<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖
返回列表 回復 發帖
* o: F6 K3 ^* H8 f& ~+ W3 N/ O! _
直程係盡地一煲
3 d+ \; @7 p% @3 }$ ]Winters 發表於 2010-6-23 06:11 PM
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
斷背大聯盟
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
7 i. I, {4 E7 nmK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:13 PM
! X' W/ U! t9 V- b" o. O" Q! r0 [- `
6 P  F$ ?7 C; v7 X4 V: e* Q) W: |  ?) E5 B- I- ~# `% L/ o+ T
點解何俊仁甘撚天真牙  
1 [5 X1 c) v1 ^1 F+ s1 Z& A電梯男 發表於 2010-6-23 03:24 PM
" ^. W, a! `% |1 f; e  \
7 r( I9 o. `) }1 {4 j! U9 d民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。
7 c- `! H( p1 ~2 B7 ?7 z區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。
7 Q( `: a: y# l2 P9 u. p" f反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那個係樓主你啊。
2 m6 d- ~/ L7 T  ?6 p
% R1 Q, @: A4 y0 _' W
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!1 }3 F6 K( a/ T
有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??
  ?, R3 N) h' x宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!. [8 `( k* N( ~0 ?- n1 f
宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工 ..., L( x, R; f8 [: w+ W: R
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:12 PM
  w3 u7 q5 \7 R1 v: M問題係:
8 ?5 W4 L2 H) W  w(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係有權攞返!!# X* Z; t9 W2 S  V" m
(2)而家阿爺可以同白鴿黨做concession,不費一兵一卒就瓦解你班泛民!可以甘做一次响某某黨,亦可以做多唔知幾多次响第二啲黨...而最緊要係有人肯去傾(因生意一門,只係次次清甘解!)...甘既話,即係阿爺鍾意俾你就俾你,唔俾你既話傾傾生意就搞掂,甘你話今日香港好,甘聽日呢,下年呢??冇人知,但會有危機!
  x, C( M1 u! O+ m4 F  L( S' d  Z始終甘大個國家,權治方式都係"父權主義"!
  o# L) c! H: P+ L- D* ^& Q今日既政改通過係意料中事,但亦顯得悲哀!! A1 l3 |2 H( i6 b4 G9 W/ c
悲哀不在於政改內容(是好是壞,歷史自然會話返我哋知),而在於通過手段..............
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
5 L! C  H9 s( a- ^
* g/ d6 O* I- ^) E民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。
( z- l' x1 o  p! p區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。$ @* i- q1 f% x- X1 b; D9 C# j
反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那 ...+ s, `0 X1 P! E: |/ m
andyho 發表於 2010-6-24 04:24 PM
: i, Z- x8 C/ P# ?% k: m" F"生意"黨派,何以天真吖!
天童哲學!!
. Y2 @5 f3 X5 e7 @- {+ h# C問題係:
* p- T. }5 Y  c+ m8 K$ O(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係 ...% K9 J5 i8 k- Q; a3 [3 g
HansChan 發表於 2010-6-24 06:00 PM
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
9 N& Z* ]1 ~. N7 I1 g1 I但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛, g8 Y% G4 T* |& P9 F/ k4 Z: i
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖
斷背大聯盟
當然信...信佢一成都死
逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦4 a4 c" Q$ S8 E2 y% g
chewlun3 發表於 2010-6-23 02:45 PM
3 B' f# o, ?; V  u1 G
$ _3 O" \2 X$ D  `% u: O* `非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...
, K* x' m/ n: t0 S' A4 w$ s' R富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
2 V/ ?6 ^% Z+ K年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下
本帖最後由 HansChan 於 2010-6-24 08:21 PM 編輯 $ g- O- ?/ h* h( K( y$ z+ e
7 w) `2 c) K+ g: r) V9 o6 A: u
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的. M3 l; B# n3 U5 ~6 V
但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛4 O: X6 D5 D$ m
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖 ...
5 v" g/ p9 r; B9 b* g! JmK頭ck@G點 發表於 2010-6-24 07:58 PM
  l6 c( S" `  \' j希望如此!
/ g" S; a8 Y3 V0 x* g# z/ w但..佢有冇甘既能力同意圖??* J; ~8 s5 j  B
何況,當其時為何會有"One Country, Two System"??& K  O4 a1 S7 @
美其名叫政治獨立,高度自治....而家睇黎只係"權宜之計"!!!!!!
2 X1 \- f" r3 ^! i( d% ~1 ^而家個十字路口係,人民鍾意用民選既有能之仕"帶領",定還是俾老豆"指住黎行"!. R& ]  |& E& ]8 O9 O. h) ]7 |
不過其實,有得簡咩??????. H( W% Q: s4 n; h9 }: C) g  |; }
阿爺唔行哩套,佢又點盡在手中甘"管"你!!由此至中,阿爺係要阿仔永遠都係阿仔,仲要聽教聽話..........
天童哲學!!
+ n4 ]1 r% P" U3 s+ c
, W% a4 Y* R& i: D* j非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...
  E$ B* l$ ], P  w+ _  _+ y8 e富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
- }( X: ?) J+ C, W+ S年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下 ...
# M9 ?8 e" m: ]. H- g費事高 發表於 2010-6-24 08:08 PM
, t' @7 q4 T" x7 J可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
天童哲學!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。