<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕
返回列表 回復 發帖

支持 聖誕 正名為 耶誕

反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...3 S  p3 G3 x, l9 ?9 p8 V

* Z. o) m% D, T東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
你冇野呀
Originally posted by magic at 2006-12-13 06:16 PM:( @9 Z& A2 Y0 v: N3 [& R2 [% P
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
, h$ M, C6 {# _
% G- ]! }) Z1 @5 h9 c東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
' @8 y& W. c6 L# A) Q, o世界性既節日 唔好咁講
3 M4 N/ H  Q, _6 Q/ g+ `香港好多基督徒 所以唔會唔關我地事" {* i) t4 p) \. v; c8 v
如果好似你咁講既話
+ s+ b: c4 o4 u耶穌唔係洋人既聖人
2 e, N0 A* ^6 j0 s( V而只係以色列人(猶太人)既聖人
2 q/ Z/ w- K3 H  v, K' q- {% p
4 ^5 G- b* @+ o7 _1 K[ Last edited by SCM on 2006-12-13 at 09:43 PM ]
Originally posted by SCM at 2006-12-13 08:04 PM:
6 I# Y' D" d+ h  W! q. j: ~* O# t) N3 H" {
世界性既節日 唔好咁講
& k5 ~0 d. J2 s+ d: H香港好多基督徒 所以唔會唔關得地事
% v- O# {8 H- H* {% |8 ?+ t如果好似你咁講既話 # j2 c4 s9 e) P  w
耶穌唔係洋人既聖人
, ~# Q* g" L) p! ^  ]5 H4 ^而只係以色列人(猶太人)既聖人
' V" L1 [' ^4 ^0 L
( J* z4 `) F) v
3 q. B% I% q9 }9 @) G. i. r: ]
有見地!!!
$ g# l  ?/ S8 ?3 S: w" }0 }9 i" z
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:7 w8 a+ Q; X5 K! w6 F
- Z6 H2 m. i# o$ `# M
( o8 \5 `& E& w
0 F4 O$ s6 n; d
有見地!!!5 J- ]% {) O- |
5 k8 s" t- {, F8 x( ]& r0 ^9 ^順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:
' O. k5 k' |4 U# S! g, T* ^4 i5 V) Z3 E) c1 h
順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
- I4 N- D) W8 c講起好似係 我成日睇d台灣人譯既書都係叫耶誕
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:
5 g: Z0 V+ l4 B6 a* i0 R8 d3 B) f- I/ z: |5 G# O

' R; t1 L  u( p' s, m2 s2 e* |% s% E2 T4 }: K1 K( l' m  c- L1 D
有見地!!!
$ l8 l, f( t9 w3 O4 o- h2 F5 n) b
6 O! Q: F, z: Q多謝朗尼姐
Originally posted by magic at 2006-12-13 18:16:( w8 p/ O6 I4 ]$ `+ G
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕..." ?% j; U# R! o) u: Z

O1 g7 k! p$ C* ^, M東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
8 g5 R+ ]; b; A8 L; l( }
4 L3 E; {% }5 k# V4 K4 f& m
如果,你真係覺得唔關你事既話,咁無論係叫聖誕節定耶誕節都好,似乎都與你扯唔上任何關係,係咪?如果,你真係覺得唔關你事既話,咁,聖誕節你就不要大事慶祝又或借呢個節日去搞任何節目喇‧‧‧‧‧在外地,一樣很多外藉人仕信奉佛教,咁又是否代表外國人無骨氣呢?! q' B* J7 j; d$ G5 A' A3 w
這一個節日的真正意義,並不會因為名字不同了而有所改變,你個人喜歡將這個節日改作甚麽名字並不重要,但試想想,你因為這個節日而享受了幾多的假期?享受了幾多跟親朋相聚的快樂時光,在你享受的同時,是否也該對這個帶給你喜樂的節日尊重一點呢?
0 d* P9 t  X8 J& v3 @
$ i  s, E" ^) g3 a2 g; V[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-13 at 09:59 PM ]
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:
: Q) d: Z4 v7 E% i
# w& g. u9 t! ~* Q" v順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
/ W6 k) k( q4 a2 S是嗎??....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。