<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?
返回列表 回復 發帖
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
N/A
自己未試過失業
4 B: \% a  p2 D; y. I+ U; J不過我估有咁既可能性) D& {! b" z' N- X: x
/ O- @" y- Q4 Z! `# `( o
1.自己既要求太高
! `4 L3 a2 D3 Y8 a3 X2.對工作產生厭倦,重而唔想做野
9 ^6 H! }. y9 N2 s8 x: G8 \, m3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人)- Z7 ^4 ~: F+ f2 M7 e2 v6 D' l$ Q
4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食
7 N- W- X7 d" v7 k% `* t- u5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題7 V& T4 ]  E8 T: T1 N

$ I/ A7 Y8 p( V" ]唔知大家點睇~
我就咁睇....
# _4 h( j9 I: A失業可以分幾階段既人.....
' g, s# o: ]. p% p* {) B! r( c例如.....青少年,多數都係因為學歷低,做唔到d技術性高既職業,加上經驗不足,又怕涯怕辛苦' W- P$ F! A8 p3 `% B" Q/ G* ?4 p
中年人仕,學歷低,競爭大,再加上可能打份工仲少過坐係屋企拎綜援# v& F! j' Z4 q# C1 I
較老的,不多不少被社會所歧視,對工作又有所厭倦......
* `, C% |: t; E7 B( c! J
, e3 U5 ^( y+ P/ ~  z, `& ips....結構性...??我想不會吧......政府都提供了不少的培訓課程吧....
Originally posted by Rika at 19xx-6-30 01:45:3 ~- a1 w+ n$ ~$ `+ e# Y
. P( u+ f. J  U& W
有老婆支持太好8 k3 ^- S% Z( r/ v* F& f
祝你早日發達
8 p$ D) i& i* o' R3 u多謝哂
Originally posted by over1 at 19xx-6-30 03:53:
- N. h4 J: c5 k/ [5 LI would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
  L& l- Y1 x6 T
睇唔明sorry
阿LMQ兄 marqzho兄
! S2 ?" P0 L' a, Y我好認同
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 10:59 PM:, W' J3 Z4 A  F; C& s4 t

. b# h: s! R# e" X3 z6 _+ i睇唔明sorry
3 W- V. T' M$ Y
佢應該講緊人際關係...如果你關係網大...多d朋友..易d搞工
唔該哂
Originally posted by LMQ at 2005-5-19 07:11 PM:
% B  h. e2 |) e! ?6 }1.自己既要求太高 (會想進升但未會導至失業, 有上進心係好事)" z7 }0 P' Q: y- c2 B3 W' e
2.對工作產生厭倦,重而唔想做野 (未影響到工作表現都無事)
3 \7 `( Y- K* ~7 T3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人) (反面教材)
5 C' M0 P) q" l& R( G4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食 (Good Point!)3 v4 L1 J4 l; ]9 K: Y
5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題 (人際關係都係好重要)
- @) y& U# Y! H. L/ ]9 B- D2 N
  V1 M: }9 [, Z8 E% w競爭同人際關係都係重要既一環) z! S' |. w9 w. @5 N4 L9 o
' C% z( F$ f# f" }) x! h( `; Y% a
[ Last edited by Rika on 2005-5-20 at 01:55 AM ]
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 11:01 PM:3 k" @4 l' ]: Q; Q2 \$ @
阿LMQ兄 marqzho兄
7 U, z" B, h- [) _- X% B+ ~7 j我好認同
2 J- S5 {: o+ ~0 D1 d多謝你既支持^^
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。