<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:3 }4 ?5 p; u3 t( l( W
個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
3 `% l, i, `* b
我都住屯門! F' J/ X- e) e9 o) B. m4 X
補習,都係增加自己d本錢.
# r0 A' P  U1 d4 Y* B要成功,就要用最短時間溫到最多有用有東西,的確,係比較投機,但總好過抱住一埋學問同有張零分成績表好
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:45 PM:( v" c8 A8 ^( v# R

* Z: |0 E8 C8 \7 F. d譚李麗芬不嬲都唔掂ga la
0 u$ C; E3 f3 x; p2 d& f3 J係其他學業外ge野好
/ P; [2 n" b" b  d8 c; \: `" a9 q
呢d就係校長方針下的東西=.=
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:44 PM:% u" l8 _1 [, O# V
補習係for短期8 y2 n2 N$ C  k& \& m
學到ge野for長期
4 {& S7 A1 D" H  c+ |7 [. l3 g8 g; a, f8 R3 U+ {( S' d3 j" H
...
* [( i) m5 J* v0 L
的確,最理想係2者取得平衡,但係,好多時學生過左關就唔會8理番以前d野,的確學生都有責任
我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有補ge同學
& U2 E0 O( t$ }% v1 \其實d野係要明,得個補字冇用,補完又唔明,咪又係waste $$
& q2 ^  A  `# Y( h: wpast paper都係可有可無... 做2,3年都好夠la,溫得夠ge話
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:52:  g- L! u  s$ {8 \" [" @2 O, I2 F- h
我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有...
. {# k4 X2 s/ }4 L* K
# n( p1 O) V' l  Z
我諗住F.4開始補
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:52 PM:
, @" Y  `: A* g/ {$ [# V我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有...
+ i) R* w- `- B& y/ L; U3 Q
補習唔係唯一方法,但係係其中一個方法
香港教育既問題一向都係..7 Q  d2 x" d4 X+ }0 u
社會既要求亦都有責任../ [, p0 t6 H- o" D) ~
講真...你拎張cert出去俾人睇...人地都只會睇你咩成績1 w6 ?# O' M. q9 O* L
仲有...有埋學位仲好tim...基本上都唔會理你實力有幾多
# Q% d: z; o0 ]$ M, q8 _
: [$ [" A. U; A  K) @0 l' b: A4 q補習社...時勢造英雄...佢有專人tip題目..賺錢係理所當然=__=
好普通的曼聯迷~_~

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:52 PM:3 V7 p' v. z. h
+ i( ]0 y2 j6 @/ F6 r* N+ m* Y4 \
的確,最理想係2者取得平衡,但係,好多時學生過左關就唔會8理番以前d野,的確學生都有責任
7 `# l- q; X5 {8 W; d- r關乎佢地學習態度...0 P* Q# ~$ T) u. H
如果當時過關唔係死記,而係明白點解ge1 i, F9 R$ e# `8 b
就算唔理以前ge野,將來要用都可以拎得返出黎~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:53:$ T% Q" n9 o* g
: o9 D) ~/ m8 ~, l1 s5 D8 O" K
補習唔係唯一方法,但係係其中一個方法
, N! a5 ~' J$ L1 ^1 Z3 ~( C6 d' N2 P* g( ^! G; ]! Z. G# d
係一個快既方法
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:54 PM:
; p* O- ^7 E# w6 I1 d3 h' V' R7 V9 P- h# e( Z7 [7 s
關乎佢地學習態度...
8 M& P( r4 \) d9 Y如果當時過關唔係死記,而係明白點解ge" q* l0 E6 y1 A. v0 d
就算唔理以前ge野,將來要用都可以拎得返出黎~~
9 \, E# ~3 |/ g' v
唔係個個一樣嘛~# w0 [9 i8 I6 g" {1 _
死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。