<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....
返回列表 回復 發帖
原帖由 hwkeung 於 2008-12-30 06:55 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
$ I! L$ ~7 o3 o! A1 D) D! @! K- F追求每一個當下的你認為的快樂,
( _/ `9 i. f: K& n( D有道德o既就做d唔傷天害理唔犯法的,: m* F0 f& `7 A
無道德o既就睇你敢唔敢犯法,
1 s8 h  q( W* _& W
. L9 E3 L" Y4 T. ]呢個壇應該多成年人啦, 唔怕大膽d講,, D* u0 T# J3 w" Z& J
理論上追求無道德亦無不可, 況且你唔做都大把人做啦,! @2 J5 ]4 i! S% ]1 R. B
講咁多咩解唔解脫做乜啊, ...
( g4 {3 t: {% l! T0 {2 z# o8 s' ~: R# R- }$ D
都岩,
+ t8 O4 `; s6 G3 ?( O人生短短數十年,6 r: N3 Y5 ?. \
開開心心咁過咪好囉可  !!9 k  ~; }: r% Y& p

9 i% `1 Z9 d  \今日唔知聽日事,. e" d6 |1 [4 r/ @, U" q& b
今朝有酒今朝醉
原帖由 自由神 於 2008-12-30 11:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- N+ C6 {/ ~% t
出家吧  v: p  o- l' T, u/ p: U
除去七情六慾...方能解脫呀!小熊
. N2 H. {& T  h5 N  ]) p& @0 h* \6 u/ e' ~' }, X- `! I, S/ |) W+ c1 K/ I
原帖由 Triangel 於 2008-12-30 11:45 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
9 A1 @. t4 m5 r" y& H( m
7 c) K( I% v" r) u) S! A" I6 i- K- |, S8 H0 h$ ~3 p
你問既,係: - U; _/ M# O/ j, O$ t; k- D
我們追尋是什麼???, 定係
! i# q0 y+ t/ E; O: q我們應該追尋的什麼???5 R# a, s+ P. e1 q) h; Q1 \( [( L' J8 u
! p" }4 h4 v- f( U; x( Y
兩者的結局,可能會好極端!
7 d; @, Z/ h/ f! c7 Z" q7 L
" i% f1 @! b  u( A
任君選擇 !!
原帖由 ktwu2007 於 2008-12-30 11:51 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif2 o, P8 w9 e# I; A. Y
真係唔知.........4 ?  N$ e) P' Y. s: y5 N) \7 r! y
不過, 人生在世, 一定會有經歷, 勇於面對,
- L+ H: q9 b9 M5 B不論成功與失敗都欣然接受!. m# k1 l8 M" G- ~' x
09年目標: 唔再做宅男, 搵份好工, 溝番條正菜
" f! w: W- |9 T# X
- z8 ]1 a% [# V- |& u- ^! V
哈哈哈 / C, @/ G( o. \& f

% v/ b5 o- M& {" ~3 |你嘅意思係隨遇而安 ??
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-12-30 02:03 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif3 e# Q6 K" t( X8 X3 V1 W8 ]
我覺得係兩個字"無悔"
8 T1 e: q2 V0 m; @8 A1 U  f人做左咩都唔緊要% N+ m" u: ]( V: ?. F2 F
最重要係無悔# Q6 R) |# j5 P
當然你話做壞事都可以無悔姐; t/ e  c% c7 R6 u. d7 S
咁如果個個人真係咁諗既
6 \7 Q& }: a  E0 c" T; _$ L我覺得應該捉去青山check下 # I0 o0 ^% R* D' ^6 r6 ^
無悔同快樂,唔係人們每天都追求的東西嗎?7 P+ r! S. X" o7 U( W) ~$ I
日日賺錢都係為左快樂姐* ]+ D6 x, o+ \& |% L- O
日 ...
1 ]/ l  U. F" X. h9 [

1 B, L7 |+ ^, T- n1 Y( X8 s/ i日日賺錢可以係為生活,% z1 I/ @# t3 O% v: s
未必係為快樂喎 !!!
人生在世就是要解決問題。
3 W. D# I5 X) w( p3 Z' I" N& E  \懶人有問題,瘋人有問題,笨人有問題,0 K- s8 ?& G* n" h5 _+ f8 _
只有死人沒有問題。
" R, H+ B0 `. G, j5 @) Q所以出自娘胎開始,人就要不停的進修學習,; N+ S4 a& `* N) [( K+ H7 G4 m
直至無晒問題為止。
人生只不過是一場夢
& K' Q' v" o0 b4 l: R其實我有時會在想我們會唔會只是在一場夢景內活動
佛經曰:戒貪嗔痴!9 t. \3 j5 N& q2 p8 L0 R3 g2 [

/ h" \7 D; W+ r, o8 d, ~但有多少人能夠做到?  o! @( d. |" O/ m! [; A

+ N; ]; ], [; e6 d/ B# B我本本覺得,人生在世,不外乎爭名逐利,為錢,為女人...有能力者,會不惜一切貪貪貪...無能者...只能望門輕嘆(本人正正是無能者,只能羡慕他/她人成就)
努力追求自己做得開心的事吧=]

般若心經

原帖由 jen01二世 於 2008-12-30 03:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ o+ w% L% D+ i4 y8 I; \5 C: c
短短數十年,0 q& g1 A$ R9 P! E
我們應該追尋什麼呢 ??
" Y' G- `4 o& q0 B0 o. {6 d
1 e1 K7 v: y: K6 d" i2 E2 j
我們應該追尋 般若:
' J3 M: u6 ~1 M0 ~「般若之體猶如金剛之堅固,非萬物所能破;般若之用宛如金剛之銳利,能破萬物」。 4 z( `# g4 d" i0 t
(真諦法師)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。