<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?
返回列表 回復 發帖
一句講晒, 去落後兼有存在危險的地方前, 自己要衡量值不值得去, 免了出事後怨天尤人......!* M3 `: Z) G" q, d
還有的是, 不要將只有一個人的說話蓋棺定論, 說到底有沒有港人旅遊車的經過也是疑問? 就算有車經過, 那看見車禍與否呢?
6 r# z5 X  \5 P$ Q4 v而且那條路上也一定不只香港的旅行團途經, 可能還有美國, 英國, 日本, 印度, 巴基斯坦..................等等等等, 沒有人救援也只非香港人冷血, 而是所有人都冷血。:cool:
Originally posted by 機密 at 2006-2-3 01:06 AM:
6 z6 g2 L3 F+ b$ K
' t! o- l7 Q- }請勿把無良與儒家思想混淆在一起,...
, M- C4 p$ \9 e% Q( w* Q/ ^; ^' v* d0 Y
我只是說儒家思想令中國人有太多顧慮1 k2 K5 N" _; q( t' `2 I# {& f
無話過儒家思想會導人向惡...
Originally posted by CHECSS at 2006-2-3 01:01:
0 Q  h" {% \* e% j/ s% s: K. r; p. N# ]( T5 o6 L
if their bone is broke , can you ...
$ w& j& ]2 X8 I5 `. V

+ T! i/ h6 }3 r+ D6 Q#19
.
Originally posted by 155220 at 2006/2/3 07:29:; H. i# [* K3 a# v" `/ t
8 t0 J5 G9 h3 m
+ l* H; s5 V0 }0 p. v$ N
2 Z! ^* u" x. i; p& b1 y) J# H
if their bone is broke , can you help him ?????????
Originally posted by wind69 at 2006-2-3 02:30:
& y+ O) o3 ]# A5 @1 O& t% A+ Z; d. a

' T4 m2 o, i$ C( K* N4 G! v& }" X我只是說儒家思想令中國人有太多顧慮
$ B8 D) B2 G4 b  }5 O無話過儒家思想會導人向惡...
/ {" c" @8 \, ?( r0 A2 `  d. E

! I0 t6 H. L  d/ s, x如果真正懂得儒家思想的人就不會有那些無聊的顧慮!' ~7 o0 C$ Z  F  L* b) w
都是多得老毛,令中國傳統的思想文化幾乎消失!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-3 16:21:( ?* P2 B: C0 j! c! r) B: g+ N  O7 A5 s
! [. Q& m0 S9 M, y/ b. v

# v  D/ I8 g8 K# a; C! r9 |2 A! ?如果真正懂得儒家思想的人就不會有那些無聊的顧慮!
+ r" v5 T+ q& Z( G- S2 o: ]( F都是多得老毛,令中國傳統的思想文化幾乎消失!
7 f/ Z9 G! b; b( W; _- F; ~#44
.
這好像是+分題,板主可否在topic上標明?
Originally posted by 155220 at 2006-2-3 18:18:0 o2 m9 |5 Q# p% O6 s5 i

- o3 @" h$ _9 e4 U- n, R* ~#44
2 K. z  t. G/ I+ {7 \

5 p6 y4 f" ]& T#53
1 ^4 u: k1 G: L% Thttp://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ;page=4&fpage=1
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-2 10:13 PM:# G) G& x5 ^8 u+ `0 Z) u
# z& Y0 X1 q. P8 F
心理學家話人的第一句未經考慮的說...
1 L+ p  n5 ^& A( m6 O$ _9 @. Z) N, C, X6 |: Q
% y) @8 \6 O. k; o7 M7 j0 f. S5 k/ G- [

" N9 {7 O$ J$ ?6 A/ k: j6 G8 [) b
* S9 P& `& Y  {6 E7 k! W' Q其實我講來講去,我只係一句話,如果有足夠的時間的話, 我相信很多香港人都會幫手,但架車轉眼就唔見左,只係十幾秒又怎可以決定下車救人?
! H/ i' ^. E# T! r, T" }7 r( w5 z% k
就好似身體自然反應一樣, 突然有人一刀捅過黎,自然都會避, 如果我有足夠時間考慮, 可能我會有其他反應.0 _) a2 }+ \" ^% X. z
  _) @6 Z4 I) ~

( U3 ]: Q2 C, j- Z$ n) F1 E再退一萬步, 每個人沒有義務去幫助其他人, 當然,在此情況下,相信大部分都會幫手,但每一個人都有權利去選擇幫與唔幫, 如果因為唔幫而批評冷血咁我覺得好唔公平, 如果咁都係冷血, 咁趁火打劫既人係咩:cool:6 l0 F: K0 h3 D* B

. g$ l! L1 I: d& i$ F% T2 O+ ~* Z( l+ c
再進一步講, 一個人去幫人時總會可能有成本, (如受傷, 錢財等), ok, 可能我用1千救一個人我可以afford到, 咁如果5000? 10萬? 想下去每個人都有個價錢, 只在高低.
. F, i( ?' B) H' X* X
8 S: a" W5 \8 E9 i8 ?9 b2 o9 L! M8 j7 r" t% }
再重申一次,如果我有足夠時間考慮我都會幫手救人, 但我會理解為何其他人點解唔幫
我有一個諗法,大家可能唔認同,但希望大家接受到.$ }- q$ t  Y- j6 ~1 ~) R1 ]. n
我係揀唔停車的,但會報警(當地警方)求助.7 h8 ^0 [* I9 D+ ?2 B
好簡單,比你落左車啦,你會點救呀?你用咩方法救呀?樓主講得啱的就係我地根本唔熟果到,可能落左車仲危險呢?同埋如果赤手都救到人,咁消防局執得笠啦,係咪?所以唔係唔救,諗深一層係冇能力救
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。