<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖

[討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

今次講d補習班果d# L8 e- x+ m1 E1 r: v. ]' a
主流老師意見係果d補習班係投機的,長遠係害左d學生) M2 h" U* k" J, v1 D% W9 \+ A
補習老師就認為睇分收生係而家大勢,學生狼個分數,先叫實制.
' u% j6 l' C% O5 ~9 i8 P1 c* o% z/ b+ g
大家嘅睇法係點?
  b) c: k0 h* j" s1 f# N: [% B; d2 M; W# ^
我就比較認同後者,大家諗下,一個拎5個A,一個拎5個E,你係大學會收邊個?會唔會睇人地係靠佢地口中的投機拎到5A,或靠根基拎5E的?我諗唔會囉,分數!就係分數!會考6隻E,或5科8分先叫合格,呢個就係要求的東西!即使你幾有學識,零分就係零分,冇人會睇你幫幾多學會做野,咩咩比賽攞到冠軍,就睇你的分數,呢個係現實!係訪問中果d老師講到幾清高,試諗下如果面前有2個學生要IN中6學位,一個20分,一個6分,佢會要邊個?我諗唔講大家都會諗到囉!
5 N1 p) a7 f% M# Q; b冇錯,現今D補習社D方法,大多係幫到一時幫唔到一世,但連會考果關都未過到,點諗A-LEVEL?過唔到A-LEVEL點諗入U?打根基係仲要,但由中5到入U得4年,打唔打得切?想要入U,光顧補習社係一個方法,一關未過,點過另一關?到時一個唔好彩,升唔到中6,攬住DPHY CHEM BIO,中史世史,可以做到D咩?科學家......全部未夠資格做,即得一堆廢物回來,可以做D咩呀?2 b9 w3 a' D: h
程介明講得啱,而家考試成分佔得太重,呢D野,係社會迫出來的
9 d* T2 ?7 g, l+ Q0 n另外有個教授,佢講得好現實,收生,一定會睇分,雖然覺得咁會扼殺左好多有潛資學生,但係佢真係講出現今D心態
- n7 g6 I/ F  m9 _+ w
2 B% N) U, E1 C8 T; r5 R總結一句:係社會嘅錯!& R( |' t( }' a

8 V& j+ `" K$ \/ w" Q[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2006-4-27 at 11:29 AM ]
如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!
: ~- p$ D& e9 h- I6 [) ~' y* T5 L根本就唔關補習社事!
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:11 PM:
: Q4 ^7 p9 N3 q  J2 s, \如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!% _. M  W& P5 n3 H* @# p
根本就唔關補習社事!
& _* I, D0 n+ B; C: J  BAGREE!( @+ _( n# P- v# |" a7 {4 n
係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:16:6 [/ P, O- S4 c3 G& {( _  }' Z% a/ `; H
+ l; ~; j$ j& c/ e* g$ v- U7 W" n7 g9 B
AGREE!
7 p( H. ~9 z6 y. z" H4 X0 J2 o係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
6 f) o% E9 T6 U2 `
  L% Z0 X! F1 v1 y
俾我選,一定會去補習!因為分是最重要的.
, X" z2 r" q: r, q7 [+ P如果無分就無學位,就算識飛都無用.
  t( E% ^, c+ _$ r. ~; m' {如果想好既,就改改考試制度.
/ E' I! ]- ^# C( h7 N& g不過要改,都唔係朝令夕改,宜家攪334,睇下點先啦0 M% I2 T* F8 @5 `

: o! h% d3 K% N% y0 {5 w1 i(我都係受影響既一批)
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:19 PM:
' e3 O1 x+ J/ ~- }# L- R! s
1 q- o. z# x, b
6 k. Q* y9 `. G2 G: @+ P" g俾我選,一定會去補習!因為分是最...
: c- e5 n0 p; b. ?! @冇學校會信"求學不是求分數"的!0 l7 Y% C9 `' I5 u/ a
分數,就係現實囉!
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:29:0 L0 F- s1 w. C; s
! m  m0 Z% z9 U  K: c0 }7 ?
冇學校會信"求學不是求分數"的!
0 f$ H. O3 A  _5 \# I: @5 c) y分數,就係現實囉!
" K; W8 g7 b7 h# i9 |1 {/ L- o! F

: `+ }* W/ J8 W- |$ J2 i. Q& R如果分數低,對學校唔係一件好事,所以在教育方面.......
.
個校長都99地,自己學校係區內成績好就話補習唔好,睇下譚李麗芬幾時沉淪
+ G, [4 y0 _8 |bu個教授講既野就有道理,lee個根本係教育制度問題,補習社只係睇準lee個制度先會出現* p1 ]8 s7 x4 S1 @
如果香港大學比例好似美國咁高,大部份學生都升到大學,d學生根本就唔會走去補習
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:08 PM:
' J) C, G  V3 f: E: Y$ q" ^) E今次講d補習班果d
1 m9 W+ F' [  d: [9 h! Q1 X) B$ k主流老師意見係果d...
% p( V! C: H" Z" X
* Y5 q5 L9 J( r) t( U8 r" i5 P# P2 p- o
( `+ s% a" Q. W3 z: ^; U
講得好妙,
補習係for短期" ?% w( L5 D$ E
學到ge野for長期# @1 z/ \! q, g' U* @

V. G4 [. R7 ~0 z9 \必須o係分數同知識中間取得平衡1 o6 s- V/ U3 R( W$ i+ }2 R
成績太差,晉升路途會崎嶇好多,但係識好多野,處事恰當,都可以升到上去d高post
8 Y# z  y: _9 y2 p5 x. s9 ^4 ~: ^9 }成績好,可能一搵就搵到好工,但因為知識唔多,冇乜留意其他野,做做下比人發覺冇料到,咪又係炒~~
9 v7 r% T9 ^+ O' y所以取得平衡就好重要,當然,高分兼且又唔係讀死書ge就最好; g* s- [) H" @) g) }
/ G& \' I+ M% l8 H
[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-4-25 at 09:48 PM ]
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:
, N7 S3 D" B! q3 a( J4 o& Z個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
+ O: _. V; D& P5 a+ r譚李麗芬不嬲都唔掂ga la
7 ^+ W3 e& {# Z% T0 H0 U. t係其他學業外ge野好
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。