+ i5 M8 p# ]" l7 [$ @, N: W
你唔比有左呢d報紙先
3 w# D9 T2 @5 r" d9 E之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-17 06:37 PM:7 E  R% W: ], l, y6 R9 S
5 p% h, ]' A5 p4 F
你唔比有左呢d報紙先3 {/ d% n: R. l) X, G5 r  b
之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
2 j. {  t+ ?" ~$ U
牛唔飲水禁唔低牛頭& V! }2 v* U, Z" U- V# C
唔係攤水禁低個牛頭
因某些原因
一隻智障狗=甘國武
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。