<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by babo at 2006-4-25 09:54 PM:# x: o! G6 _5 U8 T0 H' q6 s) v$ b+ M
香港教育既問題一向都係..
8 I, T: C2 F) i! M; [+ v6 g: N6 O社會既要...
. k, I1 w( U( k" ]  J係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要8 s. I/ [- F. e$ v/ k
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:57 PM:
/ ^3 V. E7 T* ^4 L. h: K  w! a, a3 k3 a5 x, P
唔係個個一樣嘛~
) @* S# Y' e" J+ I2 |死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
" z& y7 g- _  f/ P2 o係wo... 唔識轉彎,個個做ge野一樣... . y4 X) S/ h0 C% A
無奈死背又係達致高分ge最快方法...
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:57:: W, E5 i' K8 x9 v
4 a0 @- B4 ?$ J' v7 `
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要
3 x+ Z# F- |9 \( z. g- |其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
0 d% X2 f, z) T7 R6 b1 D9 L$ O- y6 p3 `# K% f1 j3 F& y
最重要既都係錢姐
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:57 PM:2 C4 {: F: j3 W. G  p1 `. Q
+ Q, f5 \/ M$ [' P% g2 u
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要
5 Z6 J) B( M. L7 r. m其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
( H+ b  S2 ?4 O7 G% r" F
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多* p! U% U* @' Y5 `$ G! g
好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:00:
7 d# X5 l8 T4 g/ `7 a1 e) {
$ N5 Y/ L9 q* [& m& f$ s( z$ R不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多( x" M' o5 E4 s/ b$ w( ?7 c
好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
0 @6 j, k. o+ z9 F( o4 R
4 n0 A; c* B9 W# o# p9 e/ W: }
最實用係English
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:59 PM:* E' @% N/ }3 X+ [  I5 w
- a% s; H& w+ [4 T
& F' `5 C4 x1 a: ~
最重要既都係錢姐
% B. `6 T- \3 }" |
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.="). n+ B$ U9 D: L: e9 c
證書=起薪點  f/ f& H, ^4 l. @" ]8 W$ l
證書越多,人工越多
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:02:) S7 \5 a: K( {" e/ b
1 K' ^7 M- W7 c+ ?' e& S' C) |; D
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
; w. v$ B3 X2 ], ~0 Z$ L, O證書=起薪點- L0 j. V: w6 r) B
證書越多,人工越多
" D! _. O. C/ D1 S# m# f/ j! M7 o9 G' e% L$ k
分數影響一生~
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 10:01 PM:
2 Q' {3 j5 ?8 A- `9 e0 a8 W6 p0 k% V; P- @% T
0 k& {" v4 L" ?; {) z! e
最實用係English
: k4 d5 e9 w& a
但係又要攪"母語教學"喎~
( P- t) E9 g, ]5 Z5 q- y<---苦笑
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 10:00 PM:
) r: ]0 s' Y6 M. [7 I% x; T/ G/ U# ]" S2 l  z; i8 E
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多" _0 w5 G& G0 G. t+ g' ^$ {
8 {3 H0 Y( A$ j6 L$ l係,phy chem bio,任何ge史,geog,文學...呢d都係做有關行業先有用' K" c3 N; ]. U0 S
最有用係乜,咪商科果d lor~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:03:
( V3 q" h+ F# ?! f( s9 ?& _  h" A( a  e, R& a8 @
但係又要攪"母語教學"喎~
6 w- s- `: U4 e4 R& f1 I. \0 z: Q9 r<---苦笑
& Z. V2 K" u( _  @# K

1 s9 P: u- x$ ^$ Q3 j+ N3 G不過我讀英中0 k7 S  V9 g  m, K
' U, u+ X4 s; N$ n5 A
如果我讀中中,就算係同一班人,我既名次可以升廿名以上!(我宜家得頭30%)
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。