<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:50:8 U: Y' G" \: Z' w; {% V: q' a

, D% V, m9 N7 F
: S' W% ^2 B; }2 i  K* k7 }1. 這個我也不知,可能國破家亡,無...
: H1 M: I" T  M9 I# ^
: J4 o- y8 Z/ I
# k2 H5 }% V3 t& Z
1. 為何郭襄最後會自立門派???
9 t0 ^; S4 f# |2 A7 x$ K
0 @* h9 r5 @6 |7 @2 B% Q
郭襄係暗戀楊過,四處尋找楊過下落不果所以出家創立峨嵋( F8 T4 V5 m+ N( l, ?! p

; g& U4 A5 x" S. |0 h
! `' j  I  a* {$ @' K  [
3. 印像中冇講過郭襄識九陰,若話佢識都唔係冇可能,但肯定佢識三份一的九陽神功,不過九陰被黃蓉藏於倚天劍內,所以成班峨嵋係唔識九陰的; x( K! V& u! `! M  |0 _# U
9 w* Y7 b4 y9 O: f5 z3 c' t郭襄唔識九陰,因為年幼時無心向郭靖黃蓉學,之後學左覺遠傳授嘅1/3九陽真經由於路數不合,即係一陰一陽所以冇學九陰,而滅絕師太揀周芷若練九陰都係因為佢峨嵋武功底子淺,容易轉過來
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:53:
# K- N: w: Q" Z: w大家有冇發現,不計輕功,金庸似乎沒有腿下功夫的
& A) f$ w) Q; ?# X, {+ t3 }桃花島嘅旋風掃葉腿同歐陽鋒,全真教都用過嘅鴛鴦連環腿,洪七公嘅鐵帚腿
最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
Originally posted by olaf at 2005-6-5 18:50:4 Z, P# [0 s: v9 _' h
我覺得「金庸」先生武學水平最高!
& `, e3 X8 I  q' H4 z
老作的水平最高?????
Originally posted by ciger at 2005-10-21 03:14:
; @5 Z" w$ ?9 |: e$ e最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
0 o, m+ C5 `# m1 Q
全面不等如最強" t- z9 W0 w  d% J& a0 e
菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
我覺得"乾坤大挪移"勁喎,學左之後就算唔識人地D武功,都可以反彈給對手~
我緊係學洪七公既打狗捧法喇
2 A7 v: x2 f9 J2 v# q學成唔怕果D
& l; Z6 r# P' x; x$ ?挑釁狗
' R! b9 v. x1 v: \( f2 X. d2 a6 M死癲狗  F5 q: Q5 C# j8 ?7 m3 i
賤狗5 N1 j: J9 \6 U  Q3 [. E+ y$ r6 `
食屎狗
Originally posted by 長江一號 at 2005-10-23 21:20:6 R( g: D% f: Q% e7 z
我緊係學洪七公既打狗捧法喇
- @8 d, A* o7 j' n: \: L" }2 q學成唔怕果D
6 w/ ?" O+ y# w( Z) G! O4 h$ p挑釁狗
3 N4 X! j/ b+ j; ?. i  w' C死癲狗
) ?9 `2 g+ O# \+ @3 B; U賤狗: G5 x) g+ X# \! S, p
食屎狗
" c2 O, j; ]8 p  Y"星移斗轉"反彈你既打狗捧法~
Originally posted by 清揚 at 2005-10-21 07:44:; S% N2 U( K5 U0 f$ ]& F# P9 q
! d# @; L0 M) s; x; c
全面不等如最強* X8 t& C% s0 T
菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
5 d8 s8 v. A" g* d7 \! F; d
九陰真經夠全面而且小說中人練左之後武功都突飛猛進,可以話係一種能夠速成的武功,而且武功強弱往往在於使用者修為,蕭峰用太祖長拳都打贏好多人用絕學啦,所以我覺得強嘅武功一定要可以速成,好似龍象般若功練成後真係好強,但小說中話要練到第十層要過百年,咁又有乜用
我學太極拳,因為我而家真係學緊!
/ g1 R3 n) ], U# {/ WXD
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。