<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 郎尼同郎拿甸奴 你地會揀邊個
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Kian76 at 2006-2-26 01:50 PM:

但問題係曼聯班波唔同巴塞班波,巴塞近乎任何一人都有能力拉開對手防線,佢地更加係靠呢種踢法,但曼聯唔同,就算朗拿甸奴有能力拉開對手,但得佢一個又拉得幾空呢??曼聯唔係o個班波,更冇理由要成隊紅魔鬼就住一個巴黎聖日門小子黎踢(當時)!!!
咁而家c7在陣成隊球又咪就哂佢踢, 費sir仲話c7係曼聯未來既希望. 豈非自相矛盾乎?
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by MaxFigo at 2006-2-26 02:11 PM:

個人認為若他當初加盟曼聯....
他未必能像在巴塞一樣揮灑自如...
更遑論成為球王...
同意你所講, 細哨係曼聯未必會成為球王, 但我覺得佢加盟唔多唔少可以補足到曼聯中場線的不足, 至少好過c7吧? 如果這貼的標題是細哨加盟曼聯或巴塞的成就會更高, 我當然話巴塞, 但現在標題是若你是曼聯領隊你會選朗尼或細哨?

兩者都可以補充曼聯的不足, 但強要比較我覺得好難, 以一個已知的情況[朗尼踢曼聯]對比假設下的情況[細哨踢曼聯]是有點問題.

至於話適應上既問題, 個個球員都有, 由於細哨結果無加盟曼聯佢都證明唔到佢適應上的情況如何

Originally posted by scorerhk at 2006-2-26 01:42 AM:

講得好,一語道破
球員本身的踢法類型,同排陣上的位置類型係唔同的

[ Last edited by scorerhk on 2006-2-26 at 01:45 AM ]
這正是我所想, 翼鋒只是踢法類型...如說奧華馬斯踢法是翼鋒踢法,相信無人反對, 但說細哨是翼鋒踢法....我會大有保留..

我由始至終也說明朗拿甸奴在巴塞隆拿的位置是左翼鋒,由始至終也是,為何要執著於他實際上最佳位置是那??他的確在巴塞隆拿是踢左翼鋒,這是事實。正如李華度是攻擊中場(或輔鋒),但當年在巴塞隆拿,亦是他最輝煌的時期他是踢翼鋒的。(被逼)

在我看來,朗拿甸奴的踢法和走位傾向比較像卡卡、托迪、艾馬、朗尼這些球員,半個中場半個前鋒,總括黎講即係前場自由人,沒有明確的位置,但他們也絕對不是Playmaker。當然,在球會和國家隊層面上,他們是否被認為是自由人,讓他們自由走動則很難說,原本托迪是,但球會缺前鋒,他便當上了前鋒,艾馬是,但卻不太受重用,朗尼是一個成功個案,朗拿甸奴??他自由度非常之大,但卻還得要主力在左路踢他的左翼鋒,他試過在季初與伊度奧調位踢中鋒,在中路的他反而自由度被嚴重壓制,表現也不見得好,最後還是要踢回他的左翼鋒。而一直以來,即使是在巴黎聖日門或是世青杯,朗拿甸奴也從末正式當上攻擊中場位置,反而在攻擊中場位置出現得最多的只有近年在巴西國家隊中。一直以來他也是一名輔鋒。在世青杯更是正前鋒。
從這句我可看到我和你對翼鋒的理解上的分別, 你著重只係排陣上企位, 我著重係打法. 事實上打法比企位有意思得多. 至於你用其他球員踢法來比較根本就無相干.
PLAYMAKER,這個詞實在太過被用,試問馬勒當拿當年世界杯中是否Playmaker??
你可以唔同意playmaker形容細哨, 但係用這個字很不當. 試試上網找關於細哨資料吧. 很多外國傳媒都用這名詞稱呼他. 當然你可以繼續用這字眼來批評用這字詞來形容細哨的人, 但我從不會話那些將朴智星的朴讀做"扑"的人是濫讀, [雖然正音係"培"],只是一個稱呼罷了.

Originally posted by brightman at 2006-2-26 02:46 PM:

咁而家c7在陣成隊球又咪就哂佢踢, 費sir仲話c7係曼聯未來既希望. 豈非自相矛盾乎?
哈哈,誰就住C.朗來踢呢??我看不到,只看到C.朗獨食,隊友局住配合(非自願),費sir會不會狂插C.朗呢??插C.朗係咪某程度上係踩自己隻腳,衰俾碧咸睇??當初神氣地放走碧咸,大聲聲地話C.朗繼承碧咸,人是要面的。
我愛長澤
Originally posted by brightman at 2006-2-26 03:04 PM:

這正是我所想, 翼鋒只是踢法類型...如說奧華馬斯踢法是翼鋒踢法,相信無人反對, 但說細哨是翼鋒踢法....我會大有保留..
我那一句是說朗拿甸奴的""踢法""是翼鋒??我從來都是說他""在巴塞的位置""是翼鋒。

你就不斷話我話佢係翼鋒係影低了他,但我從來都沒有說他是翼鋒踢法。我只說過就算踢翼鋒,都有不同踢法。皮里斯是踢左翼,但踢法不是落底出波咁簡單。

希望你明白我講乜。
我愛長澤
Originally posted by brightman at 2006-2-26 03:33 PM:

從這句我可看到我和你對翼鋒的理...
從這句我可看到我和你對翼鋒的理解上的分別, 你著重只係排陣上企位, 我著重係打法. 事實上打法比企位有意思得多. 至於你用其他球員踢法來比較根本就無相干.
甚麼??我只著重企位嗎??那麼放杜夫踢左閘,那一場杜夫又是否左閘??誰不知道他是左翼??但的確他那一場在車路士中是踢左閘。同一道理代入朗拿甸奴裡,朗拿甸奴本身係前場自由人(或輔鋒),但在巴塞隆拿長期出現在左翼鋒位置上。

我的意思一直也是這樣,請不要把自己攪錯了的責任推在我身上。
我愛長澤
你可以唔同意playmaker形容細哨, 但係用濫這個字很不當. 試試上網找關於細哨資料吧. 很多外國傳媒都用這名詞稱呼他. 當然你可以繼續用這字眼來批評用這字詞來形容細哨的人, 但我從不會話那些將朴智星的朴讀做"扑"的人是濫讀, [雖然正音係"培"],只是一個稱呼罷了.
我不知道用這一字有何問題,錯就是錯吧,正如即使你不去告訴別人朴字的讀法,的確他是讀錯,讀錯就是讀錯,你不去告訴他正確的答案的話,他凱不是一直不知道真正答案嗎???

而且當上一個體育記者真的特別專業??我看不出黃興桂這個專業講波佬有何專業。事實上,只要你基本條件適合,你也可去當一個體育記者。你寫得出一篇好文章自然有人請你,即使你不懂足球也不要緊。
我愛長澤
咁都仲使揀!?梗係癲奴啦!擺落隊波度影響力大好多,瓣數都多d,非常重要!

郎尼都好,不過同癲奴重差好遠好遠...
而且當上一個體育記者真的特別專業??我看不出黃興桂這個專業講波佬有何專業。事實上,只要你基本條件適合,你也可去當一個體育記者。你寫得出一篇好文章自然有人請你,即使你不懂足球也不要緊。
好, 講到自己專業過體育記者..寫文章唔代表係記者呀, 長毛都寫波經啦, 我講緊係新聞呀.

你咁講係侮辱緊從事體育記者工作既人, 好野好野

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 郎尼同郎拿甸奴 你地會揀邊個

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。