<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43:6 `: V1 E0 q; @8 r( w) c
小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
; G/ w5 n, a4 r* s* Y7 H$ a理科係有前途,但都要讀得好先得架4 K: z1 o6 t# v
你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 13:08:
! c7 O1 a3 o2 ]! k$ j
1 v. V% `6 E+ _+ R/ [. f理科係有前途,但都要讀得好先得架) ~7 s; {2 M/ @9 L  X6 p
你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
/ N: l$ {- ?/ z) q  H0 W( u" F4 u1 ?
咁讀理科又唔一定要做醫生既......
0 _; G& h! D9 a9 [6 J9 h& h9 ]反正我英文都認真一般......) j' y$ R' q# n( [0 a
如果數學成績突出,有咩野職業較為適合去做?
. f) E& O# m7 T5 u' `' c# N1 G; |- `
Originally posted by 65739684 at 2007-10-28 11:46:9 y. O1 x% \; G" ]' X' x2 @( ^3 _
自修附加數   我覺得你會好辛苦囉~~  附加數 其實有好多時自己看都會有好多5明~~
$ B" W7 {8 i. L: s8 w, y: I
$ \/ P9 T& f- K4 _2 |" ?1 G9 L/ {我覺得 興趣 為先~~
0 t0 V7 X8 a3 ^- Z8 P7 @

( Z8 p* z# f. I0 Q你讀過附加數?
2 ]3 z# ~8 [5 k) ^9 Y7 F! D6 s我就諗,我本身數學既成績都唔錯,就算出去參加一年一度既培正數學邀請賽,跟各校同級的學生競爭,也能獲獎。如果唔讀理科,失去左學習附加數既機會,是否可惜?所以我打算如果唔讀理科,就自修附加數。即使沒有上課的機會,也可以透過自己的努力來學習,必要時還可以補習,未嘗不可。
1 n0 T9 e; Q4 w) {* v( b& C  K
5 d' O2 y+ {  i2 x5 D+ n# D[ Last edited by 155220 on 2007-10-28 at 01:54 PM ]
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43 AM:* c0 n9 s0 a1 A9 b0 M
小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
  t, z' V( F1 y& c/ K想話你知...
2 f1 p5 O2 E1 Y6 e; n唔好以為讀文科冇前途...7 J; g- u6 J! x
有冇前途係睇你自己能力..! L  o) X( t! q7 D* U2 ]2 n3 F
唔係因為你讀咩科
/ H  A  P3 \1 J$ e, V% _2 e) B大把高層人士都係讀文科出身
& b; f3 p! M/ G& k' Z
7 f9 A7 Z; L7 c; _1 _4 r" S" h至於你話自修科
) u" N7 W( _' A$ S. Y( @econ我讀過& P6 y; O8 y( v" t! w  z* I
覺得可以
% w, u8 v. T8 M9 o% Z6 j  v) \  C不過最好有個老師係幫下你' C7 Q& n8 J2 _) r/ I2 m: c
雖然ce econ好易6 I" v$ x2 z6 p# L& a$ {
但有時d野諗唔明係要人點一點1 }; S' d# r/ f, c% j2 y
. p/ I' ?( J2 k* H6 G3 M: A- M
btw...- q( \3 q# T: }# |3 s0 a
自修好考你定力...
: a% a0 D. {9 R) y) ~* x% G要好好諗清楚..
; ^0 Q/ H' M5 x2 w3 U' \4 W0 G唔好高估自己ge能力...# B% n2 O' D3 ^9 P% G

- @9 a" P% i$ k  ]# E1 f
/ E# i: f; n4 r7 k仲有..如果你中意數學...
% O0 W3 J; U1 L) g% I直接d去做研究or教書..
( p; d, \+ l' C0 L7 ]/ q  i4 W
+ q- {5 S# e# _$ _2 `[ Last edited by 愛新覺羅 on 2007-10-28 at 01:59 PM ]
Originally posted by R-Star at 2007-10-28 11:30:+ X- i3 l5 Y5 |! H* f" ^
我o個時都同你差唔同, 除左數學好d之...
( y# `2 M$ N. Y+ w4 N: J3 \/ e/ ^3 ~9 w
你讀經濟覺得困難大嗎?我本身讀英文中學,所以咩野科都要用英文學同埋考,以你所知,如果用英文考經濟,本身英文水平一般會否有很大的影響?% F! ?9 m& o% _  q- h( v2 {3 D# h
如果讀文科,升大學有咩野學系可以選擇?第時出來有咩野工作適合?
這裡有個不讀書的白痴走進來了  g# Q) D# q* E( ]
這個白痴,除數學好外,一無事處
, E! I# l( ~- q3 s# b5 z" q但為了讀數,決心讀理科  f  J0 j! M7 S0 T# i: x
當然,phy,chem,bio年年都係0岩0岩合格,之後還好順利畢業了0 l9 [. ~- o1 G* H
上大學後,這個白痴正在讀econ
) O5 _+ k# X  ?6 K/ R由一個初學者去讀,係辛苦一點,但成績還好在合格之上" c5 z! [: E6 E: A! m* F+ j
現在快完成第一段了,所以,如果真的揀了理科,將來再讀econ應該也不算太難(第一年的)4 j' K0 F/ Y* l( h* b6 p0 h' }+ N
而且,讀phy,chem時可以厄自己,「全部都係數學黎ga,照計啦」
  v8 [4 L4 j: c. ?2 N就是這樣,這個白痴順利的畢業了1 S, h, W4 e/ D$ \- j, V8 A
我當然不是hard sell理科,文科的地理我倒覺得滿有趣的,不過自己學不懂而矣
; Q7 t* o2 @9 M9 [, t) K. `econ現在讀起來也不錯,當年也是因為怕歷史而揀理科...- r8 c, e, a( U9 d  S

/ W" G0 _5 r. j啊~對了,提醒一句
" \9 ?0 R3 |, X, t6 p1 C7 E- a: _別以為讀理科就不用背書,phy chem bio都好多野背,不過唔係一句句死板板的句子而矣
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 13:49:
) p9 ^. C, o( ]0 y) j  s& \2 X. Z4 ~! M  C: e# K+ S
6 s7 D/ y& w9 p; D3 ^1 W# q* J, S
咁讀理科又唔一定要做醫生既........
* S: T, e( z+ M4 Q; Q. u6 N
雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,! R$ S( }- `2 v1 C" Q" U5 y
另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
EF小人物

Originally posted by 愛新覺羅 at 2007-10-28 13:57:
( g- z8 T( i) k  U7 u/ h/ D$ f* ~/ \2 {+ n3 a  q2 ?2 F: x$ X
想話你知...+ r# G7 {: j8 r% c6 k6 }! h
唔好以為讀文科冇前途...
% i" O$ N7 X' ]( a+ `
3 M! x8 \! d2 z" w+ U2 |1 M: iecon一開始係好淺,但去到最尾就會好難
EF小人物

Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:$ ?" O3 a3 Y0 x( B$ w6 q
這裡有個不讀書的白痴走進來了
0 N1 q  r$ t( b: F# T這個...
' L/ H3 q; W! Z4 m, i英文仲多野背
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 15:13:
7 o) Q6 _2 G  |  U2 _6 D
  V& @7 M* r  ?6 D2 m4 N雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,9 C% |+ _( L0 j, E( C
另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
; s# |9 Y6 M' E! T- |! @4 g# Y; h1 \  N; [$ y0 R
我就係見自己數學有番咁上下先打算自修附加數的......
Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:4 V4 O4 x: ~& u7 ~/ ]- w3 D( M3 L
這裡有個不讀書的白痴走進來了
! H/ T  J+ F  b+ ]! k這個...
/ i) E, R' _+ k# b: m: x8 [
! w! U+ r: W, h6 F讀左2年science,我都知嫁喇,讀science最煩就係要背好多專有名詞,甚至比歷史的還要難......( S" F; p, b* e. b  Q
我最怕就係選左理科,但phy,chem,bio讀得差姐。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。