<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
% N( Q% P' c2 x% j更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校* j0 J, ?: @9 K% s
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
- M$ R6 |* Q$ K% X7 z" y7 ^您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
5 @. P" F  A$ X( S# J& V8 T- a' z# ~無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
# L! E6 S. R# }冇資源就學一種!就係正體!
3 O" r+ G7 |1 q- `因為正體易學~
' g: `5 u. G+ P! A政府係有資源,不過同您放火箭~5 ?. j5 M7 Y$ G" j" e: \, @
有錢叫雞,冇錢開飯~!
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:) c  h8 _4 v2 D* k: w- t% Y
咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
' z4 y) E: T0 F" i簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!+ F8 [/ U. P# y" F; j4 Z
大原則係不破壞字義!
7 g  O% i5 Y, l: I! I0 Z3 x% D9 y6 x在此原則下,有所修改冇大問題~!
4 x; c, r& P+ g9 j$ Q小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~  `% c! U) Q) h0 [+ i6 |7 b
都冇破壞字義!
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:: S" S0 G' }6 B' V# |9 v

3 H0 i4 F0 s' j. A+ N簡體唔等於速成!
' X* n% Y2 `: N+ Y# d  t0 C7 S  W正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,
4 |8 S4 u. J8 u1 C$ W  ~9 _其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)) u: i4 E/ |( K
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~3 e# ]! k0 R* }: B
  \0 V' S$ u" t" [, [# m9 `
反對使用簡體唔等於為左美觀
+ Z& d5 {5 B  Y) b8 `* U6 }# b如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~9 b$ [6 x+ w/ t0 W1 c+ m  s
好心您讀多d學者ge文章la~
) n, W( \) |$ C8 g4 I6 }0 Z& r% b9 l$ S/ J
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
8 M2 C$ y5 t, A* G9 W# _! @無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!  N( V6 j7 e4 P# ]7 O  N
冇資源就學一種!就係正體!9 S, Y; q- z9 _3 B) ]) W0 `( m
因為正體易學~  f& G+ c5 U3 a! a( b' k; |& f# ]
政府係有資源,不過同您放火箭~+ C+ @9 [, _0 g/ l5 F" J
有錢叫雞,冇錢開飯~!
' }( f, u$ |7 |+ J- U
# P( `) l& h. N簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!2 g2 j7 [  `2 u/ V1 e- J( a
大原則係不破壞字義!- E2 R( E8 E1 X! ]* E
在此原則下,有所修改冇大問題~!
% D' o  w. F( d小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~/ B6 A! a0 p/ F" \: I# O; L
都冇破壞字義!
8 @; Q* m/ T+ e8 g+ K
[/quote]" L9 M* |& _) u* y
  y- J1 `. i. T4 i" K
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?
' O/ I2 c0 M3 F5 k0 l# o" j' J: O& d7 a) A" ^3 V
再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?6 i) _) l, o) K

5 ^, S6 H. r8 B, @1 Y  J第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。) l7 G$ m2 t. g

. j# J$ p1 w* B1 q; l[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:2 O+ h8 O8 x* K4 K- f3 ?# }& T
覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
+ I4 b! ~+ d  a5 J4 V. ]& e* Y0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~4 }& j/ ]4 ?! F  H4 P% v* e3 o
您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~" p3 _7 o8 W) |- a+ _

# j4 g4 j: P& c4 h- j[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
& ?% i, D' M' X2 H. d7 o' O
" {3 ~% y0 q" U2 j5 ]2 N0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~8 B. h& N6 O! @, w" F& K' \
一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
' y2 z) K  |! Q  W* l; f' D! O" X) @0 y) s
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
& x% G9 s/ m* E& e: w就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣
6 F* o! l, s% ]# o" i& j% i
# }7 U" V0 v3 R) r+ F" _/ T* pps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~- q' H6 r  |, h' v) a( M: r! G1 J+ m6 j
5 `: R5 `' Z5 x2 i* {- ^
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:
( [- R7 `( ~7 h9 \+ q( n咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
5 U1 _# ]( K3 \就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣0 k/ R8 q, a0 G
* K+ ~5 Y) I9 e  R
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
- j& y# e" E7 a/ E$ z: l事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~! G$ d9 B  n  p6 V) S8 ?) }
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:
6 ?" q4 v% Z9 `1 m; j
1 E* Y  ]7 s2 P0 |9 x) u4 j我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
4 T8 L  B$ H5 p# }事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
& i; f6 C' b$ _! w- p但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
, g  n/ f) y' B" a! o) x

& i8 b, q4 p/ h我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:0 I; E: L! H: X
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
6 Y7 ]5 g; m% I; [/ n
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~& f0 h( a3 q% q, x: U0 R
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~: O0 N" u' D  m7 o/ Q" A4 N' i" R& [
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
- j% Q7 K: G; B: p$ X& f/ t. ^令唔正確ge文字侵蝕正體字~8 a6 H! O; N# r* s! B) M
長遠而言,正體有消失ge危機~1 F2 Q+ E3 s" O% }
so爭論~
3 q/ ^/ n- N, A. v2 W2 L9 q* y
6 e4 U% q( v) Y3 m# k( l1 E我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
: F) u1 g5 l' \4 E3 j# N但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
' C# ?5 A: n3 Z( M2 k& H8 q. b  u: K2 B. A) E  n
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:
( @$ D/ `1 h3 v- }6 s1 T" R
1 M7 j, s' k# N6 y/ r  G其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~6 u  t* T% {6 c, r0 T# a# }$ j0 V
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~' y9 Q% K% k; _  R8 q3 h
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
7 S: l1 \( J5 B2 C# e/ g; |令唔正確ge文字侵蝕正體字~$ r* k/ T4 E% h5 z# G8 D" g% K
長遠而言,正體有消失ge危機~: `" @6 }& n: {& U
so爭論~
/ K( j% S$ L8 K2 I
' F( D+ j3 D1 Y+ h% t' r我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
+ b; [/ F$ R& z  J3 C0 v% d( S但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
6 D. P- g. B) t1 q; r
; z' H) {# S4 O. O% M' W* I
咁你努力為我地既繁體字抗爭~. s  f9 b" V; b1 c
搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議4 _! ~+ D/ j6 \4 t/ c1 \
告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳
! S' d# Y& z! w( r3 u. v5 }8 t( k等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。
% @) t# r7 f3 A5 V- [到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。2 R& w9 C# G1 J7 [5 {
用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。4 m6 g0 e& o  K5 t9 m
0 {9 R* ]! T$ m' l$ B% ?2 }8 Z6 q# }
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:
5 Y. y. S* R6 t/ e8 `* M7 D# l5 w: m) J( W' i
. [" H6 u7 H1 E# k
咁你努力為我地既繁體字抗爭~6 l% w9 S9 F' f4 q( g8 J) O
搞...
2 Q; t3 i( o5 U  d8 L$ W1 g) K! }) Y我唔係要光復中華文化0 ^+ Z: G- V6 i( l  |0 y; t
只係因為正體是正確," u2 v! @2 z# g! {
認為用正體先係高上文化,係品味~- v) c% H6 o8 W' `, d/ U) g
您始終唔明白文化ge價值同重要~) ^% ?6 Y5 z2 ]3 z* V3 ]  J- Z' ^
) q9 F, f! E7 G7 S
) g7 y! Z: o# z- J6 |; o
i don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~* Q, L6 S: X  Q0 A6 b) ~8 ^' A
! I8 X- R! k( ~% \
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。