<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 17:24:/ x: L$ d# p* A% z8 [
1 I% o, A6 u2 i( u. ^- k
5 A6 c9 x; K' z: g. D
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
0 w# {" N6 B7 |9 w4 h) a' L9 v0 R; `' T$ g
附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
EF小人物

Originally posted by 155220 at 2007/10/28 17:24:  d" U1 z, m/ f/ J4 B/ F- q& A  [
2 u3 a+ c: _$ T3 W6 v- W; S7 D2 N
4 `3 H+ Z" A% C5 L' q( s* o( B! B# i
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
6 y1 z# R( J2 ~% y1 W% f0 h( w+ q唔駛
( A! T# U3 b% L) u( @9 F我英文唔勁 , 我上年個Miss 勁姐 ...............
+ n, }# |. ~, Y. X1 @0 H4 n' Y% I講真A Math 唔係太難 , 只要你每日比1.5-2hours 落去A Math都可以變簡單(上堂) ......... 問題係你其他科成績唔係太好 .............
6 B/ ~2 j( ~3 O2 ?每日15:30 放學>16:00 回到家>之後溫A Math>18:00食飯加洗澡>19:00做homework>21:00 溫其他科>22:00先free ........... 重有F.4少不免有chairman , committee ......... 之類職位 , 好似我咁都有個Chairman同4個committee , 只靠自修讀A Math一日25hours都唔夠用 .................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:56:" N5 q# J( m! g* n8 W, u

3 W# @: L+ \( K. [) e附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
1 I: ?0 B* T6 D& Q; K3 w
我都想咁簡單 ................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:54:, E) g1 b! g9 I: L  S2 r1 B

7 E+ G; ]  X2 L! U- S& [, |中文理科係淺,但英理科,背都背死你
# U, \' p' e. i6 O6 G
英文理科要背好多專有名詞 , 中文理科易理解學都學得多d快d
Originally posted by CHECSS at 2007-10-28 08:05 PM:
6 \, n1 \0 s6 F# l7 c% g% ~
+ G7 U: y0 `2 h6 D: h& u" f, a" t/ ?唔駛
; H: B7 a' F  D( D1 O4 O; k9 {' |4 w* Q我英文唔勁 , 我上年個Mis...
9 M5 ]" p6 M$ u- F1 c2 H! e
好勁呀你 ( I# W: R3 _! |
乜而家d學生咁勤力架
Originally posted by 艾力克 at 2007/10/28 20:48:
: W4 P, e; O4 m) E0 ]" l" r8 L* D, S( Z# _# l* C
好勁呀你 7 t7 m0 ^8 V( h. p+ m3 s
乜而家d學生咁勤力架
2 m: i6 T& ]+ A& \我每日15:30 放學(o係學校做homework加溫書)>19:30 回到家>之後食飯加洗澡>20:30玩加surfing internet加watch tv ................
9 b6 t, `, H- _9 Z) h4 O: N  H. k
( T7 r+ w& h+ }i am a lazy fool ...........
等我呢個師奶仔講下我既經驗啦....
' @1 i* @4 l5 i( S
" }7 E# I) I7 ]香港地讀書, 無論文科, 理科 定 商科....第一樣野就係 "死記"
* h5 p/ Q7 b9 j) W5 z; I4 V7 M6 L' p就算你同我講"數學"要理解, 但係都要"記"....
/ X7 w! |7 @  c5 o+ `當你d數計得多, 你會發現, 黎黎去去都咁上下方式....! e+ R4 a1 V2 a+ x% e) Z4 C
只係d  x, y 調下唧....
6 V! `: ~# X  v6 k* A, i1 p6 I  d' M, w4 N5 ^
至於你話自修 a-math, 你從來未讀過 a-math, 我唔知你掂唔掂....$ v7 U" T( c3 U" Y4 w' R
我有讀 a-math, 但反而影響到 math成績無咁好....7 o* I3 a0 u) _! q- z
點解咁講?! 因為a-math 諗野深入d....所以當我做 "math"既數, 都簡單複雜化....0 m2 F& D8 M! m5 h. x6 |

, P0 ?2 `4 c. a# B. i: A. L" i1 k所以選科都係睇興趣....讀果陣舒服d....
* R$ h+ t8 G, t8 v* O之於你話出路, 好坦白講, 除非你好知道自已將來一定要係邊行發展...咁你就話向住果條路出發, 否則....你只要讀好"英文"就得啦. 你依家問....有幾多人可以學以至用? 真係好少人囉....2 y0 O% @% x5 R$ H3 T2 x
$ e4 C  P- M) d4 z+ H
讀書, 讀中七, 讀大學....跟本就係"踏腳石"....d人係睇你大學畢業, 讀邊科對公司黎講已經唔重要, 返到工係睇你工作表現, 讀過d乜都無人記得啦, 就算你係碩士生 (讀既野同做既野有關), 但做野唔掂都照炒啦....
% o* _2 d0 i" x1 N$ D$ Z  B
; u, a; X. N- D; [+ T* d  u3 q我出黎做野, 我只係覺得, 識用word, excel, 中文, 英文掂,....已經唔使驚無出路...
- X5 P7 l3 ^- E語文能力高, 你就會有信心去做任何一行.....
Originally posted by wer at 2007-10-28 03:15 PM:
$ V' R- m. u3 A  M. g# E5 @+ w$ c$ D2 v$ }' ]- c
+ @1 `4 g7 T- U
econ一開始係好淺,但去到最尾就會好難
, f! E8 s5 u+ h都係一半半啦
8 u0 b" b, L# B7 ~
( X8 u2 w9 `6 t* ?其實好多都係一d common sense用econ角度去解釋...
我又係好似你咁只係得數學勁,我自己而加都係讀緊中三,我都好認同以前樓主講最緊要係興趣囉,無話緊科出路好,條條大路通羅馬~6 A, X, t" W5 R: z. P  X

4 G% q4 n  a* E9 k. W1 b- k如果可以間咁最好商了<-聽落去都型d&勁d,不過都係興趣行先
補充一句....( c) W- s, U% O$ }  S

2 y! K( r3 [. Z如果你真係中意計數...
% D9 V# a8 X, M5 q1 V4 h7 R; ^% b0 O$ {3 ?, Q
又想揀d有前/錢途ge科..., P% b2 ^; A( g. e, `
& ]1 C4 e$ R- J) t
而你又有能力...' O& }6 ?" h2 p$ ]2 [3 g0 G5 i

g; Q+ O3 y% h. y讀商la...
$ O; ^, s1 R1 V! p1 n- A7 w2 Z
% t# Y) g9 V0 |到大學時入d勁ge商科...(唔好入d廢ge..)9 ~" p: _1 o' t& M! h7 \  e& C

; \7 D+ y0 a% K6 r% w2 {到時就又可以計數..又可以有有前/錢途
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。