<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ # ?/ x0 y; ^6 p
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
1 P, d5 ^3 q  |* F$ A* n* R

4 H2 G  d, L4 e5 K0 D6 Z純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, , t8 Y% e9 S3 ?' v7 ]/ U6 N
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
! e; j2 [. N3 n3 j因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
' P4 {- m3 p; B! k
1 x! r* D& m3 _# B. L  j$ ]0 F
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?9 o7 C: B( h) p9 H9 s9 }
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
2 @& ^9 h$ A/ h3 s0 E3 j9 c; u& f你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...) C  Y! M4 `7 B' [
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
/ q1 u' B1 }& ?2 t0 {2 W

- e$ `7 T7 A' F$ x; O, O我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
5 b; }( }4 P, j/ Q8 u8 O4 M5 o
. l# G3 J; w$ p- R& Y. N; j, G& ?# J5 _! x% |: X9 z7 ~
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
, Y' z. @  u& n0 j8 G
, p+ f# G1 ]' ?% O中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
. y- Z5 D- t( n2 d
: @* ^- F$ a  u0 `: ^
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
9 y1 ]( F+ Q2 ~, t但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
; d( |3 ^5 g/ v4 o3 c. u因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
' O! Q& }2 h! N  }% Fandyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
' W1 Y; \$ z% s2 U7 n2 ]
% k; q- p# Y8 f5 u/ |: A我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
: J" E3 N8 D# i( [& V

4 g% S  j2 _2 x- n! I至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   $ }) t3 N( G7 y) N3 h# x% d
c( O8 n
% g0 Q: W0 W3 w' b8 ]- D& k, R中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
0 I5 ~- e. N' \. E' Q
# Z# g( c* d1 f- h+ l4 R# m$ g
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
1 ]' U- y  ~; y3 e6 k你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
9 ~, ^# g/ P2 _1 a1 A/ ], q) m5 f7 u$ z, K1 R: A
- n% A2 Z) t0 ^: V
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
+ d9 Y3 y; u+ g7 i( ~KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
5 C% L" L$ O2 q! j' R, \4 v4 Y! o
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出8 x/ e2 T% y" T% k7 p3 _/ r7 l8 p
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
4 W8 q7 K7 _  s- u所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
本帖最後由 KNY 於 2010-10-15 11:20 AM 編輯 ; ^3 g7 z" W9 ^& L% \9 {! H

, K' \2 l; P8 r! F
/ B7 w; P$ o, y3 Q' D9 E& e5 W6 p! u
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?, [0 c" U+ \) {" K! a' M% P
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
& B* S' }% F& T( O5 xandyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
1 U8 s+ A$ L2 N
7 K4 f- e, h8 R# g+ n
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
6 U/ \6 s7 E, N6 T+ Z; q
( c3 `. g  {8 o6 A( l, @( F' J
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
4 B: o( g' S# u' v: d5 J但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
* `( x( D9 l1 E! Q, t9 y( a4 X1 a所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...0 P2 F; M. H0 \6 z
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
7 Y# [1 t. P9 Z+ P1 P- G7 B
8 D5 X2 g+ H9 P% O  B
我好少睇中央台喎   
( E" a; M! b) \
. n+ \5 S$ q; w中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ..., w8 c5 N$ P8 e
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
! E1 u. |- c3 p2 l# n2 G4 r5 w+ m+ j3 L  Y
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
0 {4 ]6 N5 z" ]我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
$ ?6 s8 c& ~2 z: Z( `
: h6 h$ \. [2 s/ P4 M
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
" ?% N. p" f4 g& w& {/ x5 J" j但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ' A# O& J5 w- ~5 `
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...0 }+ H1 N2 D; x* g7 a% z
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
2 U  c$ W2 j; Y# C: v
8 X$ c% L' ^1 r9 M! e* X有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~
9 v& g" c) c2 D; [4 c+ j每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~ 2 w( i* o, ~7 T. f5 s) V. e: O. r2 H
做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
) v5 J( D# t$ B% j% Z3 h$ n/ ~% E% \; O3 J
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 1 z5 ]6 r" g) U2 A
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
% B: v, L: X' t1 qandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
' q* w1 G+ R# q1 c/ P# i. W6 i
0 e) x' U8 [4 a# M" ?: u& ?1 l2 M- \發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗   t6 s4 l  m* a: P) W

; H) S; y8 o( ?  |鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。