<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 熱火三分命中率漸入佳境
返回列表 回復 發帖
以後衛黎講, wade 三分起手真係偏少, 成季先射50球左右, 可見佢係唔喜歡遠射, 我懷疑佢d 3-point-play (and1) 仲多過三分波入球, 今季佢有大約10分1係3分已經算多la
YEAR TEAM G GS MIN FGM-A 3PM-A FTM-A OFF DEF TOT AST STL BLK TO PF PTS
03-04  MIA  61 56 2,126 371-798  16-53  233-312  85 162 247 275 86 34 196 140 991
04-05  MIA  77 77 2,974 630-1,318  13-45  581-762  110 287 397 520 121 82 321 230 1,854
05-06  MIA  10 10 398 94-209  2-18  71-98  25 51 76 80 19 9 40 29 261
Originally posted by shaqkobe at 2005-11-23 01:25 AM:
bigfish又可知否罰球70%並唔係真係太差架咋。。nba好多球員都係70%左右。。80%已經叫好準。
我指 duncan 同 webber d ft 如果唔夠70%, 但係某d 特定位置就特別高, 並唔係一個奇特現象, 只係反映 nba 球員都會o係某d 位置度苦練, 練到有慣性手勢, 但要佢o係其他位置入球就好難, 情況好似人地 look 拎咁, 如果d 波擺位唔同, 胡兆康佢地就會打唔中, 因為佢平日o既手勢用唔返
Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:17:
韋迪成日爆籃入樽, 計埋中距離先得四...
45%投籃對於一個後衛黎講係一個幾好既命中率黎架。。。。你知唔知架??=.="
你睇下kobe呢兩年都係差唔多呢個水準4成3、4成4左右。。。james得3成8、t-mac得3成5。。。。
無可否認wade既三分係差D,不過我林真係再俾D時間佢啦。。。三年生。交到26分、8助攻、7.6籃板係邊度搵丫。。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:25:
以後衛黎講, wade 三分起手真係偏少, ...
因為佢唔準丫麻。所以又點會射咁多呢!!

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:30:

我指 duncan 同 webber d ft 如果唔...
贊同。就好似duncan自己D擦板波咁,神乎其技。

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-23 01:32 AM:

45%投籃對於一個後衛黎講係一個幾好...
唔係話 wade 差, 不過佢以往廿幾球先起手一次三分, 有d 稀少o者
45%絕對係正常, 但係佢爆籃同入樽(入梗喇掛?!)o既命中率應該超過七成, 如果整體命中率唔高, 只會係佢中距離累事
Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:36:

唔係話 wade 差, 不過佢以往廿幾球先起手一次三分, 有d 稀少o者
45%絕對係正常, 但係佢爆籃同入樽(入梗喇掛?!)o既命中率應該超過七成, 如果整體命中率唔高, 只會係佢中距離累事
爆籃、入樽入梗?超過7成???連duncan、O'neal都做唔到啦!!你當nba咩地方呀??如果入梗大把人都狂殺入去啦。。。更何況wade既中距離唔係真太差。如果你俾佢著左火,咁就完全停唔到。。

至於3分少,真係唔準所以射咁少。。如果佢唔準都狂射3分,就真係奇啦

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-23 at 01:43 AM ]

Originally posted by bigfish at 2005-11-22 21:26:
樓主, 韋迪d 三分不嬲都不堪入目, 你睇上年o既佢就知啦, 佢d 中距離真係麻麻, 但係爆籃好得, 佢d 打法似 sf 多過似 sg/pg
damon jones 跟本唔應該放走, 另外換個安東獲加返黎打小前鋒都唔知想點, 不過總好過放佢打大前鋒o既
j-will 又係浪射怪, 好多時 open-look 都唔入, 反而邊走邊射反而入, 所以有冇 o'neal 對佢黎講冇乜分別, 出 payton 好過佢
D.jone緊係唔應該放既(如果有預知能力既話),不過果時林住要芬利架麻,點知搶唔到搞到賠了夫人又折兵既者。
wade既打法,我個人認為係一個典型雙能衛既打法,羅波之後搵位射法、或者爆籃、有機會就起手,引到夾擊就分波。。唔覺得似SF喎。。。同佢Baron Davis真係好似,三分一樣咁差=.="不過入楔能力一樣係好強,第一步跨入去,好多球員都跟唔上,有良好彈跳力,入樽、放籃。。加上15、6"中距離投射。

至於jason同walker其實依家表現上黎都算稱職,浪射程況比佢地之前已經改善左好多,命中率都過步左好多。不過要改善既係jason要做多D靚既助攻,幫輕wade。至於walker就要加強對抗小前鋒既能力,雖然依家有時walker係防守上面會入返內線守大前鋒,由haslem防守小前鋒效果係唔錯,不過咁樣亦都浪費左haslem係內線既衝搶能力。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-23 at 01:58 AM ]

你咁講... 即係熱火的陣容唔夠完整...
wade中距離唔準?
就算佢唔係好好嗰隻,都算ok啦,
d人覺得wade射波唔準,係咪因為佢ge鏟籃勁左頭,而忽略左佢ge射波呢?
以一個鏟籃型後衛黎講,佢射波都算係咁啦,
佢onfire嗰時,d中距離真係好恐怖,就算係關鍵時刻,heats都係交俾wade搞掂,
上年都有2球中遠距離buzzer 入左啦~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 熱火三分命中率漸入佳境

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。