<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by babo at 2006-4-25 09:54 PM:6 u5 u& U" L1 y7 R' ^8 C  ^6 S
香港教育既問題一向都係..# X# X" V1 T6 _7 I) [
社會既要...
" m* [& {+ G& L8 T$ C) y. v
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要
3 z+ c$ J, e7 }7 W+ @" D3 w其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:57 PM:, t& K4 X2 g- p2 P6 v+ t& @

. a9 w- p8 W9 B1 x9 J唔係個個一樣嘛~7 c( B% }# n' }* A9 a+ T: k; k
死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
4 Y; u5 S5 y6 E4 ]; r
係wo... 唔識轉彎,個個做ge野一樣...
- R) Q( X) P: y9 q2 h  o' h1 P無奈死背又係達致高分ge最快方法...
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:57:
' u0 q) d0 O! M, V# e% |/ O' }1 L. {) f/ O+ G3 ]0 @$ m
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要
! F- y) i7 W# A其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
7 a3 E3 g+ [) x0 j0 ]6 m( g: P

; R$ G3 ~6 l, b+ B$ b2 t最重要既都係錢姐
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:57 PM:
& z8 q) R: o$ \: K
3 p4 N6 i( K6 J係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要
- `  v2 S! _6 q其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
5 s+ n2 }4 ^) B7 X; U0 Z# `不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
4 t' O: j) V! T, Y1 }! T5 V: q好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:00:
2 x: W4 U: B. Q; }) o, f
3 x% `" y5 I5 l) q7 Y6 i( y( T: k不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
$ ^  c. b: E# s5 W: A4 b8 Y好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
7 B! v. j, N& H2 V3 J* V% F4 m; A- _  z3 M* r3 V8 J2 I8 j2 s! N
最實用係English
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:59 PM:
/ X) P9 P0 b; D& S% r
4 ]7 j. H: x) P+ D% }2 P$ ~- a% t4 T: d& P; u( U2 }
最重要既都係錢姐
6 D9 J0 g$ o9 v1 z; e* x: }' @而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
( R- o. y9 C0 H  p證書=起薪點9 b! t# t, ?+ W, C) R1 {. I7 w5 t3 d7 Y
證書越多,人工越多
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:02:, \. ?: o7 n2 D3 o/ V8 t
  {/ e- O. B+ p: I2 q; A! ]
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")4 R; f, [  g0 R3 e, }
證書=起薪點7 Q% {. U. B. I1 r8 T
證書越多,人工越多
( R8 ]3 m  V# g$ c
+ E- k6 G; i, ?5 w# |/ c5 A分數影響一生~
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 10:01 PM:* o' }7 ?, ?4 F1 ]1 F# O- k

2 a9 R; s/ l9 u& v4 I6 |
* t5 W( s) D7 a& L3 g3 A, K最實用係English
6 g$ k! @, X! K/ i. K但係又要攪"母語教學"喎~3 J$ I' z* s+ d  b
<---苦笑
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 10:00 PM:
3 j( u# G4 ]* F2 y7 x" e4 O% ]6 b4 Q: H6 I; a5 O* N5 p
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
8 z4 |/ ~$ m% w! n1 w5 y# M好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
* c' Z2 U3 v1 a4 Z- i4 ]) D/ F係,phy chem bio,任何ge史,geog,文學...呢d都係做有關行業先有用
4 V6 p# Z7 e# W  [最有用係乜,咪商科果d lor~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:03:6 _- U$ h% s9 L4 N$ j; M  k
1 Q5 r, ^9 l( C  |
但係又要攪"母語教學"喎~" `; p: s- X& t2 [4 R- D: Z( K
<---苦笑
, E( x( f$ W: X" Z
  t/ L; d+ N& p. D4 z
不過我讀英中
0 c8 x) U6 G) o! b" t7 K) z! d7 {' b! X
如果我讀中中,就算係同一班人,我既名次可以升廿名以上!(我宜家得頭30%)
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。