<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?
返回列表 回復 發帖
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
N/A
自己未試過失業. ]0 R! p3 W2 L) K# ?; r. S" ]# p
不過我估有咁既可能性$ g+ \5 M$ _$ G% m, E; \

) V: O6 n/ ?$ \, ?: |1.自己既要求太高5 z9 ?6 m0 P! E* `6 S# r
2.對工作產生厭倦,重而唔想做野
+ f% k4 d9 v- H! L3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人)
: l9 z$ l- \* ?$ f2 @6 v4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食8 b: g4 ~' H2 }1 O" J) S& z
5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題: x" F6 g  K1 m& p7 F
! I& m1 i8 y5 I. R' h( o$ D
唔知大家點睇~
我就咁睇....8 ~6 N5 O$ ^1 A5 `% L' `0 T) d
失業可以分幾階段既人.....
  h; ~( ]: [$ h( n例如.....青少年,多數都係因為學歷低,做唔到d技術性高既職業,加上經驗不足,又怕涯怕辛苦
8 O4 {3 A- ^; Z3 O! P+ d! J: @中年人仕,學歷低,競爭大,再加上可能打份工仲少過坐係屋企拎綜援
0 k, u$ a( p( q* Q0 j較老的,不多不少被社會所歧視,對工作又有所厭倦......
* Z" N5 h$ `/ o" _2 }7 h4 i8 f8 ~) \4 W5 w
ps....結構性...??我想不會吧......政府都提供了不少的培訓課程吧....
Originally posted by Rika at 19xx-6-30 01:45:
* R- B; |7 }/ g* P  k. _
5 Q9 Y0 j& t: `' D: K& j) l2 H有老婆支持太好# ^0 D7 S% d  q% G
祝你早日發達
  p! C4 I6 k5 X" Z
多謝哂
Originally posted by over1 at 19xx-6-30 03:53:2 d; g7 ~& J+ Q8 u1 ^  q7 v* g
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
% a& Q3 @& @" X' B% v
睇唔明sorry
阿LMQ兄 marqzho兄
- B: L/ o/ `9 `# p9 {我好認同
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 10:59 PM:
0 U  X; i. [2 X
4 U& @# y# o3 X睇唔明sorry
7 b: c- k$ t4 q5 D4 J$ o+ O) y. }佢應該講緊人際關係...如果你關係網大...多d朋友..易d搞工
唔該哂
Originally posted by LMQ at 2005-5-19 07:11 PM:
# x$ H1 w$ q8 R+ `- P8 T! e1.自己既要求太高 (會想進升但未會導至失業, 有上進心係好事)2 a4 r% U1 D: I
2.對工作產生厭倦,重而唔想做野 (未影響到工作表現都無事)2 k) K& A; U1 G4 p1 |4 A" }1 B2 S1 t
3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人) (反面教材)' R* O4 C1 C3 K( S9 W
4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食 (Good Point!)' U0 y9 o# ~' v. n
5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題 (人際關係都係好重要)
0 Y9 @  @( ]( b5 d) k9 S+ P3 z; B2 @! `5 n" U- R# Z
競爭同人際關係都係重要既一環
# F" _$ X6 S5 X- a2 I' J. p9 Z% K; b0 X
[ Last edited by Rika on 2005-5-20 at 01:55 AM ]
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 11:01 PM:( s, P5 x& U0 s% X* B
阿LMQ兄 marqzho兄  z3 e- i# S- _
我好認同
+ V+ z# g2 ~+ `: U" _多謝你既支持^^
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。