<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]
返回列表 回復 發帖

[討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

單選投票, 共有 0 人參與投票
29.41% (5)
70.59% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
2 X7 V4 @* b9 t* g: P
+ C. W9 k( P7 T* P[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-11 at 10:39 PM ]
難為正邪分定界
Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 02:22 AM:+ U. ]. e" V+ i* w& M$ G
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
( i* z! {  j9 \
1 H/ i, o0 N! Z% u3 i. L第一個黎答   <------俾月月搶左頭啖湯 第二個囉...8 x" C+ O8 k: g" p
logic上: 實係) P2 q$ t9 D* z
情理上: 唔應該係* `  v) m4 b  B  D0 M- S' L8 c" U

4 G& `8 E* u& S1 W, F- O4 S" j7 L我覺得要睇幾樣野...
+ s0 D* i0 ~. p1 Z, @3 p4 q1. 朋友有分類: 知己, 好朋友, 朋友, 酒肉, 識得...
  N& `* Y7 g/ @2 k- F2. 用黎做咩: 無害(只係幫忙), 搵著數, 擋箭牌" H7 [, _$ Q. N+ M! w$ V. Y
3. 雙方既環境: 一樣好, 平等, 一方好, 一樣衰* F0 M; G  L6 l

3 Y0 V0 T* X) L0 B, q+ x3 D邊d, 幾時, 咩環境下黎搵對方既人係/唔係互相利用, 我諗大家識分
1 Q+ l% S3 ]; _+ [1 i* w& h  Y4 k& ?( |
[ Last edited by crap on 2005-4-10 at 02:45 AM ]
Originally posted by crap at 04:40 PM 04:40 PM:' o) Z2 L" ~7 C

( B& A9 E2 N$ j! m( {% N/ S) R9 h  K8 N' T6 N
第一個黎 ...
3 U$ ~' P( H3 b! F4 q# j都几有道理丫。。。thanks,crap兄和月月鳥兄!!!!
真實係...
' Q& m* V7 L. u% R9 @人係群居動物) _* W3 P" B" a& ]) m
好聽既叫亙相幫助,唔好聽既叫亙相利用  K7 u. x" T8 W" d. x& l* t6 |( i
如果可以做到利用人地既同時唔構成傷害or減至最低就最好
可以話係又可以話唔係
4 z% l+ A0 I# a6 q咁就要睇下你點諗喇
% ?, L; m) V$ w6 s2 u搵一個例子丫
9 E3 {( z2 c) ~7 M如果你有一日好唔開心
$ w3 Q2 Y; c. o你想搵一個人去開解自己' v' n# M; F7 Y; n5 d/ I
咁你可能諗只係想搵個朋友吹下水, d% o8 ^" ]! p( _1 u
但係你又可以諗叫佢出黎
" h. c' K8 r! F+ S% K2 `+ {只係想利用佢黎開解自己# A, R2 Y+ T8 Y: ^$ W, P
利唔利用就好難講喇
8 P' I) y% _9 ]4 G6 k好聽d既,咪叫人幫下手囉' d) x" ~+ ^9 ~4 i
又好似我咁
0 \0 U- g$ F/ {9 _9 }我出去同人頂酒一樣, B! t7 S. t) @5 |1 l8 N
好聽d既,咪我幫佢頂酒囉, C/ Y. b% s/ ?& N; j
唔好聽既,咪佢利用我去頂酒囉2 M) z4 h) g' U7 G# f+ k
專比人搵笨-.-"
9 y) E" [; q# w! C! s& p9 ~* S9 |7 p7 X( {' {
不過都有d人冇條件咁付出,唔問收穫同回報, h% J& C- B% l3 c
e d人就同得過喇一定唔會利用人$ T* J+ |% F6 c% J0 t% Z
e種人有一種特別既氣味-----骨氣- L' {4 @+ r( [
不過有骨氣既人巳經好少喇
9 g" d; B7 ^5 ]不過0係一班朋友裡面,都會有一兩個既
, x8 h  K5 y7 |  g- z# P2 _! @: |如果想同佢地熟,咁就要睇下你有冇利用過佢地喇
% }+ ]# a1 b/ x- X6 E/ @2 S
0 h! B: L% y' T+ L* O, Q: h. b$ p3 F; [[ Last edited by 左輪仔 on 2005-4-10 at 07:07 AM ]
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 08:59 AM:
! t0 p1 {& j) N  }9 U可以話係又可以話唔係% N! Y: [. F/ ~
咁就要睇下你點諗 ...
% ~5 e1 D& d* p8 `7 z( f
. S$ ^) S# ]: J8 e$ C$ s1 B& \+ g; o
wahahhahaaa/ ^( `. r' {- L, ^, d
當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
Originally posted by crap at 2005-4-10 07:11:
0 L5 v  J" ~$ {9 j. W' \' d& M* K
4 ~1 `/ {: Y. @" t  `, Q' {( B7 O. ^9 D( {7 E1 A
wahahhahaaa
( O0 R; O. G8 ?# X# W: @當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
6 D. ?, e6 z# j5 h4 F. ?
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
Originally posted by 左輪仔 at 11:29 PM 11:29 PM:
2 ~; U: K- u; L+ s
5 U, V; p2 K- r, g你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
3 |! A* z8 Q' @( _3 J! Q又是酒啊。。。。。左輪仔幫他頂;啦!!
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 09:29 AM:3 _: \7 i/ b/ `6 v/ Y6 G
6 [6 U0 _( Q8 a/ h7 I( s, ]: A
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
: y3 X4 k4 A. v# m
( K( H1 K/ V3 y$ n: k: F9 t' |
wahahhahahaaa
' N5 d( E7 X( x. W+ j咁我覺得你有義氣得黎好慘Y ma......) n; Y- ~: z3 a' u* ~

7 d5 D6 m  z" o2 A9 O我係你老友黎嫁, 我戒左酒嫁喇
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。