<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 17:24:
  ^8 I- k+ U1 o- W2 `8 V3 h, s9 h0 c
3 f# o2 k9 o( l$ A0 u8 ?8 j) k
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
# |4 g/ y$ b! E1 o附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
EF小人物

Originally posted by 155220 at 2007/10/28 17:24:3 w5 c; q* B& C

) B; E0 k& C  h2 [
! y2 o1 h) W/ v' b6 g9 H如果中6先轉商科,會考用不用考一...
5 {/ E6 E/ h9 I3 W
唔駛 - g. G- K' D0 K) n! b9 i# Q
我英文唔勁 , 我上年個Miss 勁姐 ............... 6 `" Z, d, c* \6 s# ?+ k
講真A Math 唔係太難 , 只要你每日比1.5-2hours 落去A Math都可以變簡單(上堂) ......... 問題係你其他科成績唔係太好 .............
/ H3 \( h. d  j" x每日15:30 放學>16:00 回到家>之後溫A Math>18:00食飯加洗澡>19:00做homework>21:00 溫其他科>22:00先free ........... 重有F.4少不免有chairman , committee ......... 之類職位 , 好似我咁都有個Chairman同4個committee , 只靠自修讀A Math一日25hours都唔夠用 .................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:56:: c: a# D+ K" h

1 b" O, p$ y" U: l5 Y2 ~8 `附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
1 O8 F( P4 h5 C  F& u  x. q! `我都想咁簡單 ................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:54:  T, k1 J1 M9 `8 d+ W/ C

$ G1 n: D( k! i( u# D- o中文理科係淺,但英理科,背都背死你
3 O7 ~" o  j# s' [
英文理科要背好多專有名詞 , 中文理科易理解學都學得多d快d
Originally posted by CHECSS at 2007-10-28 08:05 PM:* k, n1 [5 n+ {7 s3 W
1 q1 x' P7 B) f; x0 ~
唔駛
2 W  P5 q! S# d  Q, g& A0 ~我英文唔勁 , 我上年個Mis...
! [8 o; O& |3 ]/ j# A9 I8 G好勁呀你
8 p) i1 k! b" o乜而家d學生咁勤力架
Originally posted by 艾力克 at 2007/10/28 20:48:; d! [. U: h4 E
1 y% }' R( m' B! X4 r  E0 D
好勁呀你 ! }: N; h+ T7 |
乜而家d學生咁勤力架
7 J+ `) i2 v" N- L8 j0 K, k我每日15:30 放學(o係學校做homework加溫書)>19:30 回到家>之後食飯加洗澡>20:30玩加surfing internet加watch tv ................
' s9 ], i# p* c, z/ o7 v* v9 M; |4 x+ ]9 J' Z$ j+ @. ?3 G) j1 G  D
i am a lazy fool ...........
等我呢個師奶仔講下我既經驗啦....
9 A8 L4 B/ A/ [" J# f* @3 Z1 Y' L1 Y, k1 s9 D6 I- C. T; p; e- J
香港地讀書, 無論文科, 理科 定 商科....第一樣野就係 "死記"! C4 M1 G5 _8 h
就算你同我講"數學"要理解, 但係都要"記"....
4 `) m& n8 N7 _( |當你d數計得多, 你會發現, 黎黎去去都咁上下方式....) P$ ~( @+ b. H9 y& N% d
只係d  x, y 調下唧....# m* C$ z5 a. o  g8 A
- t. k, w: z/ l! W( n8 {$ B
至於你話自修 a-math, 你從來未讀過 a-math, 我唔知你掂唔掂....
% Z* x$ |+ t0 A7 M. c3 S# E7 w' B! E我有讀 a-math, 但反而影響到 math成績無咁好....
3 ^( d9 r9 p( }& J; z) ?點解咁講?! 因為a-math 諗野深入d....所以當我做 "math"既數, 都簡單複雜化....
( \, u9 |8 ~+ R! g2 a, L1 E
/ D1 I4 q& m7 c( E8 A所以選科都係睇興趣....讀果陣舒服d....# |$ ~& z) E! p
之於你話出路, 好坦白講, 除非你好知道自已將來一定要係邊行發展...咁你就話向住果條路出發, 否則....你只要讀好"英文"就得啦. 你依家問....有幾多人可以學以至用? 真係好少人囉....0 I2 C1 ~. B! \  k5 w1 H  B. ?

! M0 `: t" f" o/ R6 `讀書, 讀中七, 讀大學....跟本就係"踏腳石"....d人係睇你大學畢業, 讀邊科對公司黎講已經唔重要, 返到工係睇你工作表現, 讀過d乜都無人記得啦, 就算你係碩士生 (讀既野同做既野有關), 但做野唔掂都照炒啦....
4 C: h* ]4 G  j
# v) V  v  D% A  s" Z+ x我出黎做野, 我只係覺得, 識用word, excel, 中文, 英文掂,....已經唔使驚無出路...
5 y! X7 C$ B$ n語文能力高, 你就會有信心去做任何一行.....
Originally posted by wer at 2007-10-28 03:15 PM:
0 N; t* j2 L3 t2 v1 t( [. U; K+ P) }$ ]6 r- m+ ]

: \7 D$ B1 z7 f  I6 a4 v8 recon一開始係好淺,但去到最尾就會好難
+ i( }, E0 v5 s0 g+ q5 X1 w% F都係一半半啦
9 T# b( Y: y9 `5 E' s% l$ m
0 P  Z- Z2 G5 q6 R其實好多都係一d common sense用econ角度去解釋...
我又係好似你咁只係得數學勁,我自己而加都係讀緊中三,我都好認同以前樓主講最緊要係興趣囉,無話緊科出路好,條條大路通羅馬~. N( u; i/ `2 y2 @' c

3 v- U$ {" I& h) u如果可以間咁最好商了<-聽落去都型d&勁d,不過都係興趣行先
補充一句....+ f- S( P$ ~/ ^7 X
! A, R/ Y7 d3 P8 V% E' z( V9 B
如果你真係中意計數...4 X% x( t+ V6 Z5 c, }

- l6 g; ~. }2 P, {' D7 n又想揀d有前/錢途ge科...4 J) K7 y# J! @9 Y. K

9 m: I7 r& B! l+ Q' q% r而你又有能力...  ]. T6 P/ F4 Z  s0 p6 H

) F' @' F! B5 {; o, f% E# H6 u( E- _# w讀商la...0 ?! L4 d  \7 s! s
& O+ Y+ d( M. n. N  t0 ]3 ]% H
到大學時入d勁ge商科...(唔好入d廢ge..)$ a! h7 `& q- r: T* d# K; a

! A4 b4 O8 f* C( C# X到時就又可以計數..又可以有有前/錢途
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。