<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43:2 ?4 O3 T2 _. G
小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
# y5 S( p# z" _' s
理科係有前途,但都要讀得好先得架3 ^+ |  U. \4 B- n
你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 13:08:5 [2 ^7 m6 V" C

4 ]# ?/ B% I, i. K理科係有前途,但都要讀得好先得架
' ~0 u, y8 I/ r$ m& t你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
+ P7 Q4 j) k1 A& k( c7 T5 ]/ y* `0 ^, @4 W
咁讀理科又唔一定要做醫生既......( }1 r9 z  E* T
反正我英文都認真一般......1 m9 i: c& E' O5 P1 G- \/ p, x
如果數學成績突出,有咩野職業較為適合去做?+ h6 p/ p: L* D$ B$ C1 V4 C+ j3 F
Originally posted by 65739684 at 2007-10-28 11:46:
, y  v$ Q. ~) |自修附加數   我覺得你會好辛苦囉~~  附加數 其實有好多時自己看都會有好多5明~~. H, T" [5 W, x) z

8 j+ t& F( E8 X我覺得 興趣 為先~~
( K$ W! Z0 G4 L" q, P; K( Y  M& R" f' R1 V4 }% X! [+ w
你讀過附加數?/ y. B0 C" i" M& Y+ M6 M
我就諗,我本身數學既成績都唔錯,就算出去參加一年一度既培正數學邀請賽,跟各校同級的學生競爭,也能獲獎。如果唔讀理科,失去左學習附加數既機會,是否可惜?所以我打算如果唔讀理科,就自修附加數。即使沒有上課的機會,也可以透過自己的努力來學習,必要時還可以補習,未嘗不可。
! s/ o: a5 x9 z
- h+ j8 C1 j, e[ Last edited by 155220 on 2007-10-28 at 01:54 PM ]
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43 AM:
2 q. U& q/ d9 z9 ~  Y1 x( q小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
: y1 _4 N% H% ?( k2 y; A
想話你知...
4 @$ A. X/ V% r/ b# Y% {唔好以為讀文科冇前途...
: l% d& O' ^6 W1 h1 m有冇前途係睇你自己能力..! L( |: |' v: V  I
唔係因為你讀咩科! }, N9 p9 i2 L  ^* j
大把高層人士都係讀文科出身: [. w5 G: R$ Q

! I. p5 K) ~. z* ]5 H8 V6 Y至於你話自修科$ c( h6 b; |9 w6 E+ p$ L
econ我讀過6 ^# ?, {+ j5 h, h, x! ~
覺得可以
: S7 ~! e! I( b+ X9 a/ I* Y( S不過最好有個老師係幫下你" n, O1 ^! ~. s) |
雖然ce econ好易
9 F: q6 ]+ u; X' |6 [) d$ p但有時d野諗唔明係要人點一點( O8 A; Q* _* _
7 h& b* ~; m) O6 b& M, J9 Q4 F
btw...8 O0 T& f1 V: L
自修好考你定力...
  b1 F$ s7 N" o要好好諗清楚..4 k9 X1 r& b, A" F8 ^
唔好高估自己ge能力...
  `4 s6 ?! r9 @; t6 R( F6 h
' q) O6 @3 W5 n: N
; N3 c* T' x$ D/ Z$ l仲有..如果你中意數學...+ \  r6 {8 ?. p0 \, _( e# A4 `
直接d去做研究or教書..
9 ]6 ^+ E$ g# u, H$ a" N$ `- ?* D( ~: R# c+ U7 U
[ Last edited by 愛新覺羅 on 2007-10-28 at 01:59 PM ]
Originally posted by R-Star at 2007-10-28 11:30:
+ m, y1 N* V8 N5 }. n6 ~我o個時都同你差唔同, 除左數學好d之...
- O( c3 C; Z( A' [, G9 T6 _- N* X/ _
% J6 w% Z- O. P3 T3 |3 W
你讀經濟覺得困難大嗎?我本身讀英文中學,所以咩野科都要用英文學同埋考,以你所知,如果用英文考經濟,本身英文水平一般會否有很大的影響?
, `! c( \+ P. @4 h/ c, Y* t如果讀文科,升大學有咩野學系可以選擇?第時出來有咩野工作適合?
這裡有個不讀書的白痴走進來了+ {1 v1 W: u, i5 x7 o' w
這個白痴,除數學好外,一無事處$ T) U4 C9 \+ [9 E: ?8 `7 A
但為了讀數,決心讀理科
0 R! C* {2 l/ D8 s+ \8 A當然,phy,chem,bio年年都係0岩0岩合格,之後還好順利畢業了0 S" D8 G' J! s" J$ X" C) ?0 E8 l
上大學後,這個白痴正在讀econ  E1 k" w) ^' _& t! p, ]$ D' i
由一個初學者去讀,係辛苦一點,但成績還好在合格之上5 m% O" t  M6 Z
現在快完成第一段了,所以,如果真的揀了理科,將來再讀econ應該也不算太難(第一年的)
2 o: o, f# Z! C而且,讀phy,chem時可以厄自己,「全部都係數學黎ga,照計啦」" K$ Y$ {( ]7 u, R4 r
就是這樣,這個白痴順利的畢業了+ K: ^: n4 k9 G: A- U
我當然不是hard sell理科,文科的地理我倒覺得滿有趣的,不過自己學不懂而矣
- U, M  ~9 P/ }% i; x8 {econ現在讀起來也不錯,當年也是因為怕歷史而揀理科...+ ^+ @" v# a- f  {2 s

7 d# ?+ Z* n8 x) O啊~對了,提醒一句4 X8 Q, S; Q. _8 K% \+ z# u7 c+ H
別以為讀理科就不用背書,phy chem bio都好多野背,不過唔係一句句死板板的句子而矣
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 13:49:% q' j+ w1 A, G+ Z
/ C+ f4 _3 Z7 b; C* I# m5 M0 q

$ o1 p, R" D6 q7 i" k) T7 q咁讀理科又唔一定要做醫生既........
1 W* H7 t5 \4 N6 i
雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,
: Y; ~1 }! k; |+ M/ r9 o另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
EF小人物

Originally posted by 愛新覺羅 at 2007-10-28 13:57:
) t# Q* N# G) d5 \- L3 B$ J/ }# |$ s7 q/ b- d% o* K
想話你知...
; K) T5 r  l6 p7 n% N% H唔好以為讀文科冇前途...
& b8 h' X2 N. a- O7 o7 W- T

9 l; Z( y' J4 v& S3 H1 eecon一開始係好淺,但去到最尾就會好難
EF小人物

Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:
6 V8 {/ \7 ]+ T  b這裡有個不讀書的白痴走進來了
7 [: q- ^+ n  \  `這個...
& q' Z$ b! D" I; Z  e英文仲多野背
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 15:13:
! `' ~: f0 P* }+ T& ]( {' d3 m% k* D  e! T7 s
雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,
$ Q4 \4 [5 Y3 D9 K/ Q另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
. |* L. ^9 o5 |$ k$ u# u9 x3 R' G; }  M
我就係見自己數學有番咁上下先打算自修附加數的......
Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:5 H- v; c6 k- y4 N: i! [
這裡有個不讀書的白痴走進來了
& I# @- O* b* K+ }) b7 m這個...
$ B1 V0 O; }2 Q

( c  e/ `& X( i3 }! b. b8 F讀左2年science,我都知嫁喇,讀science最煩就係要背好多專有名詞,甚至比歷史的還要難......
% @8 {: i2 y# _! f: }& S. d9 c我最怕就係選左理科,但phy,chem,bio讀得差姐。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。