<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕
返回列表 回復 發帖
Originally posted by at 2006-12-13 11:57 PM:
/ V; _- `% V$ G( `坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
1 K: m: ^+ u- a" |( n* g! _
...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-13 09:48 PM:7 n- h: Q& G5 G

3 H/ i) ?1 e$ j1 F: i
, n, M& k* [! y% S0 W& P2 u" k如果,你真係覺得唔關你事既話,...
3 q9 Z  T+ f" q/ d. }: A9 Q........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫無科學根的說法(以前幾多科學家畀西人教逼死!!!!).....西人教的洗腦功要小心,我以前去過...wawa..D人畀人洗左腦..係到發晒瘋跳舞..唱歌.嚇x死人...(己經好多有識之士中招,個個月奉獻...死未.)..
Originally posted by magic at 2006-12-14 01:19:7 L! W& M( h; D* Y

& h0 }0 n+ N! E4 v........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫...
  _/ y& I8 Q2 |& k0 E$ o2 S4 V) C3 P

]; g. A$ `7 C4 D8 ]6 E) H你最初既講法係"唔關我地事"嘛,既然你覺得唔關你"個人"事既,又何需去理會佢所想表逹既是何種思想呢?4 Z, u  v7 z2 ]; P- F! ?. X% [
"喜樂"只係一個簡單既詞語,就算沒有宗教信仰既人一樣可以有其喜樂既時候,如果只單憑"喜樂"兩個字就能"傳西式迷信或洗腦",咁這個宗教就真係厲害得緊要喇‧‧‧‧‧2 j) J0 L/ [; J& e( A8 s
你覺得唔關你事,亦無謂深入去探討這個宗教既所想所思,但事實上,你又真係享受緊呢個宗教節日所帶給你既"快樂"啵,咁又代表啲咩呢,你唔喜歡這個節日,但又享受呢個節日所帶給你快樂,仲要將佢改埋名黎就你一個人,似乎好難講得通‧‧‧‧‧
' X+ B: u8 r  _% D& r每樣事情都可以有好與唔好既一面,就如一把生果刀,你可以用黎切生果,亦有人用黎打劫,咁你可唔可以就話生果刀係一樣唔好既工具呢‧‧‧‧‧
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 01:38 PM:9 t0 G9 u# E- E, J) F' w- I

) A" V/ {0 j7 R1 P1 c8 r) Z. ^" u. G* l

1 H2 c( ~; r5 y) M" Z你最初既講法係"唔關我地...
5 C8 V7 S+ V5 ~
...其實衣家好多西方人..信耶x先生的比例都減退了[比以前幾乎全民信耶x.天x]....
3 H& X1 I' C5 S# ]並開始不信他們的西人教.....0 e) t( B. ]. z/ L6 Y8 }! e- m
所以..大家己不大想提起耶x先生..
# s( f, J9 `2 l3 V- \5 v2 j[西人教會除外..因冇人信..就冇奉獻....即係冇$$.!!!...冇$$???..好大件事!!!!]..
8 N  |" A; P" y1 X...大家想提的..只是強調送禮的xx老人..+ Y9 [7 ]' l; R, _2 ]3 Q' F& h6 K
不是...耶x先生....
6 M8 s1 ]4 C; h% M5 ?  n, B" H.........不是嗎??9 Z% `8 V% E  X3 w1 h
如今..此節日的快樂..是建築在..送禮之上..[或派對??] 己不是...他們的耶x先生..
: Y) T8 b( q1 B  v( r4 G1 e+ b但,西人教會自然唔想咁...因而不斷負隅頑抗..成日想借此[商品節]來傳西方迷信..9 @2 j5 ~) u7 Y3 `6 I6 I
.....: u6 A3 F# H$ f5 v
作為東方人..我們最多可以接受..[商品節]....[派對節] ....
, K) Y- {: q* q( u+ k8 k4 J# Qxx節???" B& |5 v( Q6 Y+ D2 o) n2 }
唔關我地事!!!
7 z0 g* k3 r- T: u/ ?0 A7 N, C; E. y9 L# h* @8 c- f
想借此來傳西方迷信..???    {想下..佢地以前害死幾多指出 x經 是錯的科學家??}
9 c1 c9 ^. o9 u- ^7 J9 K& C% N' q
0 w- m! w$ @. H$ ~$ k) k no !!!!& d/ l* h3 k9 s" N- P2 q
$ v3 q" h! O* B# D4 X
: {/ y3 a! ?0 N) u: {

! q7 V( x" u' N/ T) ^, ][ Last edited by magic on 2006-12-14 at 02:49 PM ]
點解要用xx?理性討論無需要喎,無人會秋後算帳,放心‧‧‧‧‧& g0 d2 t' |; r  i6 Q5 k+ ?' {
少咗外藉人仕信基督教或天主教,無關係啵,同樣多咗華人信呢兩個宗教,少咗華人信佛教‧‧‧‧‧6 k/ g: M) d6 q- w
"聖誕老人",固名思義,無聖誕節,就無呢個送禮物既老人,你強行將呢樣嘢分開黎講,咁無得講‧‧‧‧‧
8 i. g/ w, |# a- x8 T7 f, T"奉獻",佛教同樣有添"香油",無咗香油錢,典可以起咁多"金碧輝煌"既佛寺呢?有何分別?‧‧‧‧‧
$ g& a7 [8 S6 c9 j# z/ z現世有幾多人仲記得聖誕節係記念乜水?相信你在聖誕假期玩得興高彩烈既時候,應該都無諗過,仲會記得呢個宗教害死幾多科學家?你開既topic似乎並唔係想講呢樣嘢啵‧‧‧‧‧而你咁唔喜歡這個宗教,應該連帶這個宗教既節日都應該唔參與係咪?咁,你係咪應該係聖誕節番工呢?‧‧‧‧‧! I/ e, J0 `/ P5 A6 }1 l
講到迷信,你有何証據証明佛教並非導人迷信呢,難道你親眼見過佛祖?
: N) A# s7 |, e) M8 P甚麽宗教都會有害群之馬,令用宗教名義做不義之事,就正如我之前所提既生果刀例子一樣,每樣事情既結果是好是壞都好取決是放在甚麽人手上‧‧‧‧‧
6 ~* y0 u3 W% e利益申報,本人並非基督徒或天主教徒,亦非討厭佛教,只是覺得凡事都應該從多方面去細心觀察方才下定論‧‧‧‧‧佛誕假我放,聖誕假我一樣會放‧‧‧‧‧& f8 z! s% o- U7 {! x0 D
7 @1 y  e2 P* L# \
[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-14 at 04:05 PM ]
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 04:03 PM:! M# N, R5 d8 v0 ?! l
點解要用xx?理性討論無需要喎,無人...
: R8 M) t  e5 {& a1 B" L......我幾時講過佛教??..
" ^% Z! `5 l! V9 m其他教怎樣,不關此題事..不能說其他教如何..你又如何..隔離跳樓,唔通你又跟..??+ V' Q$ ]3 s& b; r3 [7 p

* _7 F" t3 D4 Y+ `5 E不過,東方宗教似乎冇乜逼死科學家的記錄...對嗎??+ T# D3 w4 A' @  Y
亦冇乜侵略行動..對嗎??. o- H/ z8 V5 z& D: W% E  u

2 s5 b& N. c0 p) _' A) P我只針對  "西方迷信"  不想他們再毒害世人....1 K) l7 }3 n/ v2 J" l& [

. r2 @+ O* o& Y8 N- P還有..宗教...不能為有假放而信...* T2 d% L" d  r+ }* }& g1 N8 n3 A1 h
所以  我會利用這假期..努力去叫人反"西方迷信" 1 \/ Y; ^; {$ @" |. |# F
) c+ I' N' e/ ?
[ Last edited by magic on 2006-12-14 at 06:16 PM ]
Originally posted by magic at 2006-12-14 01:09 AM:3 Y) A( e4 @) G: R9 \* m

6 N9 D/ G# h$ K% n...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
3 C, U% V7 c' g: U5 A. ~
你咁樣有少少抹黑成份wo
Originally posted by SCM at 2006-12-14 09:38 PM:$ u( X, C0 F  ~! I+ s
. |4 P6 y) N2 f9 F" u6 V: ?
你咁樣有少少抹黑成份wo
+ D  c1 z6 K5 _
....不是抹黑...
7 X7 D% a" ^8 @  M& \+ p首先..2 |/ H8 }. H; }$ X% j8 _2 {, o" d9 E8 M
可去慍下料..睇下如想洗人腦..煽動群眾  ..有何方法???/ Q) d7 O1 N2 w
之後..
5 z0 t9 l8 h9 `2 P0 \* U再看 看佢地D手法...你就會明...* f$ K! T' ?, J1 z, }4 _% q! ~
[..東方宗教甚少咁做..冇咁XX..]
宗教就是控制思想,9 |7 K+ N0 C9 X
要統治一個組織(社會),就要有一套思想,
9 e- i2 v1 T8 c9 L, R5 h* }9 c我們就是被思想所控制,1 X7 K$ K- O! s2 j/ C1 Q% ?
控制思想就只有最頭果班人(有能力的人),/ @) Q+ X. [& X0 _
你咁樣話要改人地既節日名,咁樣就係傳播自己既思想,- g2 Z0 X% M" s+ y( A
咁樣又同傳教既人又有咩分別,
) u+ H% b6 H9 R& K+ d4 t" j而且錯既又唔係本人(耶穌),係借佢個名攪事既人,
' b& {) a) u1 _5 z$ n0 n而且佢地都只係殺對佢地有害既人,對佢地來講係有益,( k: W( P) z! b3 I9 Y! J! A1 q
真係殺人己自救,咁你殺定唔殺?
; E$ ]' k2 h: G1 T(為左自己,殺?殺人有無錯先?你話係錯,不過都係要殺我無野好講...)  M5 q( u: _+ o) k2 d, P( _
呢d野真係無話o岩定錯~而且殺人係錯呢個想法都只係社會控制我們既思想~+ w0 U  K, y9 x1 Q& U8 E
錯同對既定意大體上都係社會給我們的,1 K2 O' H* t& @* h& J2 e$ }
衣家又無咩野,聖誕未聖誕lor,節慶來遮,中秋,重陽,清明都係迷信啦,唔通又要反佢咩~7 ?( F% l1 _0 y6 _" Q& p
一反對思想,肯定會大亂~

接受意見..改標題..

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2006-12-15 03:22 AM:
) I$ n. U) }3 F宗教就是控制思想,3 \, `5 C5 a% J- u- O8 n4 `+ B
要統治一個組織(...
- F8 v+ Y- A( B8 K有D道埋...0 m$ H# F' R7 p+ V2 O  A" t
咁我要改題...1 m5 A$ \+ J& p
改成....支持用 台灣 叫法...[[耶誕節]]...4 j  L' U" t% ^% U4 ~: p" m9 Y
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。